Ritzau morgenbrief

København/ritzau/1IndlandI1Morgenbrief Topnyheder: Kommuner skal betale for øget

Topnyheder:

Kommuner skal betale for øget støtte til anbringelser
Politik: Selv om statsminister Mette Frederiksen (S) har gjort udsatte børn til en topprioritet, er der ikke afsat nye penge fra statskassen til regeringens forslag om at øge støtten til kommuner, når de fjerner børn fra hjem. Det viser et svar fra Social- og Indenrigsministeriet til Jyllands-Posten.

https://ritzau.dk/-b99j

Nyheder:

De fleste i USA vil have topfolk omkring Trump til at vidne
Udland: Et stort flertal af amerikanerne ønsker, at der skal føres nye vidner i rigsretssagen mod præsident Donald Trump, som for alvor gik i gang tirsdag i Senatet. Det viser en meningsmåling. Et forslag fra Demokraterne om at indkalde flere af Trumps topfolk blev på sagens første dag stemt ned.

https://ritzau.dk/-b99h

2000 universitetsstuderende dumper i basal matematik
Indland: Mange førsteårsstuderende på Copenhagen Business School har problemer med basal matematik og må tage supplerende kurser for at kunne følge med i undervisningen, skriver Berlingske. Til trods for at der i 2017 blev gennemført en gymnasiereform, som skulle styrke elevernes matematiske evner.

https://ritzau.dk/-b99i

Anklager kalder Harvey Weinstein et garvet seksuelt rovdyr
Udland: Harvey Weinstein er et “garvet” seksuelt rovdyr, som misbrugte sin magt som en af filmindustriens sværvægtere til at jage håbefulde skuespillerinder. Sådan beskrev anklagemyndigheden Weinstein, da det første vidne i retssagen natten til torsdag afgav forklaring.

https://ritzau.dk/-b99g

Danske Spil vil have tabsgrænse på spil hos alle udbydere
Erhverv: Danske Spil opfordrer alle med spillelicens i Danmark til at gå sammen om at indføre en tabsgrænse, der fastsætter en maksimal grænse for, hvor mange penge en spiller kan tabe på eksempelvis en måned eller et år.

Link udsendes klokken 05.30

Flertal i Folketinget vil forbyde gratis bæreposer
Politik: Det vil være fornuftigt at tage en taske eller en pose med hjemmefra, når man fremover skal ud at shoppe. Det bliver nemlig forbudt for forretninger at give gratis bæreposer til kunder, når et lovforslag med stor sandsynlighed bliver vedtaget i Folketinget torsdag.

Link udsendes klokken 05.00

Bevægelse i timerne halter på halvdelen af skolerne
Indland: Eleverne skal bevæge sig mindst 45 minutter om dagen, så skoledagen ikke kun foregår siddende på en stol. Men det kniber med at realisere kravet. Kun 58 procent af skolerne vurderer i en rundspørge, som organisationen Dansk Skoleidræt har lavet, at de lever op til lovkravet.

Link udsendes klokken 04.30

Det sker i dag:

08:00 Novozymes kommer med årsregnskab
Novozymes, der er kendt for at producere enzymer til brug i vaskemidler og bioenergi, kommer med årsregnskab for 2019.

https://ritzau.dk/-b98R

09:30 Landsret behandler straffesag mod tidligere PET-chef
Østre Landsret fortsætter med straffesagen mod tidligere PET-chef Jakob Scharf, som er tiltalt for at have overtrådt sin tavshedspligt i bogen “Syv år for PET”. Sagen fortsætter 28.-30. januar.

https://ritzau.dk/-b98S

10:00 Haag-domstol kommer med afgørelse om rohingyaer
Den Internationale Domstol i Haag afsiger en dom om indførelse af hurtige tiltag i sagen, hvor Myanmar er anklaget for folkedrab mod rohingyaerne.

https://ritzau.dk/-b98T

12:00 Topdanmark kommer med årsregnskab

Topdanmark fremlægger sit regnskab for året 2019.

https://ritzau.dk/-b98X

13:45 Den Europæiske Centralbank holder rentemøde

Den Europæiske Centralbank holder rentemøde i Frankfurt. Efterfølgende holdes der pressemøde med Christine Lagarde, der er ny chef for ECB. Det ventes, at hun her vil løfte noget af sløret for en ny strategi for banken.

https://ritzau.dk/-b98U

14:00 Dansk Folkeparti holder klimakonference
Torsdag holder Dansk Folkeparti sammen med en række erhvervsorganisationer klimakonference på Christiansborg.

