Oktoberfest i september har de to allerede indført for flere år siden, de har det seneste års tid fået produceret deres egen rom, som de sælger i baren, de har overtaget Café 18 i Krystalgade, hvortil de får produceret deres egen gin – og i lørdags arrangerede de så, sammen med Bornholms Whisky Laug og tre whiskyproducenter, øens første whiskyfestival, hvor folk kunne komme og få præsenteret og smage 30 forskellige whisky samt høre to foredrag af folk, som har forstand på de gyldne dråber.
– Nu prøver vi det, og så ser vi, om det bliver en succes, siger Preben Andersen her i teltet, som parret har fået sat op i gågaden til lejligheden.
Hvor mange har her været i dag?
– En 40 mennesker, vil jeg tro, siger han.
– Vi havde forventet lidt flere, men vi ved jo også godt, at der foregår mange ting i weekenden med Store Legedag og så videre. Nu må vi se, vi kan altid lave det anderledes til næste år, og folk har været glade.
Du har ikke mistet modet?
– Nejnej, slet ikke. Vi er tilfredse, men man kan altid gøre det bedre.
Også oldermand Jan Nielsen fra Bornholms Whisky Laug er tilfreds med arrangementet.
– Det er første gang, vi laver sådan en festival for at udbrede kendskabet, siger han.
– Og vores vigtigste formålsparagraf ligger netop i at udbrede kendskabet til whisky, og derfor er det her en enestående mulighed for at whiskyen sat på landkortet og få den ud til folket.
Bornholms Whisky Laug har knap 60 medlemmer og laver årligt internt fem smagninger.
– Og vi smager på alt, siger han.
– Fra amerikansk, til australsk og til thailandsk whisky, og selvfølgelig har vi også rigtig megen skotsk whisky. Men vi vil altså gerne udbrede kendskabet så meget som muligt. Vi kender jo også til messer, hvor man kan smage whisky, men der kommer det mange gange til at handle meget om profit. Så vi vil hellere lave en festival, for det skal være en fest det her, og vi skal ha en god eftermiddag ud af det.
Hvordan synes du så, det er gået?
– Jeg er rigtig glad for, der er dukket folk op. Vi kunne godt have ønsket os flere, men nu skal vi evaluere på det, og så finder vi ud, hvad vi gør.
Kommer I tilbage næste år?
– Vi håber! Det her var første gang, og nu ser vi.
Bimmelim
Hvor stammer dit eget personlige forhold til whisky fra?
– Jeg er 45 år og lærte at drikke whisky for 30 år siden sammen med min far. Han er også med i lauget, og det er ham, du kan se, som står lige nu og holder foredrag inde på OMalley, siger Jan Nielsen og fortæller om whiskylauget:
– Uanset hvem du spørger af vores medlemmer, vil vedkommende skrive under på, at vi er den hyggeligste forening på Bornholm. Vi kommer hinanden ved, høj som lav, tyk som tynd, om det er en direktør eller en murer, det er lige meget, vi er her for én tings skyld, og det er whiskyen.
Hvad er det ved whisky, der er så interessant?
– Det er den spiritus, som har det største smagsspektrum, uden at der er tilsat kunstige ting. Der kan være lidt karamel, men det er ikke for smagens, men for farvens skyld. Spektret går fra det helt søde, bløde, blide og til noget tørv, røg og noget tungt. Og alkoholprocenten kan variere, den er på minimum 40 procent, men her på bordet har vi for eksempel også en whisky på 61 procent, siger Jan Nielsen.
Har du tal på, hvor mange forskellige whisky, du har smagt?
– Øh …, altså, jeg kan sige, at bare i Bornholms Whisky Laug har vi smagt over 200 whiskyer, og jeg har jo smagt flere end dem.
Hvilken whisky er din egen favorit?
– Det er noget, der hedder Highland Park. Den kommer fra Orkney, som er en øgruppe i Skotland – og faktisk også et tidligere dansk domæne, siger Jan Nielsen.
Går man altid rundt med en lille bimmelim på, når man er whiskyentusiast?
– Nej, ikke altid, siger Jan Nielsen med et smil og viser sit glas frem:
– Det her er faktisk min første hele dram i dag. Men ved den smagning, vi havde i januar, fik vi kun whisky på omkring 60 procent, og da havde vi til sidst lidt svært ved at udtale navnene.