Arkivfoto: Per Frost

Bornholm er kåret som den mest ansvarsfulde ø i EU

Der er mere end 2.000 beboede øer i EU. Af dem er det Bornholm, der løber med EU-Kommissionens hæder som den mest ansvarsfulde ø.

“Responsible island prize” hedder energiprisen, som belønner udvikling af ny teknologi og vedvarende energi.

– Det er fantastisk for at sige det mildt, siger borgmester Winni Grosbøll (S) til Bornholms Tidende.

Hun mener, at prisen uden sidestykke er “den største anerkendelse af Bornholm som grøn test-ø for vedvarende energi og innovative teknologier”.

Med prisen følger 500.000 euro eller godt 3,7 millioner kroner.

 

Vil lave ny pulje

Borgmester Winni Grosbøll vil med prisen og præmiesummen foreslå kommunalbestyrelsen at oprette en pulje, der kan understøtte den fortsatte grønne omstilling, lyder det i en pressemeddelelse fra kommunen.

– Målet for puljen er at sikre, at Bornholm forbliver den førende energi-ø. En sådan position kan nemlig medføre massive investeringer, arbejdspladser og være en attraktion i sig selv og være tiltrækkende for de mange tusind turister, der besøger Bornholm, forklarer hun.

 

Samsø nummer to

Samsø løb med konkurrencens andenplads, og det, at hele to danske øer stiller sig spidsen for den grønne omstilling i EU, får stoltheden frem hos Klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen.

– Det er svært ikke at være meget stolt af Danmark, når to danske øer rydder bordet og sætter sig på både første- og andenpladsen, siger han ifølge en pressemeddelelse fra Bornholms Regionskommune.

– Det viser, at Danmark – og ikke mindst Bornholm og Samsø – går foran og viser verden, hvordan grøn omstilling kan lykkes i praksis. Det er netop den slags initiativ og virkelyst, som Samsø og Bornholm udviser, der er med til at gøre Danmark til et grønt foregangsland med klimaløsninger, der gør en forskel herhjemme og kan inspirere ude i verden, siger Dan Jørgensen.

 

Tidlig udfasning

Bornholm har ifølge en pressemeddelelse blandt andet udmærket sig ved tidligt at begynde udfasningen af kul og olie.

Og med begrænsede økonomiske ressourcer til rådighed har øen fået etableret vedvarende energikilder såsom solceller, vindmøller, biomasse – samt foretaget investeringer i fjernvarme og andre innovative teknologier.

Resultatet er et effektivt og reduceret energiforbrug og store reduktioner i CO2-udledningen, lyder det i pressemeddelelsen.