FAKTA: Michelinguide skulle få bilejere til at køre langt

Siden 1920'erne er exceptionel mad fejret med stjerner. Forstå hvad dækfirma og mad har med hinanden at gøre.

Mandag aften uddeles der michelinstjerner til de bedste restauranter fra hele Norden.

Spiseguiden går helt tilbage til 1900 og er oprindeligt skabt af en af verdens førende dækvirksomheder.

Få her historien bag den fornemme guide:

* Den franske spiseguide Michelin har eksisteret siden august 1900. Men det første danske bidrag kom først i 1980’erne.

* Guiden blev skabt i Frankrig af dækfabrikanten André Michelin. De første guider havde nyttige oplysninger for bilejere om, hvor man kunne fylde benzin på bilen, og hvordan man skiftede dæk og glødelamper.

* De rejsende fik også tip om, hvor de kunne spise og overnatte. Tanken bag guiden var angiveligt at få bilisterne til at køre længere på vejene, så de sled deres dæk og dermed ville sætte gang i dækfabrikantens forretning.

* I de første to årtier blev guiden uddelt gratis.

* I 1920’erne kom michelinstjernerne til.

* Den første nordiske michelinguide udkom i 2015 med 39 stjernerestauranter – dog ingen med tre stjerner.

Kilder: Michelin, Jyllands-Posten.

/ritzau/