Koordinatoren på Bright Green Island, Lena Schenk, er blevet sparet væk. Foto: Berit Hvassum

Onsdagens leder: En grøn vals med slinger

I går blev Bornholm den første vinder at EU’s konkurrence, hvor godt 2.000 beboede europæiske øer kan kappes om at være den ø i Europa, der er mest miljørigtig og parat til grøn energi.

Det skal vi være stolte over. Men vi skal også huske vejen derhen. Og spørge hvordan vi kommer videre herfra.

Den flotte pris hedder EUs ”Responsbible Island Prize” og udløser en kontantpræmie på 500.000 euro. Nummer to i konkurrencen blev Samsø, mens tredjepladsen gik til den skotske øgruppe Orkneyøerne. Tillykke til os alle tre!

Det er jo en perfekt platform til at markedsføre Bornholm fra. Og borgmester Winni Grosbøll var da også hurtigt til at gøde for fremtiden:

”Mon ikke der her slår fast for Folketinget og energiselskaber, at en energi-ø med havvindmøller tæt ved Bornholm er et must?”

Kort sagt – lige nu flyver vi højt. Og det er godt. For det giver overblik. Også over fortiden.

Vi skal ikke længere tilbage end til oktober 2019 for at notere, at der har været slinger i den grønne vals på Bornholm. Her vedtog kommunalbestyrelsen med forliget om dette års budget en besparelse, der blandt andet kostede koordinatoren på Bright Green Island (BGI) Lena Schenk jobbet.

BGI er den organisatoriske ramme, der har favnet og samlet de grønne visioner på Bornholm. BGI-sekretariatet var også en helt afgørende aktør i udarbejdelsen af den ansøgning, som Bornholm afleverede i efteråret 2019 – umiddelbart før besparelsen – for overhovedet at komme i betragtning til prisen.

Og når avisen i dag giver ordet til Lena Schenk, siger hun:

– Jeg ved da, at det har skabt noget forvirring, at min stilling blev nedlagt. Fordi folk ikke længere vidste, hvor de skulle henvende sig omkring Bright Green Island. Men måske kan man håbe, at den her pris kan bidrage til at bringe det tilbage på sporet.

Forud for nedlæggelsen af stillingen var der i et høringssvar blevet advaret imod den, blandt andet fordi koordinatoren havde så mange opgaver, at den grønne vision fremtidigt risikere at blive en hul skal uden indhold. Dengang spurgte Bornholms Tidende derfor gruppeformand Søren Schow (V):

Vidste I, at Bright Green Island-konsulenten har så forholdsvis mange forskellige opgaver og ansvarsområder, som høringssvaret viser?

Det ærlige svar lød:

– Nej. Jeg anede ikke, hvad vedkommende laver, sagde Søren Schow.

Bornholms Tidende noterede dengang efterfølgende i en leder: ”At spare på fremtiden er ikke bare kortsigtet, det er også dumt.”

 

Der er nok at tage fat på

 

Det store spørgsmål, der melder sig, er, om den fornemme pris i virkeligheden er en hyldest af fortidens meritter. Eller om Bornholm også i dag afsætter de nødvendige ressourcer til at realisere visionerne.

Der er nok at tage fat på. Som Winni Grosbøll selv siger det i dagens avis:

– Vi ved, at vi skal til at kigge på hele transportsektoren, hvor vi kunne lave nogle projekter, der kan omstille vores busser og kollektive trafik.

– Det kunne i virkeligheden også være færgerne.

Det skal blive spændende at følge.