Trods pæne tal understreger Brostrøm coronaudbruds alvor

De seneste dage har antallet af smittede og indlagte med coronavirus udviklet sig betryggende.

Alligevel understreger Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostøm, på torsdagens myndighedspressemøde, at truslen stadig er alvorlig.

– Det er betryggende at se, men jeg vil gerne understrege, at det stadig er alvorligt, og man skal ikke undervurdere truslen eller pandemien.

– Forudsætningen for, at vi kan kigge ind i en kontrolleret åbning efter påske er, at vi holder fast. Vi skal vise hensyn og holde afstand, siger Søren Brostrøm.

Torsdag formiddag viser nye tal, at der er færre indlagte coronasmittede på landets sygehuse. Det er torsdag faldet til 525 fra 535 dagen før, viser tal fra Statens Serum Institut.

Antallet af dødsfald er opgjort til 123. Det er 19 flere end ved seneste opgørelse onsdag. Det er dog ikke nødvendigvis coronavirusset, der er årsagen til alle dødsfaldene. En del af de indlagte har haft andre alvorlige sygdomme.

Desuden er Sundhedsstyrelsen onsdag begyndt at opgøre, hvor mange personer der har været indlagt med coronavirus, men som er kommet sig over infektionen. Det var onsdag 894. Torsdag er tallet 1089.

Mørketallet er stort. Flere og flere overstår infektionen, og forventningen er, at de er immune.

– Det er jo det, der også på sigt kan få epidemien til at bøje af, siger Søren Brostrøm.

Det er sundhedsmyndighedernes ambition, at 15.000 personer skal testes om dagen.

Onsdag udsendte Sundhedsstyrelsen nye retningslinjer, som betyder, at flere personer med lette symptomer skal testes.

Blandt andet kan praktiserende læger nu over telefonen henvise patienter med milde symptomer direkte til test på coronaklinikker.

Søren Brostrøm forventer derfor, at der de næste dage kan blive travlt hos både de praktiserende læger og hos de klinikker på landets hospitaler, som skal foretage testene.

– Jeg forventer, at der kan komme run på. Hav tålmodighed, hvis vi oplever udfordringer, siger Brostrøm.

/ritzau/