Og det kommer bag på politikerne, at medarbejdernes tillid til BAT’s ledelse havde nået et lavpunkt, der gjorde, at de ikke mere troede på dialog.
– Det er kendt, at der i længere tid har været kæmpestore problemer i BAT, som kulminerede sidste år, men jeg havde en – måske uberettiget – opfattelse af, at man var ved at finde løsninger på de forskellige problemer, og at det skred godt fremad. Det er, kan jeg jo se nu, ikke tilfældet, siger borgmester Winni Grosbøll (S) til Bornholms Tidende om konflikten.
Også Dansk Folkepartis medlem af regionskommunens økonomi-, erhvervs- og planudvalg, Linda Kofoed Persson, udtrykker overraskelse over, at forholdene i BAT tilsyneladende er så grelle, at chaufførerne vælger at nedlægge arbejdet.
– Jeg havde håbet og troet, at det vi gjorde i forbindelse strejken for et år siden for at løse konflikten havde virket, og at man stadig var i konstruktiv dialog, men det er jo tydeligt nu, at det har det ikke, og at der ikke er nogen dialog, siger hun til Bornholms Tidende.
For dårlige til at lede
Søren Schow, som er Venstres medlem af økonomi-, erhvervs- og planudvalget udtrykker bekymring over, at chaufførerne i BAT har det så vanskeligt med ledelsen, at de vælger at nedlægge arbejdet i stedet for at gå i dialog.
– Jeg kan sagtens forstå, at chaufførerne bliver sure, og for mig at se er dette blot endnu et eksempel på, at vi i kommunen har et generelt problem med, at vi ikke er gode nok til at lede. Sidste gang var i forbindelse med flytningen til Snorrebakken. Som kommunalpolitiker synes jeg det er skuffende, siger han til Bornholms Tidede.
Der er altid to sider af en sag
Viceborgmester Morten Riis (EL) mener, det virker som om, den nuværende konflikt ligger i direkte forlængelse af konflikten i sommeren 2018, som også førte til arbejdsnedlæggelser.
– Det virker som om arbejdet for at løse konflikten og for at genskabe tilliden mellem chaufførerne og ledelsen ikke er blevet behandlet med den nødvendige alvor, lyder hans vurdering.
Han har nu bedt ledelsen i BAT om en orientering om konflikten, og før han har den, ønsker han ikke at udtale sig om hvordan han mener, konflikten skal løses.
– Der er altid to sider af en sag, og jeg må først høre, hvad der konkret er problemet, inden jeg kan danne mig en mening om, hvad der skal til for at løse konflikten, siger Morten Riis.
Forståelse for utilfredshed
Fra alle de fire kommunalpolitikere, som Bornholms Tidende har talt med, bliver der udtrykt forståelse for BAT-chaufførernes frustration.
– Hvis det, chaufførerne siger om vagtplanlægning og ledelsens løsning på problemerne med pauser, er korrekt, så kan jeg godt forstå, de er utilfredse. Det er jo ikke ordentlige arbejdsbetingelser, siger Linda Kofoed Persson og fortsætter:
– Som arbejdsgiver har vi i regionskommunen et generelt problem med at give medarbejderne ordentlige vilkår. Vi har eksempelvis også sosu-hjælpere, der må spise deres frokost i bilen på vej mellem to klienter, og det er heller ikke rimeligt.
Også Winni Grosbøll har forståelse for medarbejdernes utilfredshed.
– Selvfølgelig skal vores chauffører have ordentlige arbejdsvilkår, siger hun og bebuder, at hun vil foranledige, at spørgsmålet om ledelsen af BAT bliver taget op på næste møde i natur- og miljøudvalget, som den politiske ledelse af BAT sorterer under, samt på økonomi-, erhvervs- og planudvalgets førstkommende møde, som er planlagt til at finde sted den 1. september.
Langer ud efter borgmesteren
Både Søren Schow og Linda Kofoed Persson bebuder, at de også vil gøre driften af BAT til et tema under de kommende kommunale budgetforhandlinger.
– Vi må have en diskussion om, hvorvidt det overhovedet skal være en kommunal opgave at drive busselskab, eller om det er en opgave, vi skal udlicitere, siger Linda Kofoed Persson, og det synspunkt bakker Venstres Søren Schow op om.
– Jeg tror sagtens, vi kan fastholde det nuværende serviceniveau samtidig med, at vi udliciterer buskørslen eller alternativt laver et kommunalt aktieselskab med en professionel bestyrelse, som kan sikre, at selskabet bliver ledet professionelt, siger han og fortsætter:
– I den nuværende konstruktion er det i sidste ende borgmesterens opgave at sørge for, at BAT bliver ledet ordentligt, og det viser den nuværende situation, at det formår hun ikke.
Har svigtet en bunden opgave
Modsat Søren Schow vil Winni Grosbøll på nuværende tidspunkt ikke placere et ansvar for den tilspidsede situation i BAT, men hun er kritisk overfor kommunikationen fra BAT’s ledelse til kommunalbestyrelsen.
– Der er noget kommunikation, der er svigtet, når vi i kommunalbestyrelsen troede, at alt var i sin skønneste orden. Det er piv-ærgerligt, siger Winni Grosbøll til Bornholms Tidende.
Imidlertid er Linda Kofoed Persson ikke i tvivl om, hvor ansvaret for konflikten i BAT skal placeres. Ifølge hende fik ledelsen i BAT efter sidste års konflikt en bunden opgave om at skabe ro og stabilitet i busselskabet.
– Vi må konstatere, at der er nogen i BAT’s ledelse, som ikke har løst den opgave, vi bad dem om at løse efter sidste års konflikt. Det må ikke ske igen, slår hun fast.