Fotos: Berit Hvassum

Butik i fortsat fremgang: Nu bliver der også købt julegaver

Hasle Genbrug har et stort lokale ud mod Storegade og fortsætter bagved ud i flere mindre lokaler.

Længst inde bag har genbrugsbutikken indrettet en julestue med alskens julepyntesager.

– Her bliver købt ind til pakkespil og til at pynte op derhjemme. Nu begynder nogle at komme tilbage med den pynt, de alligevel ikke fik brug for, fortæller Ulla Engell, mens hun viser rundt i butikken.

Med andre ord kan noget af julepynten sælges to gange eller mere. Så der er godt gang i genbrugstanken.

Her sælges også julegaver, og det gjorde man ikke for 10 år siden, oplyser Ulla Engell, formand for butiksudvalget, der driver butikken. Det er typisk pynteting, vaser, kander, tepotter, den slags, der bliver købt som julegaver.

Julehandelen bidrager dermed til en øget omsætning i Hasle Genbrug. I år har der været omsætningsfremgang i ni ud af de 11 første måneder, viser Ulla Engell på en oversigt, hvor tallene er listet op med plus og minus i forhold til sidste år. De mange plusser betyder, at genbrugsbutikken fortsætter fremgangen.

Det skal være ordentligt

– Vi har så god en omsætning, fordi vi har så mange kunder, og folk vender tilbage til os. Det gælder også turister. Det er herligt, at det er på den måde. Det går godt, og vi får mange pæne ting ind.

Ulla Engell åbner en dør til et lille rum, som er fyldt op med kasser.

– Her var tomt for en uge siden.

– Jeg tror på, at når forretningen er ordentlig og pæn med gode varer, så kommer folk også og afleverer gode ting til os, siger Ulla Engell.

Hasle Genbrug sælger stort set alt lige fra små nipsting til sofasæt. Tøjet fylder meget som i mange andre genbrugsbutikker. Som noget nyt er børnetøj gået hen og blevet en god salgsvare i butikken. Måske fordi en af de frivillige har det som sin specielle interesse. Det er altid godt at kunne drage nytte af de forskelliges kompetencer og interesser.

I Hasle Genbrug vil man også kunne have heldet med sig, hvis man leder efter noget specielt, som kan være svært at finde i andre butikker.

 

 

Genbrug siden 2001

Den direkte anledning til besøget i Hasle Genbrug er, at Mission Afrika har 35 års jubilæum. Så gammel er butikken i Hasle dog ikke. Den har eksisteret siden 2001.

Mission Afrika har 64 butikker i hele landet – heraf tre på Bornholm (de andre ligger i Rønne og Nexø).

Jubilæet blev på Bornholm markeret ved et genbrugsstævne i medborgerhuset i Hasle for Mission Afrikas tre butikker på Bornholm.

25 ”genbrugsdamer” fra de tre butikker var med.

Generalsekretær Henrik Engelbrekt Refshauge var til stede og fortalte blandt andet om missionens arbejde i Afrika.

Hasle Genbrugs overskud deles ligeligt mellem Promissio og Mission Afrika, der begge er folkekirkelige missionsselskaber.

Mission Afrika samarbejder med partnere om mange kirkelige og sociale projekter i Afrika.

 

 

Kan bruge flere

På det lille kontor hænger vagtskemaet. Der er altid to på arbejde. To har formiddagsvagten, to andre eftermiddagsvagten. Der er 19 frivillige. Man har været flere, og da der er mange åbningstimer at dække, er det nødvendigt, at nogle tager ekstra vagter.

Butikken skal passes, kunderne ekspederes, men derudover er der masser at gøre med omtrent dagligt at tage imod nye ting til butikken, sortere, prissætte med videre.

– Vi har altid brug for nye hænder. Vi har også tidligere haft medarbejdere, der var i jobtræning, og det er vi meget åbne for, siger Ulla Engell.

Butiksformanden har selv været med fra butikkens start og har to vagter om ugen.

– Jeg var gået på efterløn og skulle have noget at bestille. Nu kan jeg slet ikke undvære det, siger Ulla Engell.