Borgmestre vil åbne grænserne for turister

Flere borgmestre i landet kræver en dato for genåbning af de danske grænser af hensyn til sommerens turisme.

Det skriver Politiken onsdag.

Turistindustrien i Danmark kan blive hårdt ramt, hvis tusindvis af udenlandske turister, der har booket danske sommerhuse og hoteller i sommerferien, ikke kan komme til landet grundet de lukkede grænser.

Og samtidig aner de danske værter ikke, om de kan ombooke til potentielle danske gæster.

Hjørrings borgmester, Arne Boelt (S), kalder på en dato, ligesom han foreslår en regelændring, så et lejebevis på et sommerhus vurderes som et anerkendelsesværdigt formål til indrejse.

– Vi ser gerne, at man begynder at lægge sig fast på en dato. For Hjørrings vedkommende ser vi gerne en åbning senest 1. juli.

Norge og Tyskland ligger lavere i smittetryk, end vi gør. Men hvis det allerede nu står klart, at det er helt urealistisk med en åbning, kan vi lige så godt få det meldt ud, så vi kan begynde at få nogle danskere ind.

Hvis vi ikke får gæster i sommerhusene, vil det få en helt vild betydning for vores turisterhverv, siger Arne Boelt til Politiken.

Ifølge administrerende direktør Per Dam fra udlejningsfirmaet Sol og Strand, der har feriehuse over hele Danmark, har det i forvejen ramt ganske hårdt, at man ikke havde udenlandske gæster i påsken og resten af foråret.

Alene for Sol og Strand har grænselukningen frem til 10. maj betydet en tilbagegang på 15.000 bookinger fra udenlandske gæster – svarende til 450.000 overnatninger.

Hvis man vil undgå en katastrofe, der sætter spor i mange år fremover, er man nødt til at åbne for grænserne, lyder det fra Per Dam.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forstår godt problematikken med bookede sommerhuse og hoteller, hvor gæsterne ikke kan få svar om indrejse.

– Det kan let blive et underligt løb om at leje sommerhuse. Men vi er nødt til at vente til 10. maj, før de næste initiativer til den her gradvise, forsigtige åbning bliver meldt ud.

– Vi træder forsigtigt, fordi vi bliver nødt til at se resultatet af de åbninger, der er sket, siger Hækkerup til Politiken.

/ritzau/