Der går et stykke tid, inden t-foilen, som her ses under monteringen på Orskov-værftet i Frederikshavn, får lov til at bryde den blå østersøbølge. Arkivfoto: Laust Jordal

T-foilen er strandet i coronaens skygge

I løbet af februar blev den famøse t-foil, som gerne skulle kunne mindske skibets bevægelser i høje bølger, omsider monteret på Bornholmslinjens Express 1 i løbet af et ophold på Orskov-værftet i Frederikshavn.

Men ak …

Ibrugtagningen af t-foilen er strandet i coronaens skygge og i hurtigfærgens bug – og ingen aner lige nu, hvornår den kommer ud i lyset, oplyser pr- og kommunikationschef i Bornholmslinjen, Jesper Maack.

Leverandøren af t-foilen, det amerikanske firma Naiad Dynamics, skulle lige til at foretage de nødvendige tests – commissioning, kalder firmaet det – af t-foilen, da coronakrisen brød ud, siger han.

Testene skal sikre, at den arbejder sammen med skibets øvrige systemer på fornuftig vis.

– Det er en slags kalibrering af skibets forskellige systemer, forklarer Jesper Maack.

– Og ingeniøren, der skulle stå for de test, var rent faktisk på Bornholm for at foretage dem, men da coronakrisen opstod, fik han fra sit firma besked på straks at komme hjem.

Og du kan ikke sige noget om, hvornår disse test kan finde sted?

– Lige så snart, coronaen tillader den slags aktiviteter, går jeg ud fra, at Naiad Dynamics sender nogen af sted. Men det er da træls, når vi nu endelig havde få t-foilen monteret, at vi ikke kan benytte den, siger kommunikationschefen.