Alba Bolling og Anita Pedersen. Foto: Berit Hvassum

‘Jeg har været så glad for at være her. Nu er det desværre slut’

Det er nærmest en tradition for mange bornholmske ”højskolevenner”, at de aflægger Bornholms Højskole ved Almindingen et besøg ved den årlige vinterudstilling.

Søndag var det blevet den tid på året, da 25 kursister afsluttede deres fire måneder lange ophold på skolen med at vise noget af det, de har arbejdet med i de kreative fag. Det gav en udstilling, der var lige så forskelligartet, som kursisterne har været det – lige fra manden, der i moden alder finder ud af, at der skal ske noget nyt, til de helt unge, der er ved at finde ud af, hvad de vil satse på, og til de fire kursister Japan, der kommer med en helt anden kulturel baggrund end de øvrige kursister.

Forstander Allan Gardersøe ønskede de fremmødte velkommen og en god rejse ud i højskolens forskellige udtryk, hvor der var keramik, billedkunst, glas, smykker og knive – og så outdoor.

– Man kan kombinere det at rappelle oppe i et stenbrud og så bagefter fordybe sig i at fremstille en skål på keramikværkstedet. Begge steder handler det om at prøve grænser af, sagde forstander Allan Gardersøe til Bornholms Tidende.

– Der er i de seneste to-tre uger blevet arbejdet næsten i døgndrift på værkstederne, og nogle er faktisk ikke blevet helt færdige. Mandag pakker kursisterne, og så har vi sidste dag på tirsdag, og den 6. januar starter et nyt hold kursister, sagde forstanderen.

Stolt forstander

– Udstillingen er højskolens ansigt udadtil, og jeg er meget stolt over det høje niveau. Der er blevet lavet mange ting, som man lige så godt kunne finde i en butik. Det er hjerteblod for kursisterne, og nogle af tingene vil de heller ikke sælge.

– Nogle af dem har lavet flotte ting i fag, som de aldrig har beskæftiget sig med tidligere. Men det viser, at når først det grundlæggende er i orden, kan man meget. Jeg er faktisk lidt misundelig, for jeg har kun min folkeskoleerfaring med at lave keramik, og det kunne være sjovt at komme med på et hold, tilføjede Allan Gardersøe.

Forstanderen lagde også vægt på, at højskolen med sine kurser er med til at markere Bornholms status som World Craft Region.

– Vi er den landets eneste højskole, hvor man puster glas. Det er en del af vores dna, og det skal vi ikke pille ved, sagde Allan Gardersøe.

 

 

Veninder overvejer bornholmsk fremtid

 

Et ophold på Bornholms Højskole kan gå hen og blive det, der danner baggrunden for, at to veninder mødes igen for at uddanne sig på Bornholm.

18-årige Anita Pedersen, der bor ved foden af Alperne i Grenoble i Frankrig, og 20-årige Alba Bolling fra Humlebæk mødte hinanden på højskolen, hvor de har gået på det kursushold, der slutter tirsdag. De overvejer begge at søge ind på glas- og keramikskolen i Nexø.

– Jeg har været så glad for at være her. Nu er det desværre slut, sagde Alba Bolling ved søndagens vinterudstilling.

– Jeg tilmeldte mig, fordi man her kan gå til både glas og keramik. Det er svært at finde noget med glas andre steder – og så er her bare så idyllisk. Jeg er kommet herovre, siden jeg var lille, og jeg er blevet slæbt med rundt til glaskunstnerne, fordi min mor havde en drøm om at blive glaspuster, hvilket hun aldrig er blevet.

Det kan du så blive?

– Jeg tror, at jeg hælder mest til keramikken, svarede Alba Bolling, der på udstillingen viste en samling pastelfarvet keramik, hvoraf noget blev solgt, mens andet ikke var til salg.

Når hun til jul vender hjem til Nordsjælland, skal den uddannelsesmæssige fremtid overvejes.

– Jeg overvejer glas- og keramikskolen eller måske at læse kunsthistorie på universitetet. Det skal i hvert fald være noget med kunst, sagde Alba Bolling.

Skønt på Bornholm

Anita Pedersen har haft billedkunst og keramik som sine hovedfag på højskolen.

– Jeg havde hjemve i starten, men efter en måned gik det fint, fortalte Anita Pedersen, der trods det danskklingende navn taler dansk med en tydelig fransk accent.

– Min far er dansker, og vi kommer til Danmark en gang om året.

– Jeg tilmeldte mig kurset som en forberedelse til, at jeg efter nytår skal på Nørgaards Højskole i Jylland. Jeg synes, at der er skønt på Bornholm. Jeg har arbejdet meget på værkstedet, men også været meget ude i naturen. I Frankrig bor jeg i et bjergområde, så jeg er vant til natur omkring mig.

Anita Pedersen tager hjem til Frankrig i julen, men er så tilbage i Danmark i januar på et nyt højskoleophold frem til sommer.

– Jeg håber, at jeg derefter kan komme til at studere i Danmark, måske keramik og måske på Bornholm, sagde Anita Pedersen.