https://ritzau.dk/-b98V

15:00 Der holdes udvalgsafstemning om brexit-aftale
EU-Parlamentets forfatningsudvalg stemmer om EU’s udtrædelsesaftale med Storbritannien. Det er en udvalgsafstemning, før selve udtrædelsesafstemningen afholdes i plenarsamlingen 29. januar.

https://ritzau.dk/-b98W

19:00 Rigsretssag mod Donald Trump fortsætter
Rigsretssagen mod USA’s præsident, Donald Trump, ventes at fortsætte i dag i Senatet. I dag fremfører Demokraterne deres argumenter i sagen, hvilket begyndte i går og slutter i morgen.

https://ritzau.dk/-b98Y

Statsministeren mindes holocaust i Jerusalem
Statsminister Mette Frederiksen (S) er 22.-24. januar i Jerusalem i Israel for at markere 75-året for befrielsen af Auschwitz. I dag deltager hun i mindehøjtideligheden på Yad Vashem, The World Holocaust Remembrance Center, i Jerusalem.

https://ritzau.dk/-b98Q

Avisernes forsider

Avisen Danmark
MobilePay, der ejes af Danske Bank, skulle sammen med skattemyndighederne udvikle en løsning, så det blev nemt for danskerne at betale skat af deres indtægter fra deleøkonomiske tjenester. Nu er det løbet ud i sandet.

Berlingske
På trods af en række skattelettelser betaler de danskere, der tjener mest, en markant større del af velfærden i dag, end de gjorde i 1994, viser beregninger fra den liberale tænketank Cepos.

https://www.berlingske.dk/politik/trods-lavere-skat-de-rigeste-danskere-betaler-en-stigende-del-af (låst)

B.T.

Det danske tv-marked kan blive radikalt ændret, efter at YouSee har meldt ud, at man vil væk fra de velkendte tv-pakker. I stedet skal forbrugerne have frit valg. Forbrugerrådet Tænk er begejstret.

https://www.bt.dk/forbrug/yousee-varsler-brutalt-opgoer-med-tv-markedet

Børsen
Danfoss-ejer og bestyrelsesformand Jørgen Mads Clausen ser en helt ny æra begynde for Danfoss med rekordkøbet af irsk-amerikanske Eatons hydraulikaktiviteter for 22 milliarder kroner.

https://borsen.dk/nyheder/virksomheder/artikel/1/394696/et_helt_saerligt_opkoeb_for_joergen_mads_clausen_personligt_det_er_helt_fantastisk_at_det_kom_til_salg_og_at_vi_kunne_gabe_over_det.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_05 (låst)

E-avisen Finans
Den franske kapitalfond Omnes skyder en millionindsprøjtning på 225 millioner kroner ind i den fremstormende solpark-udvikler Better Energy, som har medstifter Rasmus Lildholdt Kjær i direktørstolen.

Ekstra Bladet
Skatteministeriets øverste embedsmand hyrede et lyssky firma til at bygge et anneks og en terrasse i sit sommerhus. Firmaet bruger en finte, som koster samfundet milliarder i mistede skattekroner.

https://ekstrabladet.dk/nyheder/politik/danskpolitik/lyssky-oest-firma-bygger-hos-topchef-i-skat/7967717

Information
Over en fjerdedel af de 503 milliarder euro, som EU vil bruge på sin stort anlagte klimapagt, er reelt subsidier til landmænd. Men det er tvivlsomt, om landbrugsstøtten arbejder for den grønne omstilling.

https://www.information.dk/udland/2020/01/tvivl-effekten-eus-billiondyre-klimapagt-146-milliarder-euro-gaar-landmaend (låst)

Jyllands-Posten
Regeringen vil give et større tilskud til anbringelser, men der er ikke afsat nye penge til det i statskassen. Pengene skal i stedet findes hos kommunerne selv. Det kan gå ud over velfærden, advarer borgmestre.

https://jyllands-posten.dk/premium/indland/ECE11888912/kommunerne-skal-selv-betale-for-oeget-stoette-til-anbringelser/

Kristeligt Dagblad
Selv om kurven flader ud, viser nye tal, at aldrig har så få danskere været medlem af et politisk parti som nu. Det er en alvorlig udfordring for demokratiet, skriver Demokratikommissionen i en ny rapport.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/et-kritisk-punkt-er-naaet-og-demokratiet-lider-partiernes-medlemstal-falder-og-falder

Politiken
Når vi køber tøj og byggematerialer i eksempelvis Kina, flytter vi reelt det danske klimaaftryk ud af landet, viser nye tal. Der er behov for en dansk strategi, der ser på importen, siger klimaminister Dan Jørgensen (S).

https://politiken.dk/klima/art7616699/Danske-forbrugere-udleder-meget-mere-CO2-end-vi-tror-%E2%80%93-vi-g%C3%B8r-det-bare-i-Kina

Avisernes ledere

Berlingske: Ja tak til fast forbindelse over Kattegat
Det er glædeligt, at regeringen vil arbejde videre med forundersøgelserne af en bro over Kattegat. Den vil binde Danmark bedre sammen. De økonomiske og miljømæssige konsekvenser er positive. Der kan spares tid og rejseomkostninger.

https://www.berlingske.dk/ledere/ja-tak-til-en-fast-forbindelse-over-kattegat

B.T.

