Foto: Berit Hvassum

Solcellepark på 1.600 kvadratmeter på vej til Aakirkeby

Det kræver meget strøm at drive en lokal tv-station. Bare spørg TV2/Bornholm, der af samme grund nu vil opføre en solcellepark ved stationens bygninger i Aakirkebys industrikvarter.

Tv-stationen bruger hvert år en mængde strøm svarende til omkring 100 parcelhuses forbrug – nærmere bestemt i omegnen af 500.000 kilowatttimer. Sådan et stort strømforbrug er både dyrt og ikke mindst klimabelastende. Derfor har TV2/Bornholm nu besluttet at investere i den alternative energiform, der kan gøre tv-stationen delvis selvforsynende med strøm. Det fortæller direktør hos TV2/Bornholm, Jan Jørgensen.

– Vi har som målsætning at nedbringe vores klimaaftryk, og der, hvor vi er værst, er på vores strømforbrug. Det skal vi gøre noget ved, og derfor skal vi til selv at producere strøm.

– På en god sommerdag vil vi i dagtimerne kunne producere noget, der ligner 100-110 procent af vores strømforbrug. Så den sommerdag, hvor solen skinner, laver vi det hele selv. På en novemberdag med lav sol er vi til gengæld ikke i nærheden af at producere det hele, selv om solcelleparken stadig vil bidrage, siger Jan Jørgensen.

Venter på svar

Solcelleparken kommer til at bestå af 480 paneler, der tilsammen udgør 1.600 kvadratmeter. Planen er, at solcellepanelerne skal opstilles i to rækker bag tv-stationens hal på adressen Brovangen 4. Steenbergs Tegnestue i Rønne har leveret skitserne til projektet, der nu er sendt til behandling hos Bornholms Regionskommune.

– Vi står i øjeblikket der, hvor vi har sendt myndighedsansøgning til Bornholms Regionskommune og udarbejdet udbudsmateriale, som vi har sendt til fire firmaer. De tre af firmaerne er fra Bornholm, og det fjerde er fra Sjælland.

– Det er vigtigt at prisafprøve. Ydelserne og specifikationerne er tilrettelagt på forhånd, så det er prisen, der bliver det afgørende. 13. januar får vi svar fra firmaerne, så lige nu går vi bare og venter spændt, siger Jan Jørgensen.

 

 

Den kommende solcellepark

Den solcellepark, TV2/Bornholm vil opføre, skal bestå af 480 solcellepaneler, der hver kan producere 330 kilowatt.
I løbet af et år med en gennemsnitlig mængde sol, vil de kunne producere strøm svarende til 176.000 kilowatt-timer.
Kilde: tv2bornholm.dk

 

 

Især godt for klimaet

Da solcelleparken er i udbud, vil han ikke sætte et klart tal på, hvor meget han regner med, den kommer til at koste.

– Men vores forventning er, at det samlede projekt kommer til at koste et sted mellem en million og to millioner kroner, siger Jan Jørgensen, der – med forbehold for fremtidens el-priser – forventer, at solcelleparken kan have tjent sig selv ind i løbet af 15-20 år.

– Det er umiddelbart først i de sidste års levetid, vi får en besparelse, fordi vi ikke længere skal købe så meget strøm. Set fra vores synspunkt er det en nogenlunde ok økonomisk forretning – men en klar klimavenlig forbedring, konstaterer Jan Jørgensen.

Solcelleparken forventes at have en levetid på 25-30 år, og på et gennemnitligt solskinsår vil den kunne producere strøm svarende til omkring 35 parcelhuses forbrug.

 

 

De kabler, der skal bringe strømmen fra solcelleanlægget til TV2/Bornholm, er allerede ved at blive gravet ned. Direktør for TV2/Bornholm, Jan Jørgensen, håber, at alt vil arte sig, så kablerne kan føre sol-strøm fra april måned næste år. Foto: Berit Hvassum