Italien takker nej til danske respiratorer

Italien er et af de lande, der er hårdest ramt af coronavirus. Derfor blev der opfordret til, at andre EU-lande skulle hjælpe Italien med eksempelvis personale og respiratorer.

Italien har imidlertid sagt nej tak til det danske bidrag om respiratorer.

Det siger forsvarsminister Trine Bramsen (S) til Politiken.

– Vi har modtaget et svar mundtligt om, at Italien på nuværende tidspunkt ikke har behov for respiratorerne. Felthospitalet udestår der stadig en beslutning på.

– Vi har selvfølgelig bedt om at få det svar angående respiratorerne på skrift. Det har vi endnu ikke modtaget, siger Trine Bramsen (S) til Politiken.

Danmark fremlagde i starten af april et tilbud om at sende respiratorer og et felthospital til Italien. De mødte dog kritik for at være for gamle og ubrugelige til behandling af patienter med Covid-19.

Sidenhen har regionerne vurderet, at det var muligt at undvære 10-13 respiratorer. Det fremgik af et svar, regionerne sendte til Sundhedsstyrelsen, som Radio4 var i besiddelse af.

Ifølge Politiken var regionsformand Stephanie Lose (V) fra Region Syddanmark klar til at offentliggøre det tilbud i fredags, men hun fik en besked fra Sundhedsministeriet om, at Italien havde takket nej.

– Da vi orienterede Sundhedsministeriet om, at vores pressemeddelelse var på vej ud, fik vi at vide, at Italien havde sagt nej. Derfor valgte vi med kort varsel at sige, at hvis det ikke er aktuelt, giver det ikke mening at kommunikere det, siger Stephanie Lose (V) til Politiken.

Tilbuddet står ved magt, oplyser hun videre.

Ifølge avisen har norske læger og sygeplejersker siden 8. april hjulpet til på et hospital ved Bergamo i det nordlige Italien.

Formanden for EU-Kommissionen, Ursula von der Leyen, har tidligere sendt en tak i Danmarks retning for bidraget til Italien. Et bidrag, som italienerne altså har takket nej til.

/ritzau/