Jan Paul. Foto: Berit Hvassum

Efter drama på højskolen: ‘Vi arbejder i samme retning nu’

Der var ingen planer om at fyre forstanderen, og der var heller ingen planer om at kuppe bestyrelsesformanden.

Det siger Jan Paul, brygmester på Svaneke Bryghus efter det dramatiske bestyrelsesmøde på Bornholms Højskole tirsdag, som førte til, at Knud Andersen trak sig som formand. I går fulgte Allan Gardersøe trop, efter eget udsagn i solidaritet med sin bestyrelsesformand.

Han fratræder officielt stillingen som forstander med udgangen af maj, efter kun ti måneder på posten.

Mistrivsel blandt elever og lærere

Jan Paul har siddet som menigt medlem i bestyrelsen for Bornholms Højskole i fire år og har fulgt udviklingen fra Bente Larsens ansættelse og fyring til ansættelsen af Allan Gardersøe. Nu sidder han og de øvrige bestyrelsesmedlemmer med en højskole uden forstander og en bestyrelse uden formand.

– Det har været nogle turbulente dage, og der ligger et kæmpestort arbejde foran os alle, siger Jan Paul til Tidende.

Han afviser, at der var tale om aftalt spil forud for tirsdagens bestyrelsesmøde, hvor kravet om at behandle klager over forstanderen uden forstandernes tilstedeværelse blev årsag til formandens afgang.

– Der var ikke tale om et kup eller aftalt spil, overhovedet ikke. Alle skal have en chance, alle begår fejl, det gælder også Allan. Men når der er tale om grundlæggende mistrivsel blandt elever og lærere – det bliver vi nødt til at reagere på, siger Jan Paul.

Højskolen ved Almindingen er i forvejen hårdt ramt af aflysninger og hjemsendelser. Jan Paul er imidlertid fuld af fortrøstning med hensyn til højskolens fremtid.

– Vi arbejder i samme retning nu, og jeg er sikker på, at vi klarer den. Men det er selvfølgelig ikke en gratis omgang. Bestyrelsen mødes i aften, og vi har en meget lang dagsorden, siger Jan Paul.

Tavlen er visket ren

Jan Paul har været i kontakt med lærerne efter tirsdagens drama. Han strittede imod i forbindelse med opsigelsen af lærergruppen i slutningen af marts, og ønskede som det første at orientere de fem hjemsendte lærere om den senenste udvikling på skolen.

– Det var ikke en enig bestyrelse der traf beslutningen om at fyre lærerne, siger Jan Paul i dag.

Og enighed er måske en af de ting der har været mindst af, når Jan Paul ser tilbage på sin tid i Bornholms Højskoles bestyrelse.

– De fire år er nok den mest turbulente tid, højskolen har været igennem. Der er sket mange fejl, blandt andet som følge af strategiske spil, intern uenighed og skjulte dagsordner. Nu er tavlen visket ren og vi står med alle forudsætninger for at skabe en rigtig højskole. Det bliver et kæmpe stykke arbejde, men det er allerede påbegyndt, siger Jan Paul.