Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Fire år mere med millioner i statsstøtte til Musikhuzet

Hvert fjerde år bliver der bidt negle rundt omkring i landet op til, at det bliver afsløret, hvilke spillesteder, der får en positiv melding på deres ansøgning om fire år som regionalt spillested.

Det udløser nemlig millioner af kroner i statsstøtte og kan derfor være helt afgørende for det lokale musik- og kulturliv.

Ansøgerfeltet vidner om,
at vi har stærke
spillesteder i Danmark.
Michael Bojesen,
Statens Kunstfond

I Musikhuzet Bornholm, Rønne, kan den kunstneriske leder, Peer Koefoed Andersen, nu roligt bestille tid til en manicure og redde, hvad reddes kan på neglefronten, for det ligger nu fast, at statsstøtten til hans spillested er reddet, hvad angår også de næste fire år.

Det er Statens Kunstfond, der tager stilling til ansøgningerne om at blive regionalt spillested, og derfra er der ved middagstid onsdag – kort tid inden avisens deadline – udsendt en pressemeddelelse om, at fonden har fundet frem til 19 rytmiske spillesteder fordelt i hele landet, som fra 2021 kan kalde sig regionale spillesteder.

Musikhuzet har haft status som regionalt spillested i mange år, og har i hvert af de seneste fire år modtaget 1,7 millioner kroner fra staten. De næste fire år bliver støtten på 1,6 millioner kroner årligt.

Hvor høj støtten bliver i de næste fire år, fremgår ikke af pressemeddelelsen, som til gengæld nævner, at de regionale spillesteder “skal være Danmarks musikalske knudepunkter for den rytmiske musik”, idet de påtager sig “den særlige opgave at give danskerne live-musik og koncerter af den bedste slags og i et hav af former og varianter”.

I pressemeddelelsen siger bestyrelsesleder for Statens Kunstfond Michael Bojesen:

– Vi har et levende musikliv i Danmark med koncerter og fællesskab for rigtig mange danskere. Det er blandt andet takket været de regionale spillesteder, der er med til at sikre et mangfoldigt og rigt udbud af koncerter og musikalske oplevelser, vi kan være fælles om.

Gengangere

17 af spillestederne er genudpeget som regionale spillesteder – deriblandt altså Musikhuzet Bornholm –  men man finder altså på listen to spillesteder, som ikke før har været regionale spillesteder, nemlig Paletten i Viborg og Kulturværftet i Helsingør.

Med titlen som regionalt spillested følger et særligt ansvar for, at rytmisk live-musik af høj kvalitet og inden for mange forskellige genrer kommer tæt på borgerne i alle dele af landet. Det er især et ansvar, at nye talenter, vækstlag og smalle genrer får gode udviklingsmuligheder, og at mennesker, der måske ikke plejer at gå til koncert, også kommer til at opleve glæden ved musik, oplyser kunstfonden.

De 19 spillesteder er udvalgt fra et meget stærkt ansøgerfelt på i alt 26 rytmiske spillesteder fra 16 kommuner over hele landet, fortæller kunstfonden videre og slår fast, at niveauet har været højt og opbakningen fra de respektive kommuner ambitiøs.

– Ansøgerfeltet vidner om, at vi har stærke spillesteder i Danmark. Og selv om vi desværre ikke kan tilgodese alle ansøgere, er vi i Kunstfonden overbevist om, at de ansøgere, der ikke bliver regionale spillesteder, har gode forudsætninger for at videreføre deres virke som vigtige honorarstøttede spillesteder, fortæller Michael Bojesen.

32,7 millioner kroner

Så mange penge modtager de regionale spillesteder  samlet set årligt fra staten.

Med udpegningen som regionalt spillested følger et statstilskud på mellem én og 3,6 millioner kroner årligt pr. spillested.

Allerede i februar havde stand upper Sebastian Dorset svært ved at få armene ned, da han optrådte i Musikhuzet. Arkivfoto: Musikhuzet/A. Nissen