Foto: Berit Hvassum

Stolt formand takker af: Der er skabt en ny kultur

Selv om han indrømmede, at de sidste to års omlægning af bestyrelsesarbejdet i Nexø Boldklub havde kostet i form af spillerafgang og knubbede ord på de sociale medier, så var det en stolt Erik Kristensen, der efter blot to år på posten afleverede formandskasketten til sin afløser, Kristian Johannesen, på lørdagens velbesøgte generalforsamling i klubhuset på Stadionvej.

– Som formand har jeg gennemgået mange følelsesregistre på klubbens, egne og min families vegne, men I skal vide, at jeg har sat en stor ære i at gøre tingene ordentligt, sobert og hudløst ærligt. Når man vover pelsen, skal man også være forberedt på slag. De er skam leveret, men jeg går herfra med oprejst pande, god samvittighed og en god portion stolthed. Der er skabt en ny kultur i klubben både på og uden for banen.

Med Erik Kristensen som formand og siden 2018 også en helt ny bestyrelse er der sat en ny kurs for Nexø Boldklub, og selv om førsteholdet afsluttede forrige sæson med at spille to play off-kampe mod vinderen af Bornholms Brand Ligaen, så bevarede NB Bornholm trods masser af modgang sin plads i Københavnsserien.

Mange meninger

– Der er mange meninger om, hvordan tingene skal gøres. Søren Kierkegaard skrev engang: ”Alle vil udvikling, ingen vil forandring”. Det sidste år har specielt været kendetegnet ved, at vi har villet både udvikling og forandring. Det har også været nødvendigt. Når man har ansvar for motorrummet, er det vigtigt, at man får organiseret og struktureret arbejdet i en klub af Nexø Boldklubs størrelse, sagde Erik Kristensen i sin sidste formandsberetning.

En del af nytænkningen går ud på at skabe et NB Bornholm-hold i Københavnsserien, der er baseret udelukkende på lokale og herboende spillere.

– Men alle er bevidste om, at vi ikke har nok af råstoffer af spillere i Nexø Boldklub. Vi er en lille by med knap 3.800 indbyggere og et opland, hvor det er ikke er en selvfølge, at man vælger NB Bornholm til, understregede Erik Kristensen som begrundelse for, at Nexø Boldklub op til 2019/2020-sæsonen satte sig i spidsen for et muligt teknisk samarbejde med en række af øens øvrige klubber – et samarbejde, der skulle sikre, at spillere, der sidder over på NB Bornholms KS-hold, kan spille videre for deres egen klub.

En win win-situation

– Vi pointerede meget tydeligt, at vi ikke var ude på at støvsuge omegnsklubberne og gode kollegaer for spillere. Kunne vi få grønt lys for den model, havde vi initieret et fælles træningsmiljø, som ikke kun ville fundere NB Bornholm, men også løfte spillerniveauet lokalt – en ren win win-situation for alle parter. Det skulle kun være en formalitet, men alligevel blev vi ikke imødekommet af DBU Bornholm, fastslog NB-formanden.

Når det alligevel var en stolt Erik Kristensen, der forlod formandsposten, så skyldtes det på det sportslige område, at NB Bornholm med en helt ny træner- og lederstab i spidsen – trods alle dommedagsprofetier om sikker nedrykning – afsluttede efterårsturneringen på en flot fjerdeplads i Københavnsserien, og at der stadig er udviklingspotentiale i de unge spillere.

–  I kan som tilskuere gøre jeres egne observationer. For mit eget vedkommende er jeg dybt berørt af vores holds formåen, og jeg er lige så glad og forventningsfuld på deres vegne, når vi ser det næste kapitel åbne sig i 2020, sagde Erik Kristensen.

 

 

Bredden er for smal

Går det godt for førsteholdet, kniber det med at samle et andethold i Bornholms Brand Ligaen. Det virker paradoksalt, at det er nemmere at samle syv spillere til tredjeholdet eller veteranholdet. Det er ikke er holdbart, og derfor skal der arbejdes på en forstærkning af bredden omkring NB Bornholm og især en styrkelse af andetholdet. Strategien er fulgt, og mål er indfriet. Nu skal der forstærkes og konsolideres, fastslog Erik Kristensen.

Ungdomsafdelingen præsterede mange gode resultater i 2019. Kun den engang så stærke pige- og dameafdeling er blevet forsømt i en grad, så der nu kun er en håndfuld pigespillere tilbage i Nexø Boldklub. Sidste års sammenlægning af U17- og dameseniorholdet var kortvarig kunstig åndedræt, og de få spillere, der var tilbage efter 2018-sæsonen, spiller nu efter aftale i AaIF/Midtbornholm.

Overskud på 261,745 kr.

Økonomisk blev sidste års underskud på mere end 200.000 kroner vendt til et 2019-overskud på 261.745 kroner. Erik Kristensen takkede i den forbindelse især kasserer Jørn Viggo Dam for den løbende økonomistyring, der ikke fandtes, inden han tiltrådte kort før sidste års generalforsamling. Den urolige sø, der truede med at nulstille klubbens egenkapital, er konventeret til roligere vande, bemærkede formanden i sin beretning.

Den stærkt forbedrede økonomi blev blandt andet begrundet med, at klubben ikke længere har en lønnet sponsormedarbejder, og at man nedlagde fodboldakademiet, da træner Lukasz Mlynarski i sommer besluttede sig for at vende hjem til Polen. Klubben har også sparet på udgifterne til rejser, sportstøj og andet udstyr. På plussiden har der været en markant forbedring af indtægterne på stadionsalg og andre arrangementer.

Krav må ikke være tabu

Erik Kristensen roste i øvrigt Lukasz Mlynarski for at have bragt en træningskultur til klubben, der har været lærerig for de unge. Ingen tvivl om, at han kommer fra et miljø, hvor man har været vant til og tvunget til hårdt arbejde, hvis man vil have succes.

– Men det set up kræver langt mere end nogle få menneskers bevågenhed. Det kræver en klub, der er klar til mere fodbold på ungdomssiden. Her må vi godt tale en speciel kultur frem igen, som næsten er blevet et fy-ord oveni alt det sociale: Vinderkultur og vindermentalitet. Skal vi have en fødekæde op til NB Bornholm, så forlanges der mere, end det vi ser i dag.

–  Det er for let at slå op i sporet og søge hjem bag sin computer eller playstation, men det må ikke være et tabu at stille simple krav. Det må ikke være forbudt at have vinderkultur og vindermentalitet. Hvis det bliver forbudt, så glem alt om fodbold på et højere niveau, sagde den afgående NB-formand.