Lena Schenk beskriver arbejdet med EU-ansøgningen som omfattende, fordi det gik langt tilbage i tiden. Foto: Berit Hvassum

Medarbejdere, der blev sparet væk, sikrede Bornholm stor energipris

Sidste år arbejdede regionskommunens Bright Green Island-koordinator Lena Schenk og kommunens fundraiser Katja Sofie Tolstrup omkring en måned på at søge EU-energiprisen Responsible Island Prize, som det i går kom frem, at Bornholm har modtaget sammen med godt 3,7 millioner kroner.

Kort efter mistede de begge deres arbejde, da en enig kommunalbestyrelse i september sidste år nedlagde begge deres stillinger med forliget om dette års kommunebudget. Dermed er to af de absolut bærende kræfter bag at skaffe pengene hjem i dag sparet væk.

Hvordan får man egentlig sådan en pris, og er det noget, som du har haft noget med at gøre?

– Ja, det er det. Det er en pris, som vi har søgt om at komme i betragtning til, og jeg var tovholder på ansøgningen, da jeg var koordinator for Bright Green Island. Jeg satte en måned af til det, dog ikke på fuld tid, og Beof bidragede også med først og fremmest tekniske data og beskrivelser. Men der gik da en hel del arbejdstimer med det, fortæller Lena Schenk.

– Vi leverede mindst 100 sider, og hertil havde vi virkelig fremskaffet meget bilagsmateriale, så vi måtte vælge skarpt ud til sidst, siger hun.

Lena Schenk oplyser desuden, at regionskommunens tidligere fundraiser Katja Sofie Tolstrup også var involveret i at skrive ansøgningen om EU-prisen. Også hun blev sparet væk, da kommunalbestyrelsen indgik forliget om årets kommunebudget.

– Det er rigtigt nok. Jeg var ansat som fundraiser. Jeg var ikke den eneste, der søgte midler for kommunen, men jeg koordinerede de store ansøgninger, som kommunen var med i. Omkring den her arbejdede jeg tæt sammen med Lena og Anna Sofie Poulsen fra Beof, der også var partner omkring den her ansøgning, fortæller Katja Sofie Tolstrup.

– Jeg sørgede for det formelle og holdt kontakt til den konsulent, som vi havde fået tildelt EU-midler til. Jeg sørgede også for nogle sproglige ting. Det var en rigtig god sparringsrunde mellem i alt fire personer, siger hun.

Glæde over at det lykkedes

Lena Schenk beskriver arbejdet med EU-ansøgningen som omfattende, fordi det gik langt tilbage i tiden.

– Det var et sjovt stykke arbejde, for det krævede af os, at vi gik hele historien igennem om, hvordan Bornholm besluttede at blive en grøn ø, helt tilbage fra 1980’erne, for EU ønskede også en historisk gennemgang. Vi skulle også redegøre for hele den borgerinvolverende del og hvilke indsatser, der var blevet lavet undervejs, fortæller hun.

– Vi talte også om, at det ikke ville være spildt arbejde, selv hvis vi ikke fik prisen. For så havde vi stadig fået læst op på hele historien og fået det fulde overblik over, hvad vi har af erfaringer og har opnået af resultater, siger Lena Schenk.

– Da jeg skrev ansøgningen, tænkte jeg ”Gad vide, om nogle kan slå den her?”, for Bornholms indsats for at blive en grøn ø går jo helt tilbage fra før kommunesammenlægningen. Vi har inddraget bredt fra starten og er nået langt.

Hvad tænkte du i går, da det kom frem, at Bornholm har fået prisen?

– Jeg blev rigtig glad, selvom jeg havde fået det at vide forinden. Det er rigtig dejligt, at der kom nogle midler, så vi også kan fortsætte den grønne indsats, siger Lena Schenk.

– Det er da fantastisk. I min verden er det nærmest uhørt at få så mange EU-midler. 3,7 millioner! Det er da fuldkommen forrygende Det bliver spændende at se, hvad de skal bruges til, og det er fantastisk at have været en del af, siger Katja Sofie Tolstrup.

For Lena Schenk bragte nyheden om prisen også minderne frem om det job, som hun mistede, da politikerne indgik forliget om dette års budget.

 

Når man driver en forandring,
er det en stor fordel, at den
bliver koordineret ét sted

 

Genaktualiserede det at Bornholm fik prisen også det, at du mistede dit job kort efter, at du havde arbejdet så meget for at sikre den?

– Ja, det gjorde det da. Jeg syntes da, at det var ærgerligt at stillingen blev nedlagt, for jeg tænker, at det gav mening med en central koordinerende funktion, og så havde vi også andre ansøgninger, som vi gerne ville arbejde på, siger Lena Schenk.

– Det at kommunen havde en koordinerende funktion for Bright Green Island blev også taget rigtig godt imod af omverdenen, for så havde folk én indgang og vidste, hvor de skulle henvende sig.

Lena Schenk mener stadig, at regionskommunen med stor fordel kan samle arbejdet med Bright Green Island hos én person.

– Når man driver en forandring, er det en stor fordel, at den bliver koordineret ét sted. Så jeg synes da, at man skulle genoverveje, om der ikke skal være en motor og ét sted at samle alle trådene. Om det skal være i kommunen eller udenfor, kan man jo så overveje, siger hun.

– Det kunne jeg da ikke lade være med at tænke igen i går. Det blev genaktiveret. I ansøgningen lagde vi også op til, at hvis vi vandt prisen, ville vi have en inddragende tilgang i afklaring af hvad pengene skal bruges til. Og det kræver, at nogen samler trådene og sikrer koordinering og overblik.

– Jeg tror, at det har skabt noget forvirring, at min stilling blev nedlagt. Fordi vi lige havde brugt tre år på at bygge funktionen op, og når den så nedlægges, opstår der tvivl om, hvad der nu skal ske, siger Lena Schenk.

– Der har været en stop-and-go tilgang til Bright Green Island. Jeg sad med en fornemmelse af, at man ville kunne nå meget mere, hvis der ikke blev bremset op og taget et skridt tilbage ind imellem, og vi var da nogle, der overvejede, om det kunne være en vej, hvis Bright Green Island kørte i sin egen organisation, så der kunne være noget armslængde. Men samtidig sikre at regionskommunen er med, fordi kommunen er en helt central aktør i udviklingen af øen, siger hun.

Begge er nu selvstændige

For Katja Sofie Tolstrup bragte tirsdagens nyhed om EU-prisen ikke særlige følelser tilbage omkring, at hun mistede sit job kort efter, at hun havde været med til at søge om prisen og de mange penge.

– Jeg er bare glad for, at det lykkedes. Jeg har meget det ø-perspektiv på det, at det er fedt, at pengene er landet. Jeg bruger ikke så meget tid på at mukke over, at jeg mistede mit job, siger hun.

– Jeg har lavet mit eget lille konsulentfirma, KS Tolstrup Consulting, hvor det bare er mig til at starte med. Jeg søger midler og udvikler projekter for kunder, både offentlige og private, fortæller Katja Sofie Tolstrup.

Også Lena Schenk er i dag i gang med egen virksomhed.

– Jeg er fritstillet frem til sommer. Lige nu arbejder jeg på at starte min egen virksomhed, og så har jeg her i foråret lavet en jubilæumsbog for Folkemødet. Vi har interviewet omkring 20 mennesker, blandt andre Bertel Haarder, og den skulle egentlig have været udgivet nu. Men så kom corona imellem, så nu bliver det næste år, siger hun.