Et symptom på det faktum finder man på Campus Bornholm, hvor de bornholmske uddannelser, inklusive de videregående, blev samlet sidste år. Der finder man nu også socialrådgiveruddannelsen, som Københavns Professionshøjskole har udlagt en afdeling af til Bornholm, og her sker der noget nyt næste år. Hidtil har der kun været optag på uddannelsen hvert tredje år og næste gang skulle være i september 2021.
– Vores seneste optag var nemlig i 2018, forklarer Karin Stenner Johansen, som er studiekoordinator på socialrådgiveruddannelsen på København Professionshøjskole, Bornholm.
– Så normalt ville vores næste optag derfor være i september 2021. Men socialrådgiveruddannelsen har altid haft et supergodt samarbejde med regionskommunen, og den har rigtig meget brug for endnu flere socialrådgivere. Derfor har man fra kommunens side presset lidt på for at få os til at fremrykke et optag, så vi kan få nogle flere studerende gennem uddannelsen, og på den baggrund har vi besluttet at næste optag allerede bliver i september 2020 – altså, et år tidligere end normalt.
Fra regionskommunens side er der også blevet åbnet for, at socialrådgiverstuderende fra København kan få lov at komme til Bornholm og tage deres praktik her, fortæller Karin Stenner Johansen.
– På den måde finder de studerende der fra ud, at der faktisk ligger en ø i Østersøen, og at man også godt kan være socialrådgiver på Bornholm, siger hun.
Optaget af studerende har hidtil været på 35 hvert tredje år, og holdene plejer altid at blive fyldt op.
– Og med det optag er det realistisk at sige, at vi spytter 25 nyuddannede ud, siger Karin Stenner Johansen.
– Jeg taler med mange af dem, der søger ind på uddannelsen – og det er jo typisk både unge og ældre – og de får igen og igen fortalt, at der rent faktisk er brug for dem, når de bliver færdiguddannet. Og sådan er det. Dem, vi uddanner, kommer i arbejde, det er ikke noget med, at de efter endt uddannelse skal ud at vente på, at der kommer et job.
– Det kan godt være, at de ikke får fast arbejde med det samme, men så ryger de for eksempel ind i et barsels- eller orlovsvikariat, og mange af de studerende oplever også, at ligeså snart, de har været i praktik, bliver de fastholdt på deres praktiksted, og bliver måske studentermedhjælpere der – og så har de jo allerede foden indenfor. De bliver håndplukket fra start af, og de oplever hurtigt, at den teori, de har fået banket ind i hovedet gennem uddannelsens første to år, kan omsættes til virkelighed, siger studiekoordinatoren.
Ikke så tosset
Hun synes også, at det er grundlæggende godt, at ungdomsuddannelserne – altså, erhvervsuddannelserne samt de gymnasiale – og de videregående uddannelser er blevet samlet på campus.
– En gang imellem dukker der jo et ungt menneske op hos mig og siger: ”Jeg kunne måske godt tænke mig at blive socialrådgiver, kan du fortælle mig lidt om det?”. På den måde tror jeg på, at det kan bidrage til, at vi beholder nogle af de unge mennesker på Bornholm, så det er ikke så tosset, siger hun.
Hvad sker der i 2021, hvor det næste planmæssige optag til socialrådgiveruddannelsen skulle have fundet sted?
– Det springer vi så over, siger Karin Stenner Johansen.
– Vi skal jo stadig helst have et fyldt hold. Nu kommer det an på, hvor mange der søger ind i 2020, hvorvidt vi beslutter, at næste gang skal være i 2022 eller 2023. Det vil tiden vise, og vi er nødt til at forholde os til, om vi skal uddanne folk til arbejde eller arbejdsløshed, men i hvert fald i den tid, jeg har beskæftiget mig med det her, og det er siden 2003, har der næsten været jobgaranti til alle, der er kommet igennem uddannelsen. Der er også stadig mange pensionsmodne socialrådgivere, som kommer til at bidrage til at frigøre nogle job.