Sundhedsminister vil redde landapoteker fra lukning

Tophistorien er skrevet og udgivet af Avisen Danmark – Jysk Fynske Medier. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Mange apoteker på landet er truet af lukning, og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) lægger nu op til en omfordeling, så apoteker i centre og større byer skal hjælpe de økonomisk pressede landapoteker. Det skriver avisen Danmark torsdag, netop som Apotekerforeningens formand skal mødes med ministeren.

To ud af tre apoteker i landområderne overvejer at give op og aflevere bevillingen til at handle medicin før tid som resultat af de økonomiske rammer. Det viser en ny analyse fra Danmarks Apotekerforening, som også peger på, at 35 landapoteker allerede er truet af lukning ifølge beregninger fra Copenhagen Economics.

Det er en udfordring, som Danmarks Apotekerforening længe har forsøgt at gøre opmærksom på:
– Det er et særlig stort problem for apoteker i landområderne, at de risikerer at måtte dreje nøglen, hvis deres indtjening på medicin bliver ved med at falde, siger Anne Kahns, formand for Danmarks Apotekerforening, til avisen Danmark.

– Landapotekerne kører ud over kanten, hvis ikke vi gør noget, og det går ud over de forkerte, når et apotek på landet må lukke. Det er typisk de ældre patienter med flere kroniske lidelser, der bor på landet, og de har om nogen brug for let adgang til medicin og for den grundige rådgivning, det lokale apotek tilbyder, siger Anne Kahns.

Hun forhandler i dag med sundhedsminister Magnus Heunicke (S) om en løsning, og ministeren ved godt, hvilken vej, han vil:
– Den problemstilling anerkender jeg fuldt ud, og den er meget geografisk betinget. Byapotekerne har helt klart den største overskudsgrad, mens landapotekterne gisper efter vejret. Derfor er vores udspil i forhandlingerne, at vi laver en omfordeling fra byapotekerne til landapotekerne, og det er vi fast besluttede på i regeringen, siger sundhedsminister Magnus Heunicke til avisen Danmark.

Ministeren vil ikke gå for meget i detaljer midt i et forhandlingsforløb med apotekerne. Men hvis man kalder hans løsning for en Robin Hood-model, er han med på det:
– Ja det kan man sige. Indtil videre har apotekerne ikke været så glade for det, for de vil også gerne have nogle flere penge ud af det, siger Heunicke til avisen Danmark.

Der er tale om en slags førstehjælp, som skal sikre de nødlidende landapoteker, indtil der kan skabes en langvarig solid model for, hvordan apotekerne skal aflønnes af staten.

De dystre udsigter for apoteker i de tyndt befolkede områder er skyggesiden af en succeshistorie, som har har givet danskerne flere apoteker og kortere ventetid ved skranken. Siden apotekerne fik friere rammer i 2015, er der åbnet 183 nye apoteker i hele landet.

Mange apotekere har fået en god forretning ud af at fyre op under salget af cremer, neglesakse og andre plejeprodukter. Men hver gang apotekerne samlet set sælger flere plejeprodukter, sætter staten betalingen ned for apotekernes håndtering af medicin.

I 2015 fik apotekeren knap 11 kroner for at håndtere en pakke medicin, mens de i dag får det halve – knap 5,50 kroner – og det rammer især apoteker i landområder, hvor der ikke kan sælges så store mængder af andre produkter, skriver avisen Danmark.

Eller som apoteker Lars Walmar formulerer det:
– Hver gang en kunde køber en dyr solcreme på et apotek i København, går det ud over min avance i Mariager.

Han er en typisk landapoteker med hovedapotek i Hadsund, filialer i Mariager og Terndrup og en stribe håndkøbsudsalg. Oveni det sælger han medicin til plejehjem og institutioner.

Spørger man Walmar, er det ikke kun 35 apoteker, der risikerer at måtte lukke, hvis ikke der laves en aftale, som sikrer apotekerne i yderområderne, hvilket der nu altså er vilje til i regeringen.

I Landdistrikternes Fællesråd har man også været dybt bekymret for konsekvenserne, hvis ikke der findes en løsning, så der stadig kan drives apoteker med en fornuftig økonomi uden for de større byer:
– Vi er bekymrede. Det er helt afgørende, at borgere har lige adgang til sundhed i hele landet, hvis vi fortsat skal sikre vækst og udvikling i landdistrikterne. Nærhed til et apotek og til rådgivning om medicin er en kerneværdi for et lokalsamfund, siger formand Steffen Damsgaard til avisen Danmark og peger på, at apotekerne også er en vigtig arbejdsplads med højt uddannede medarbejdere i et lille samfund.

Med den Robin Hood-model, som regeringen nu lægger op til, skal sikringen af landapotekerne ikke koste samfundet noget. Pengene skal hentes ved en omfordeling fra apotekerne med de største overskud, mener ministeren. Apotekerforeningens formand, Anne Kahns, har også givet udtryk for, at hun har en model, som er udgiftsneutral for det offentlige, med til forhandlingerne i dag. Avisen kunne dog ikke nå at forelægge hende de nye Robin Hood-udmeldinger fra sundhedsministeren inden deadline.

Redaktionel kontakt:
Tino Rueskov Pedersen
tlf.: +4565455111
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Avisen Danmark – Jysk Fynske Medier ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)