Foto: Jens-Erik Larsen

SVAK: Færre vil spille amatørteater – arbejde, fjernsyn og sociale medier tager folks tid

Svanekeaktørerne, der er aktuelle med julestykket Petras Jul, har tidligere opsat mange stykker, blandt andet My Fair Lady, Annie Get Your Gun og Skatteøen, og formand Lars Bitsch så hellere end gerne flere teaterglade medlemmer af aktørerne i Svaneke, hvor der er en meget lang tradition for teater.

Svanekeaktørerne – eller SVAK i daglig tale – er måske Danmarks ældste amatørteater, det menes helt fra første halvdel af 1800-tallet. Så langt tilbage kan Lars Bitsch trods alt ikke huske, men i den periode, han har været med til at spille amatørteater, har teaterlivet ændret sig meget.

– I gamle dage drak vi først en kasse øl, og der var ikke sådan sat sluttidspunkt. Idag er det meget mere skemalagt, siger Lars Bitsch.

– Det er blevet sværere både at få folk i teatret og at få folk til at være med som skuespillere, siger han, der blandt andet tror, at grunden er, at mange føler sig pressede i hverdagen.

– Folk er dødtrætte, når de kommer hjem fra arbejde og måske er bange for at blive fyret, hvis de ikke står til rådighed. Arbejde, fjernsyn og sociale medier tager folks tid.

Tid til teater

For at give flere mulighed for at udleve deres teaterdrømme som amatørskuespillere øver Svanekeaktørerne kun lørdag formiddag fra 10-12.

– Til gengæld startede vi med læseprøve før sommerferien, og vi har øvet siden august to timer hver lørdag.

Det er dog ikke kun dårligt, at der nu øves over en længere periode.

– Jeg kan godt lide et længere forløb, så er der tid til input fra de medvirkende. Det er en levende proces at lave teater, siger instruktøren.

I den sidste weekend op til premieren øves dog mere, hvor stykket spilles igennem inden premieren i morgen fredag.

Publikum er også med

Nu er øvetimerne for årets forestilling slut, og aktørerne klar til premiere.

– Det, vi mangler nu, er publikum, for publikum er med til at skabe forestillingen. At der kommer nogen ind i salen og reagerer på skuespillet. Det er et vidunderligt tidspunkt i processen at spille de første forestillinger, og her er vi meget tæt på publikum, så man er sammen om at skabe forestillingen, forklarer Lars Bitsch.