Tobias Ipsen kom for nylig hjem fra en workshop i Tromsø i Nordnorge for unge filminteresserede fra hele verden – og er blot blevet endnu mere tændt på at gøre sin store hobby til sit erhverv.
– Det var fedt at møde så mange med samme interesse som mig. Jeg har fået mange nye venner og mere erfaring med at arbejde i en gruppe. Det var en god oplevelse, siger Tobias Ipsen om deltagelsen i workshoppen. Her var han i gruppe sammen med unge fra Malta, Palæstina, Norge, Sverige, Grønland og Tyskland.
– Jeg var den yngste i vores gruppe, men det var uden betydning. Film er fedt på den måde, at det er lige meget, hvor gammel man er. Det handler om, hvad man kan give filmen og give holdet. Det er lige meget, om man er 17 eller 53, siger Tobias Ipsen.
Syv dage til filmen
– Vi havde på hvert hold en mentor til at guide os igennem forløbet. Vi startede med at præsentere os, og de forskellige opgaver i produktionen blev besat. Så startede vi med at brainstorme, og vi havde kun syv dage til at lave vores kortfilm fra idé til det færdige produkt, fortæller Tobias Ipsen, der var klipper og color grader/corrector.
– Vi ville have en historie, der var spændende og sjov, og som ville gøre folk koncentrerede om det, de ser. Filmen må ikke vare mere end fire-fem minutter, så der er ikke tid til så meget hurlumhej, så det handler om hurtigt at introducere vores karakter og finde ud af, hvad historien handler om. Jeg synes, at det er lykkedes godt, siger Tobias Ipsen om holdets film ”The Postman”.
Det var lidt tilfældigt, at Tobias Ipsen hørte om NUFF-festivalen i Tromsø.
– Min storesøster var tidligere i år deroppe i Tromsø i forbindelse med sit studie. Min mor, der var med, kom forbi Tvibit – ungdomskulturhuset, hvor festivalen finder sted. Hun så et opslag om arrangementet og gik ind og snakkede med dem og fortalte om min interesse for film. De var inde på min hjemmeside og sagde til min mor, at jeg bare skulle melde mig til, fortæller Tobias Ipsen.
Begyndte som 11-årig
Tobias Ipsen var 11 år, da en kammerat introducerede ham til youtube-verdenen med videofilm.
– Jeg startede med at spille på computer og filme det, og så udviklede det sig. Det fede er, at alle kan gå i gang med at lave film. Man kan begynde med sit mobilkamera og finde programmer på nettet. Jeg startede selv med et gopro kamera, inden jeg købte et dyrere kamera.
Tobias Ipsen har i de seneste tre sommerferier arbejdet hos Til Tops i Rø, og han har sparet fødselsdagspengene sammen for at kunne finansiere sin hobby.
Tobias har blandt andet lavet en film om Klemensker Skole, der gik hen og blev et hit på Facebook. Han har også lavet film om feriedrengene på Almegårds Kaserne og er lige nu i gang med en reklamefilm for Birca i Klemensker.
– Jeg har lavet nogle ting for at blive bedre, så jeg på et tidspunkt kan sige, at jeg nu med sikkerhed kan lave det, jeg siger, at jeg kan. Det handler om at lære udstyret at kende og finde ud af alle de ting, man kan, siger Tobias Ipsen og demonstrerer, hvordan han er i stand til at styre sit kamera med mobiltelefonen.
Tobias Ipsen har været med som hjælper på nogle af Daniel Mühlendorphs kortfilm:
– Det har været fedt bare at være med og se og lære, siger han.
Visuelle effekter
Hvad er det, der er så spændende ved at lave film?
– Det er kreativiteten. Jeg har friheden til at lave lige, hvad jeg vil. Det er uendeligt, hvad man kan lave.
Tobias Ipsen blev færdig med 9. klasse sidste år.
– Jeg har holdt et sabbatår, hvor jeg har haft forskellige praktikpladser og forsøgt at udvikle mig for at finde ud af, hvad jeg egentlig vil. Jeg tænkte nok, at det skulle være i filmretningen, og jeg har været i praktik på 3D College i Grenaa, hvor jeg skal studere efter sommerferien.
Tobias Ipsen går i gang med en uddannelse på tre et halvt år.
– Efter det første år vælger man hvilken retning, man vil tage, og der regner jeg med at vælge VFX/3D (visuelle effekter). Man kommer ud i praktik, og der er gode muligheder for at komme ud i verden, siger Tobias Ipsen.
Hollywood?
Hvad er dine fremtidsdrømme?
– Jeg håber at få arbejde et rigtigt fedt sted. Min drøm er, at det skal være noget med film, hvor jeg kan lave visuelle effekter.
Det er ikke nødvendigvis Hollywood, Tobias drømmer om.
– På de store produktioner får man måske kun lov til at lave mindre ting, mens man på mindre hold kommer til at være mere med i produktionen, mener han.