Gadeteaterfestivalen blev skudt i gang med manér her i Hasle sidste år. Arkivfoto: Jette Glavind Pedersen

Jubilæumsspas i gaderne afhænger af udmelding fra regeringen

Teaterforeningen Bornholm har på grund af coronakrisen måtte aflyse eller flytte fem forestillinger, som skulle have været opført på Rønne Theater i løbet af disse forårsmåneder, men nu håber foreningen i stedet på, at det i det mindste bliver muligt at gennemføre de planlagte forestillinger i efteråret, hvoraf den første ligger i slutningen af september.

Inden da er der dog en nok så vigtig begivenhed, som det lige nu er umuligt at give svaret på, om er købt er eller solgt.

Vi er meget spændte på,
om vi kan afvikle
festivalen i sit fulde omfang.
Jette Glavind Pedersen,
Teaterforeningen Bornholm

Nemlig Bornholms Internationale Gadeteaterfestival, som teaterforeningen i år endda har 10 års-jubilæum med, og som er planlagt til at finde sted den 23.-26. juli med forestillinger i henholdsvis Rønne, Hasle og Gudhjem.

– Vi arbejder stadig på at gennemføre festivalen, siger Jette Glavind Pedersen, formand i Teaterforeningen Bornholm.

– Og hele vores konceptet er helt klar til at gå i gang. Vi har skaffet sponsor- og fondsmidler til det, og alle kontakterne med teatergrupperne ligger grydeklare, ligesom vi har alle vores samarbejdspartnere i de tre byer, som er klar til at gå i gang. Vi har bare ikke underskrevet kontrakterne endnu, og det er selvfølgelig meget godt, vi ikke har det, for der er jo nogle usikkerhedsmomenter.

Teaterforeningsformanden påpeger, at det lige nu stadig er uvist, om eksempelvis en teatergruppe fra Frankrig overhovedet kan komme til Danmark for at optræde til den tid.

– Og det samme gælder jo de grupper, vi har kontakt til i England, Belgien og Sverige, siger hun.

Afventer

I alt har teaterforeningen aftaler med syv grupper – én har måttet melde forfald – hvilket er på niveau med det antal, der plejer at komme i løbet af festivalen. De forskellige grupper spiller et varieret antal af forestillinger i løbet af de dage, gadeteaterfestivalen varer.

– Det, synes vi, passer godt i forhold til, at den varer fra premiereforestillingen torsdag aften, og til det hele slutter søndag eftermiddag, og hvor hovedvægten ligger på forestillinger i løbet af fredag og lørdag, siger Jette Glavind Pedersen.

Oprindeligt fire grupper var danske, men en har selv meldt afbud, så der kun er tre tilbage.

Og nu er I rigtig spændte på, hvad regeringen melder ud den 10. maj, hvor der er en mulighed for, at restriktionerne om, at kun maksimalt 10 personer må forsamles, bliver ændret fra regeringen side?

– Ja, vi afventer både, hvad der bliver meldt ud i forhold til, hvor mange der må forsamles – må man sidde på bænke og bliver der krav om afstand mellem de enkelte publikummer? – og i forhold til, om det bliver muligt at krydse landegrænserne.

Tænker I, at der er en større chance for, at det bliver muligt at gennemføre festivalen, fordi det hele foregår udendørs?

– Ja, publikum skal jo ikke ind i et telt og sidde tæt. Og vi kan eventuelt undlade at sætte bænke op eller placere dem meget spredt, siger Jette Glavind Pedersen.

– To af grupperne, en fra Belgien og en fra Frankrig, bevæger sig rundt i gademiljøet under deres forestilling, og der kan vi jo henstille til publikum at tage de forholdsregler, der nu engang er, alvorligt og selv sørge for at holde afstand. Men vi er meget spændte på, om vi kan afvikle festivalen i sit fulde omfang. Selv om vi er optimister er vi også lidt skeptiske i forhold til, om det vil være muligt – så vi har også et scenarie, der hedder, at vi måske kun kan gennemføre forestillingerne med de danske grupper, fordi det slet ikke bliver muligt for de udenlandske at komme hertil.

Håbet

Om de aflysninger, teaterforeningen i øvrigt har været nødt til at annoncere i løbet af foråret, siger hun:

– Vi er selvfølgelig utroligt kede af og ærgerlige over, at teaterlivet har været nødt til at lukke ned. Men vi har hele tiden været på det rene med, at det er vores helbred, der er det vigtigste, og vi overholder selvfølgelig myndighedernes påbud og bakker 100 procent op om dem. Det er på den baggrund, vi har aflyst fire forestillinger, mens det heldigvis er lykkedes at flytte “Elverhøj”, som skulle have været opført tirsdag, til den 30. november.

Og I håber, at I efter sommerferien kan gennemføre de planlagte forestillinger på Rønne Theater?

– Ja, det gør vi. Heldigvis ligger de første forestillinger først i slutningen af september. Da håber vi, at vi kan få lov til at komme i teatret igen, siger Jette Glavind Pedersen.

– Men inden da vil vi altså – hvis det på nogen måde kan lade sig gøre – gennemføre gadeteaterfestivalen eller så meget af den, som det er muligt.

Trupperne

Følgende teatergrupper er planlagt til gadeteaterfestivalen på Bornholm 2020. Nu afventer Teaterforeningen Bornholm mulighederne for at gennemføre.

• Angie Mack, England: Hula Hoop Street Show.
• Cie Albedo, Frankrig: Les Tonys (forestilling som bevæger sig rundt i gadebilledet).
• Les Frères Troubouch, Frankrig: Les Frères Troubouch.
• Cie Balltazar, Belgien: Very Lost (forestilling, som bevæger sig rundt i gadebilledet).
• Kompani TO, Sverige: Tractor Circus.
• Asterions Hus, Danmark: Romeo og Julie.
• Dansk Rakkerpak & Faster Cool: Tam Vild.

Dansk Rakkerpak på Store Torv i Rønne under festivalen i 2018. Arkivfoto: Allan Rieck