– Når man ser på havnen og hele området hernede, så er det en skændsel med meterhøjt ukrudt overalt, og det flyder med gamle bådvrag og stativer og sådan noget. Faktisk fra man kører i land fra tysklandsfærgen, og hvis man beslutter sig for at parkere ved Kvickly og handle ind og gå en tur i området, inden man skal ud i sommerhuset. Så det trænger til, at der kommer en med den store støvsuger og får ryddet op hernede, siger han til Bornholms Tidende.
Han har siddet med i dialoggruppen i forbindelse med det arbejde, som resulterede i Strategisk udviklingsplan for Rønne, og han er godt tilfreds med det, der er kommet ud af det i forhold til Nørrekås.
– Remisen og busserne skaber en naturlig barriere, så mange tror, at man kan komme dertil og ikke længere. Jeg tror, det vil hjælpe meget på det, når busserne kommer væk, remisen bliver frigivet, og man har mulighed for at lave en restaurant, noget kunsthåndværk eller hvad det skal være, noget kulturelt i hvert fald, der indbyder til, at folk kommer herned på alle tider af året.
Ikke bare en havn
I planen er der nævnt tiltag som madmarked i busremisen, udvidelse af stranden og et nyt vandkulturhus. Det er elementer, som Anders Funch Nielsen kan bakke op.
– Ideen om en ny svømmehal eller et vandland på fyldpladsen vest for havnen lyder også virkelig spændende. Især hvis man kan gøre det på en måde, så det kommer til at hænge sammen med Hotel Griffens spaområde, så man laver et decideret wellnessområde med kurbade og massage derhenne og så har et lidt mere livligt område herude med vandland for børnefamilier og deciderede svømmebassiner. Man kunne forestille sig saltvandsbade året rundt og opvarmet om vinteren eller sådan noget. Det ville også kunne trække turister til uden for sæsonen, lyder det fra Anders Funch Nielsen.
Arbejdet i dialoggruppen har vist ham, at nogle stort set ikke kender området ved Nørrekås og kun tror, der er en havn.
– De fleste i selve gruppe er gamle rønneboer, som ved, hvad Nørrekås er. Det var mere, når der var høringer i offentligheden og sådan noget, så kom der mange spørgsmål om, hvorfor man vil bruge så mange kræfter hernede. Det er jo bare en havn, fortæller han.
Nørrekås er prioriteret
Som formand for et af områdets mange foreninger tror han, at planerne for Nørrekås kan smitte positivt af på medlemstallet.
– For mange har Nørrekås på en måde virket som lukket land. Man går måske en aftentur langs grædemuren deroppe, som vi kalder den, og så bare forbi igen, for man vil ikke ned og blande sig. Det synes jeg tit, jeg har oplevet.
– Cafeen har gjort meget til, at nye mennesker kommer herned, og de begynder at blive lidt nysgerrige. De ser måske, at vi har juniortræning og kommer hen og spørger, om det er noget, man kan få lov at prøve. Det vil da have en positiv virkning, jo flere man trækker herned og fastholder længere end den tid, det taget at spadsere forbi havnen, siger han.
Derfor glæder det ham også, at Nørrekås er prioriteret som et af de vigtigste områder i udviklingsplanen.
– Det er bare at gå i gang, for området er her, og der er ikke noget til hinder for, at man gør noget ved remisen den dag i morgen. De der busser har skullet flytte ud de seneste otte år, tror jeg, og nu flytter de, siger Anders Funch Nielsen om BAT’s forestående flytning.