286 nye smittede i Danmark på et døgn

3672 personer er registreret smittet af coronavirus i Danmark ifølge Statens Serum Institut, hvilket er en stigning på 286 personer på et døgn.

Der regnes med et større mørketal.

Det skyldes, at det ikke er alle med symptomer på coronavirus, som bliver testet. Derfor er det reelle antal smittede i Danmark højere, da der vil være smittede, som ikke indgår i statistikken.

Sundhedsstyrelsen ændrede onsdag retningslinjerne for, hvem der kan blive testet. Det åbner for, at der fremover bliver gennemført endnu flere test.

De nye retningslinjer betyder, at også personer med milde symptomer får mulighed for at blive henvist direkte af egen læge til en test.

Desuden bliver det muligt at køre ud og teste borgere, som bor tæt sammen med andre mennesker. Det kan eksempelvis være på plejehjem, kommunale botilbud eller fængsler og herberger.

I øjeblikket kan det danske sundhedsvæsen teste 5000 personer om dagen for coronavirus. Det svarer til testniveauet i Norge, der har et indbyggertal tæt på det danske.

Det skal efter planen stige til 10.000 i næste uge. Efter påske sigter Sundhedsstyrelsen efter at teste 15.000 om dagen.

Ifølge den seneste opgørelse er 123 personer døde, mens de har været smittet med coronavirus.

Torsdag faldt antallet af indlæggelser fra 533 til 525, mens patienter på intensivafdelinger steg fra 137 til 153 personer ifølge opgørelsen. De tal ventes at blive opdateret senere fredag.

De opdaterede retningslinjer for test førte torsdag til kaotiske tilstande hos flere praktiserende læger, fortæller Christian Freitag, der er formand for Praktiserende Lægers Organisation.

Det skyldtes blandt andet et stort tryk på telefonerne, ligesom man troede, at alle de henviste også kunne testes torsdag.

– Det skabte bilkøer flere af de steder, hvor man laver test. Og på et tidspunkt fik vi at vide, at nu kunne vi ikke henvise flere, siger Christian Freitag.

/ritzau/