B.T. bringer ingen leder i dagens avis.

Børsen: Glem ikke erhvervslivet i opgør om udligning
Regeringen vil snart tage initiativ til at ændre udligningssystemet, som VLAK-regeringen mislykkedes med. Udligningsreformen er en oplagt mulighed til at ryste posen og se på sammenhængen mellem kommunale indtægter og indsats for at sikre et godt erhvervsklima til gavn for vækst og arbejdspladser.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/240844/artikel.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Det bliver ikke til noget
Integrationsminister Mattias Tesfaye (S) meddeler, at ingen lande vil acceptere et modtagecenter for asylsøgere. Det var ellers et stort slagnummer for socialdemokraterne under valgkampen. Det begynder at ligne et vandmærke for landets nye regering: Store planer – ingen resultater.

Information: Pengenes magt i politik skal begrænses
Det er en indlysende god idé at sikre transparens om politiske donationer, som den såkaldte Demokratikommission har anbefalet. Derfor er det rystende, at der ikke med det samme er flertal for det i Folketinget. Det kan kun skyldes, at der er et ønske om at skjule pengenes magt i politik.

https://www.information.dk/indland/leder/2020/01/pengenes-magt-politik-begraenses (låst)

Jyllands-Posten: Varm luft hærger udlændingepolitikken
Socialdemokratiet gik til valg på, at det ikke skal være muligt at søge asyl på dansk jord, men kun fra modtagecentre uden for EU. Men regeringen er end ikke i dialog med andre lande om det. Politikerne må vise os den respekt ikke at lade som om, at de kan gøre en masse, når bare slagordene er smarte nok.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11889920/varm-luft-og-billige-loefter-haerger-udlaendingepolitikken/ (låst)

Kristeligt Dagblad: Demokrati er et fælles ansvar
Voksende fokus på enkeltsager kan udhule demokratiet. De folkevalgte politikere risikerer at lade sig koste rundt i manegen, når det digitale råbekor bliver tilstrækkeligt stort. For i modsætning til dem, der skriver under på et borgerforslag eller debatterer på Facebook, bør det være politikernes pligt at tænke i helheder.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/demokrati-er-et-faelles-ansvar (låst)

Politiken: Antisemitisme skal bekæmpes overalt
I disse dage markeres 75-året for befrielsen af dødslejren Auschwitz-Birkenau, som er blevet symbolet på holocaust. Statsminister Mette Frederiksen (S) advarer rimeligvis imod, at antisemitismen igen får lov at vise sit grimme ansigt. Lektion fra holocaust er, at antisemitisme må bekæmpes, hvor end den viser sig.

Populære søgeord på Google:

Terry Jones
https://ritzau.dk/-b99b

Coronavirus
https://ritzau.dk/-b9T2

Premier League
https://ritzau.dk/-brWs

OSIRIS
https://ritzau.dk/-brcX

Dayana Yastremska
https://ritzau.dk/-b99c

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Mikkel Beha Erichsen afslører: Jeg er blevet farfar igen (billedbladet.dk)
https://ritzau.dk/-b98Z

Politisk bekymring over milliondonation til moské: Det er en meget, meget uhyggelig sag (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-b980

To mænd efterlyses i sag om drabsforsøg på tankstation (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-b981

Kinesisk forlystelsespark lagt for had – lod gris springe bungeejump (bt.dk)

https://ritzau.dk/-b983

Vildt Wozniacki-comeback sikrer sejr og holder karrieren i live (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-b984

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

#munbur
https://ritzau.dk/-b99d

Burnley
https://ritzau.dk/-bESL

red bull
https://ritzau.dk/-b99e

Terry Jones
https://ritzau.dk/-b99f

brøndby
https://ritzau.dk/-bOYi

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Torsdag: Først på dagen mulighed for lidt sol på Sjælland og Bornholm, ellers bliver det overskyet og mest tørt, men fra eftermiddagen kommer der stedvis lidt let regn af og til. Temperaturer mellem fem og ni grader.

Kilde: DMI
http://www.dmi.dk/vejr