PRM / Ny banebrydende rapport: Global indsats for unge sårbare

(Opdateret version med citat fra Jim Hagemann Snabe, bestyrelsesmedlem i World Economic Forum, bestyrelsesformand for A. P. Møller - Maersk og Siemens samt næstformand i Allianz.)

Pressemeddelelse fra headspace
For første gang sætter de globale virksomheder unges mentale trivsel øverst på dagsordenen. Og i en spritny banebrydende rapport peger World Economic Forum på, at en omfattende, forebyggende indsats for de unge i stil med den danske headspace-model er afgørende for, at vi kan samle de sårbare unge op i tide.

Vi risikerer simpelthen, at millioner af unge vil falde ud af uddannelse, job og samfund. Det vil ramme de unge for livet. På WEFs årlige møde i Davos bliver det i den nye rapport fremhævet, at der skal skiftes spor i landenes sundhedspolitik. Ligesom det sker i headspace Danmark skal der gribes ind tidligt med den rigtige hjælp, førde unge bliver alvorligt syge og skal til tidskrævende og kostbar behandling i Psykiatrien.

Klimakrise og unges mentale mistrivsel sidestilles.

Dertil kommer, at vi som globalt samfund har brug for velfungerende unge i fremtiden til at sikre den gode arbejdskraft, menneskelige kreativiteten og tackle f.eks. klimaudfordringerne. Det er derfor, WEF faktisk sidestiller unges mentale mistrivsel som en lige så stor udfordring som klimakrisen – det er helt entydigt, at de to store udfordringer skal håndteres samtidig.

“Det er vigtigt, at vi får øjnene op for, at dette er en ganske alvorlig udfordring. En tidlig forebyggende indsats for sårbare unge kan i sandhed frigøre et enormt menneskeligt potentiale til gavn for de unge selv og være et afgørende bidrag til at løse klimakrisen og verdensøkonomiens udfordringer. Her er headspace Danmark en stor inspiration for andre lande og organisationer,” siger Jim Hagemann Snabe, der er bestyrelsesmedlem i WEF, bestyrelsesformand for A. P. Møller – Maersk og Siemens samt næstformand i Allianz.

Enorme samfundstab

WEF anslår, at det vil koste 107.000 mia. kroner (16.000 mia. dollar) i tabt global økonomisk vækst i 2030, hvis der ikke gøres noget. Allerede i dag er mental mistrivsel blandt de ansatte med til at reducere produktiviteten for virksomheder over hele verden.

“Intet samfund kan blot afskrive det stigende antal unge, som er ramt af mental mistrivsel. World Economic Forums og dermed verdens globale virksomheders klare anbefalinger er et meget vigtigt gennembrud internationalt for tankerne om, at en tidlige forebyggende indsats kan bringe de unge på uddannelses- og jobsporet igen. Jeg er meget glad for den rapport – nu kan vi alle samles om en fælles indsats, der vil gøre en skelsættende forskel.” siger Poul Nyrup Rasmussen, stifter af og protektor for Det Sociale Netværk/headspace Danmark.

Brug for mere forebyggelse – brug for headspace
WEF har fastslået, at mental trivsel ikke prioriteres i de offentlige sundhedsbudgetter, særligt ikke, når det kommer til den tidlige indsats, der behandler mennesker, inden de bliver så syge, at de behøver indlæggelse.

Forebyggende indsatser er simpelthen “god samfundsøkonomi”, fordi det reducerer udgifterne til indlæggelse og behandling. WEF har derfor via australske Orygen, der forsker i unges mentale trivsel, udviklet et såkaldt “Global Framework for Youth Mental Health”, der giver en række globale anbefalinger til hvordan sundhedsvæsenet bør indrettes, så unge får den hjælp de har brug for i tide. headspace Danmark er en af flere organisationer verden over, der har tjent som inspiration til anbefalingerne.

Den endelige globale rapport fra World Economic Forum/Youth Mental Health om unges mentale mistrivsel på Globalt plan forventes præsenteret i maj 2020. headspace Danmark vil medvirke ved præsentationen heraf.

Den seneste version af Global Framework for Youth Mental Health kan hentes her:

https://www.orygen.org.au/Policy/World-Economic-Forum-partnership/Global-youth-mental-health-framework/orygen-WEF-framework
Kontakt:
Presse- og kommunikationschef Jakob Risom Langelund tlf.: +45 6165 6540 email: [email protected]
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/ny-banebrydende-rapport-global-indsats-for-unge-sarbare?releaseId=13586870