Flere end 800 danske borgere er strandet i udlandet

En stor del af de mere end tusind danske borgere, der har været strandet i udlandet på grund af udbrud af coronavirus, er kommet hjem.

Alligevel er der mandag stadig 827 danske borgere, som gerne vil have hjælp af myndighederne. Det viser tal fra Udenrigsministeriets krisedatabase.

De personer, der står i krisedatabasen, har givet udtryk for, at de gerne vil have hjælp til at komme hjem, og de har udtømt andre muligheder for hjemrejse.

– Det er to måneder siden, at vi så at sige lukkede verden ned og opfordrede danskere til at komme hjem.

– Mange af dem, der nu står i vores krisedatabase er dels fastboende, og så er der en del, der har familie derude. Så det er ikke rygsækrejsende, der står på listen nu, siger Erik Brøgger Rasmussen, der er direktør i Udenrigsministeriets Borgerservice.

Hovedparten af dem, der på nuværende tidspunkt ønsker hjælp, er strandet i Pakistan og Indien. Her befinder der sig henholdsvis 233 og 183.

Andre opholder sig i lande som Argentina og Marokko. Det gælder for 17 og 80 personer.

Men der er også mange, som allerede er blevet hjulpet hjem.

Siden midten af april er der lukket flere end 800 sager om strandede borgere. Enten fordi det er lykkedes at få dem hjem til Danmark, eller hvis borgeren har besluttet sig for at blive i landet.

De, der er tilbage, vil myndighederne ifølge Erik Brøgger Rasmussen forsøge at hjælpe alle danskere borgere, som har brug for hjælp.

Her fokuserer myndighederne først og fremmest på at hjælpe dem, der ikke har et fast holdepunkt i udlandet.

– Det indgår i vores kriterier, hvor presset du er for at komme hjem. Det er alt andet lige i vores vurderinger sikrere at være hos en familie, hvor man bor et sted, hvor man kender dem, og man kan sproget.

– Så kan man bedre klare sig bedre, end hvis man er i et land, hvor man ikke kender nogen og ikke kender sproget. Det er der, hvor vores fokus vil være, siger han.

/ritzau/