Wonder Ferstiwall er i fuld gang med at se på, hvordan det bliver muligt at vende stærkt tilbage i sommeren 2021. Foto: Berit Hvassum

Appel fra Wonderfestiwall: Hold på billetten til næste år

MUSIK

Det var et hårdt slag for både arrangørerne og publikum, da det stod klart, at det ikke er muligt at gennemføre den årlige musikfestival på Slotslyngen ved Hammershus, Wonderfestiwall, i midten af august på grund af regeringens forsamlingsforbud, som indtil videre varer til den 1. september.

Men holdet bag – frivillige hele bundtet – er i fuld gang med at se på, hvordan det bliver muligt at vende stærkt tilbage i sommeren 2021, fortæller festivalens primus motor gennem alle årene, Daniel Mühlendorph.

Regeringens hjælpepakker er – ja, en hjælp, slår han fast, men påpeger, at den allerstørste hjælp potentielt kommer fra dem, der især nyder godt af det store arbejde med at stable festivalen, som er vokset år for siden den første i 2008, på benene:

Publikum.

– Det betyder mere, at folk vælger at beholde deres billetter fra i år til 2021, frem for at få dem refunderet, end den støtte hjælpepakkerne giver, siger han.

– Der kan publikum virkelig gøre en forskel for os.

Festivalen har konstant udviklet sig igennem årene, fordi det ene års økonomisk vellykkede festival har gjort det muligt at booste det næste års med større kunstnere og generelt et endnu bedre udvalg af optrædende.

I 2011 tog festivalen for eksempel en stor chance med Kashmir, som viste sig at give pote rent økonomisk, hvorfor festivalen året efter kunne skrue op for blusset.

– Så gik der igen nogle år, hvor niveauet steg langsomt, inden vi i 2014 eller -15 igen oplevede et stort boost, fordi vi havde flere store hovednavne, og så kunne vi igen tage et skridt op det efterfølgende år, siger Daniel Mühlendorph.

– Sidste år, i 2019, havde vi også et ret stort program med eksempelvis Nick & Jay, The Minds of 99 og også en stor lørdag for de lidt ældre med TV-2, og vi regnede med, at vi i år skulle tage en af de største chancer med vores musikbudget nogensinde, fordi alle troede på, at det bare ville blive endnu bedre med endnu flere turister på Bornholm, og måske endnu flere, der gerne ville til musikfestival. Så vi havde tænkte, at der god grund til at satse og overgå os selv. Vi nåede også at offentliggøre måske 10 ret store navne, men vi havde mindst lige så mange navne i støbeskeen, da det hele lukkede ned.

Alle rammes

– Vores problem er altså, at grunden til, at vi tidligere har kunnet vokse, har været en kombination af en god festival året før samtidig med, at folk er begyndt at købe billetter i stadig bedre tid, hvilket betyder, at vi bedre kan satse med vores musikbudget. Nu får vi slet ikke afviklet festivalen i år og kan ikke ad den vej oparbejde et overskud til 2021., men hvis de publikummer, der har billet til i år, beholder den til næste år, har vi et budget at arbejde med. Publikum kan altså selv bidrage til, at det får mere for pengene i 2021. Vi vil også meget nødigt skulle tage et skridt tilbage i udviklingen af festivalen, siger Daniel Mühlendorph og betoner, at en anden måde publikummer, som ikke har købt billet til i år, kan støtte på, er ved allerede nu at købe billetten til næste år:

– De er sat til salg på vores hjemmeside.

Han påpeger også, at alle kulturinstitutioner, -foreninger og -arrangører bliver ramt i denne tid – men ikke kun dem.

– En af grundene til, at man kan lave kultur på Bornholm, er, at rigtig mange erhvervsvirksomheder, både små og store, støtter kulturlivet. Men virksomhederne er også hårdt ramt, så hvor mange af dem har overhovedet råd til at støtte? På den baggrund er publikums egen investering i billetter endnu vigtigere, siger han og tilføjer:

– Og vi har heldigvis også oplevet en række folk, der har ringet og spurgt, om vi ikke kunne skynde os at lægge billetterne til næste års festival til salg. De vil gerne støtte festivalen ved at købe deres billetter allerede nu. Så hvem ved, måske vi kan lave en festival, der er endnu vildere, fordi opbakningen viser sig at være rigtig stor.

For publikummer, der ønsker at få pengene retur for årets festival, er det dog muligt. Det kan man læse om på festivalens hjemmeside. Der er deadline den 12. maj.