Jonas Bagger Sørensen må nemlig ikke sælge hverken vin, øl eller spiritus fra sin cafe på Snogebæk Havn.
Det er der ikke andre end Thomas Bech Arvidsen, Rina Thyssen Hansen og Kirsten Arvidsen, der ejer Bechs Chokolade, Sørens Værtshus og Snogebæk Røgeri, der til nu har måttet.
Gammel aftale
Spritmonopolet skyldes en i dag 31 år gammel kontrakt, indgået mellem familien Arvidsen og Snogebæk Havn i 1988. Ifølge kontrakten må ingen andre sælge øl, vin eller spiritus på arealerne på Snogebæk Havn, undtagen under den årlige havnefest. Aftalen gælder frem til 2050.
Ifølge Jonas Bagger Sørensen stiller den indgåede kontrakt ejerne af Sørens Værtshus fordelagtigt og er muligvis i strid med Konkurrencelovens § 6: ”Det er forbudt for virksomheder m.v. at indgå aftaler, der direkte eller indirekte har til formål eller til følge at begrænse konkurrencen.”
Jonas Bagger Sørensen mener også, at kontrakten bremser for den udvikling, som Snogebæk i disse år kunne drive det til, for hvem vil starte noget op, hvis havneområdet i Snogebæk er underlagt et alkohol-monopol de næste 30 år?
– Det er ærgerligt, at de (havneforeningen. red.) ikke tror på, at mere vil tiltrække flere, siger han.
I 2018 opstod der konflikt mellem Jonas Bagger Sørensen fra Cafe Eastwind, der holder til i den tidligere Levertranfabrik, såvel som mellem Henrik Tino Andersen fra serveringsstedet Dark Horse og Thomas Arvidsen fra Sørens Værtshus.
I orkanens øje stod havneforeningen, der i Jonas Bagger Sørensens tilfælde havde lavet en lejekontrakt, hvor det fremgik, at eneretten på udskænkning af alkohol ikke gælder under den årlige havnefest.
En undtagelse, som også fremgår af den lejekontrakt fra 1988 mellem Sørens Værtshus og Snogebæk Havn, som Bornholms Tidende i 2018 kom i besiddelse af.
Thomas Arvidsen fra Sørens Værtshus rejste ikke desto mindre, via sin advokat, et erstatningskrav efter havnefesten på 50.000 kroner, der skulle betales inden 10 dage, ellers ville sagen gå til inkasso og fogedret.
Ifølge Arvidsen gælder undtagelsen kun Poulsker Idrætsforening, der arrangerer havnefesten, og altså ikke andre aktører, hvorfor udskænkelsen af alkohol på Eastwind under havnefesten i 2018 krænkede hans eneret.
– De endte med at opgive sagen efter en hel del skrivelser fra min advokat, siger Jonas Bagger Sørensen, der fra starten af ikke har villet acceptere, at den gamle kontrakt bremser hverken udviklingen i Snogebæk eller hans egen forretning.
Ny mulighed
Snogebæk Havn og Sørens Værtshus har nu genforhandlet den gamle kontrakt og er indgået et forlig, så kontrakten fra 1988 har fået et tillæg.
– Det fungerer også som et tillæg til den eksisterende lejekontrakt med Go Bornholm, som Eastwind er del af, forklarer Jonas Bagger Sørensen, hvis lejeaftale altså er med Snogebæk Havn, der lejer arealerne ud.
I tillægget tillades han fremover at servere alkohol til klokken 23.00 alle dage. Men hans etablissement på Cafe Eastwind skal være tømt for gæster klokken 23.00. Er det ikke det, bliver Jonas Bagger Sørensen opsagt med øjeblikkelig varsel og skal desuden betale en bod på 25.000 kroner med fire dages varsel.
– Den aftale har jeg slet ikke lyst til at skrive under på, siger Jonas Bagger Sørensen, der lige nu drøfter mulighederne med sin advokat.
– Han synes heller ikke, at jeg skal skrive under, siger han.
Havneforeningen er vigtig brik
– Jeg kan godt forstå, hvis havneforeningen synes, at det her er træls, siger Jonas Bagger Sørensen.
– De er jo min udlejer, så det er jo dem, der ender galt, selvom det er Arvidsen, der egentlig står bag.
Havneforeningen har, ifølge Jonas Bagger Sørensen, indtil videre brugt omkring 300.000 kroner i sagsomkostninger på grund af den gamle kontrakt.
Det var også havneforeningen, der kom i klemme, da Jonas Bagger Sørensen overtog lejemålet fra Bente Hammer i 2017.
Hun havde istandsat det forhenværende Bornholms Levertranfabrik for omkring 100.000 kroner.
For at være sikker på, at hun kunne få sin investering hjem igen, indgik hun dengang i sin lejekontrakt med havnebestyrelsen en aftale om, at hun i en periode på 10 år havde ret til at afstå sit lejemål til en ny lejer.
Den aftale ville havnebestyrelsen imidlertid ikke holde, da Bente Hammer besluttede, at hun ikke ville fortsætte med at drive butik på Snogebæk Havn.
Havnen ville leje ud til Jonas Bagger Sørensen for den tredobbelte leje, samt en særskilt leje oveni for flisearealet udendørs. Han protesterede, og i dag betaler han samme leje som Bente Hammer, men det ekstra tillæg for fliserne på 6500 kroner slap han ikke for.
Gæster på flisen
Netop flisearealet kan blive svært at holde frit for gæster i forhold til det nye tillæg, for hvordan sikrer man sig, at Eastwinds gæster forlader stedet præcis klokken 23.00?
– Man kan jo ikke smide folk ud, når de har købt noget klokken 22.00, siger Jonas Bagger Sørensen, ligesom han ikke kan garantere, at en tilfældig forbipasserende ikke sætter sig ned på det udendørs fliseområde ved cafeen efter lukketid.
Hvad kan du gøre nu?
– Jeg er stadig af den overbevisning, ligesom min advokat, at der ikke har været sager oppe tidligere, der ligner det her.
– Men når det er en konkurrencesag, skal der laves nogle meget dyre markedsundersøgelser for at få det afklaret, forklarer Jonas Bagger Sørensen, der mener, at undersøgelserne kan løbe op i flere hundrede tusinde kroner.
– Vi kommer nok til at udskænke alkohol alligevel, og så må vi tage en retssag bagefter, hvis det er det, der skal til, siger Jonas Bagger Sørensen.
Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Thomas Arvidsen fra Sørens Værtshus.