Arkivfoto: Jens-Erik Larsen

Mejeriet er ramt af amerikansk told

10 øre pr. kg mælk. Så hårdt har den amerikanske straftold ramt Bornholms Andelsmejeri i Klemensker, og tolden kan komme til at ramme endnu hårdere.

Mejeriet har hidtil afsat op imod en fjerdedel af sin produktion til USA. Mejeriet har efter, at den ekstra told blev indført den 18. oktober, set sig nødsaget til at opgive nogle produkter og dele meromkostningen ud på egen produktion, kunder og importører.

Det skriver Landbrugsavisen, der oplyser, at mejeriet blandt andet har droppet at producere hårde oste til madlavning til salg i USA.

– I sidste ende er der kun andelshaverne til at betale, og det er min opgave at minimere følgerne så meget som muligt, siger mejeridirektør Per Olesen til Bornholms Tidende.

Han har beregnet tabet til 10 øre pr. kg mælk.

– Det vil for en gennemsnitsbesætning sige 200.000 kr. om året, så det er mange penge, vi snakker om, siger Per Olesen.

Det bestemmer bestyrelsen

Har det fået konsekvenser for betalingen til andelshaverne?

– Vi har ikke sat afregningen ned på nuværende tidspunkt.

Kan det blive aktuelt?

– Det ved vi ikke endnu. Det er et anliggende for bestyrelsen, svarer Per Olesen.

Den pris, som de bornholmske mælkeproducenter får for deres mælk, har været stabil i det seneste år.

Hvad betyder situationen for mejeriets drift?

– Vi får mælk ind hver dag, som vi skal forarbejde. Vi kan ikke stoppe op, og det kan landmændene heller ikke. Så det gælder så vidt muligt om at finde nogle steder, hvor vi kan sælge de produkter, som vi ikke kan sælge mere på det amerikanske marked.

Hvordan lykkes I med det?

– Det er stadig forholdsvis nyt. Det er lidt mere bøvlet, og vi skal arbejde mere på det.

Betyder det, at I producerer mere til lager end tidligere?

– Nej. Det er ikke nu, at vi har det største problem. Vi har altid en julehandel, og den er kørt i stilling. Det bliver, når vi kommer hen efter nytår, at vi ser problemet, siger Per Olesen.

 

 

25

Som følge af en afgørelse i verdenshandelsorganisationen WTO indførte USA den 18. oktober kompensationstold ved at pålægge told på 10 procent på fly og 25 procent på landbrugsvarer og andre varer. Størstedelen af tolden har ramt de fire Airbus-lande (Tyskland, Storbritannien, Frankrig og Spanien).

Danske varer er dog også omfattet af de toldmæssige foranstaltninger, særligt landbrugsvarer, oplyser Erhvervsstyrelsen.

 

 

Første omgang

– Der er i første omgang kun pålagt told for 2,2 mia. dollars over for EU, og EU fik en bøde på 7,5 mia. dollars. Så der er et stykke vej endnu. Vi venter spændt på, hvad der sker til februar, hvor tolden kan revurderes, forklarer mejeridirektøren.

– Vi er kommet igennem første omgang, og så må vi se, hvad der sker i anden omgang. Det kan sagtens komme til at gøre endnu mere ondt, siger Per Olesen, der dog håber, at det er et spørgsmål om tid, før straftolden forsvinder igen.

Fortrøstningsfuld

Kim Larsen, formand for mejerets bestyrelse, siger dog, at han er rimelig fortrøstningsfuld.

– Det ser indtil videre fornuftigt ud med regnskabet efter tredje kvartal, og jeg mener ikke, at vi behøver at være nervøse pt.

– Vi har valgt at blive på det amerikanske marked, fordi vi mener, at det er et godt marked at være på. Så det er også en investering i at blive på det marked.

– Det koster os selvfølgelig nogle penge, men det giver ikke underskud, siger Kim Larsen.