Danmark hæver udviklingsbistanden med klimapenge

Tophistorien er skrevet og udgivet af Altinget. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Danmarks støtte til verdens fattigste og mest udsatte mennesker stiger i år efter en periode med milliardbesparelser under borgerlige regeringer.

Udviklingsbistanden stiger med 150 millioner kroner, så Danmark bevilger 0,71 i stedet for 0,7 procent af BNI i 2020.

Det oplyser Udenrigsministeriet til Altinget.

Men stigningen sker kun, fordi nye penge til klimabistand tælles med i udviklingsbistanden.

Og det vækker utilfredshed hos flere af de partier, der var med i aftalen om finansloven, hvor pengene blev afsat.

“Efter min bedste overbevisning er det i strid med den aftale, vi lavede. Derfor vil jeg have et møde med ministeren om det,” siger udviklingsordfører Christian Juhl (EL) til Altinget.

Også Alternativet kræver et møde med udviklingsminister Rasmus Prehn (S) om sagen.

“På mange måder kan ulandene være ligeglade med, hvad vi kalder det. Men grunden til, at vi skal skille tingene ad, er, at vi skal kunne følge, hvor mange penge vi giver til henholdsvis klimabistand og udviklingsbistand – og det bliver mudret, når man opgør det, som regeringen har tænkt sig,” siger Rasmus Nordqvist (ALT) til Altinget.

Stridens kerne er, hvordan man opgør henholdsvis ulandsbistand og klimabistand. Klimabistand er teknisk set også ulandsbistand, men støttepartierne vil ikke have, det tæller med som normal ulandsbistand. I stedet skal klimabistanden være “additionel”, som det hedder.

Ellers risikerer man ifølge partierne, at verdens fattige kommer til at finansiere den klimaregning, Danmark har forpligtet sig til at betale, og samtidig er det med til at gøre det svært at gennemskue, hvor mange penge Danmark giver til henholdsvis udviklingsbistand og klimabistand.

Udviklingsminister Rasmus Prehn skriver i en skriftlig kommentar til Altinget, at han er ærgerlig over kritikken, da han mener, at klimabistand per definition er udviklingsbistand.

Han mener derfor heller ikke, at regeringen handler i strid med den aftale, partierne lavede i forbindelse med finansloven.

“Vil føjer OECD’s regler i ord og handling, og de 150 millioner kroner lægges oven i eksisterende konti på udviklingsrammen. Hvis de ikke skal tælle med som udviklingsbistand, skal de gives til lande som Rusland, Sverige eller USA eller til aktiviteter, der ikke samtidig bidrager til udvikling. Det tror jeg ikke, at partierne ønsker – eller var intentionen med at tilføre ekstra midler. Men jeg ser frem til dialogen med partierne om det,” skriver ministeren.

Først havde regeringen spillet ud med at øge klimabistanden med cirka 600 millioner kroner, men pengene blev taget inden for ulandsbudgettet på 0,7 procent af BNI, der er FN’s anbefalede minimumsniveau.

Dermed tog man pengene fra verdens fattigste, mente partierne, der efterfølgende kæmpede sig til 150 millioner kroner ekstra i klimabistand – penge, som regeringen altså nu fortæller skal lægges oven i Danmarks officielle ulandsbistand.

Hvis regeringen ikke havde talt klimabistanden, der samlet udgør godt 2,4 milliarder kroner af en samlet ulandsbistand på cirka 17 milliarder kroner i 2020, med som ulandsbistand, ville Danmark ikke nå FN-målet.

https://www.altinget.dk/artikel/190435-danmark-haever-udviklingsbistanden-med-klimapenge

Redaktionel kontakt:
Kristine Korsgaard
tlf.: +4530736274
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Altinget ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)