Carstens kanel-gate: – En bonderøvstradition, der er stukket af

Tophistorien er skrevet og udgivet af TV2 ØSTJYLLAND. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Du står bundet fast til et træ, en lygtepæl eller noget tredje. Dine mere eller mindre berusede venner ser grinende til, mens en af dem skyder store mængder kanel i hovedet på dig med en pulverslukker.

Den skæbne er overgået mange ugifte 25-årige. Særligt i Jylland er traditionen populær, men de færreste festgængere tænker over det kanel, de efterlader, når fødselaren bliver sat fri.

Det gør Carsten Reinholdt fra Aarhus. Tænker over det, altså. Han har gentagne gange set kanel i det aarhusianske gadebillede, og det er blevet et irritationsmoment for ham.

I denne uge er han redaktør på Instagramprofilen MitAarhus, og han har benyttet lejligheden til at tage kaneltraditionen op til debat blandt de små 20.000 mennesker, der følger profilen.

Billedet, han har brugt, og som vi bruger herover, er ikke nyt, men et billede Carsten Reinholdt har taget i Falstersgade i det centrale Aarhus for noget tid siden.

– En stakkels gut har nok været spændt fast på skiltet med gaffertape, og så har det regnet bagefter. Der skal ikke ret meget fugt i luften til, at kanel bare klistrer helt fast, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Teksten til Carsten Reinholdts billede på MitAarhus starter med ordene: “Min onsdag her på profilen starter med Brok!”
– Jeg har påtaget mig sur-gammel-mand-rollen, fordi jeg selv er forbi både 25 og 30 år. Det ændrer ikke ved, at efterladenskaberne efter sådan et kanelshow er noget svineri, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
– Folk må sgu’ gøre, hvad de vil, men det er træls, når det er noget, der hærger bybilledet et halvt år efter.

Carsten Reinholdt elsker med egne ord kanel og drikker gerne kanel-whisky. Men han er ikke den store fan af traditionen med at hælde kanel ud over 25-årige, der endnu ikke har fundet den eneste ene.

– Det er en hyggelig bonderøvstradition, der er stukket af til et ritual, der bare bliver vildere og vildere, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
– Prøv at forestille dig, hvor dårlige kammerater, man har, hvis man skal bindes fast og have så meget kanel i hovedet, at man ikke kan få vejret. Det ender med at en eller anden bliver kvalt, siger han.

Kommentarerne til billedet på MitAarhus viser, at Carsten Reinholdt langt fra står alene med sit synspunkt med at overdænge gader og stræder med kanel.

– Nogle skriver: “Skal vi nu også til at brokke os over det?”, men mange oplever også, at det er et tilbagevendende problem, siger han.

Ifølge Kim Gulvad Svendsen, driftschef i Teknik og Miljø, Aarhus Kommune, er kanel i gadebilledet en stigende tendens. Det er ikke noget, driftschefen jubler over.

– Det er noget, der kommer mere af. Det er noget værre svineri, for det er enormt svært at få væk. Det kan også blive glat. Det bliver en form for klæbrig dej, siger han til TV2 ØSTJYLLAND.

Aarhus Kommune har flere gange modtaget henvendelser om kanel fra byens borgere.

Kim Gulvad Svendsen opfordrer folk til at bruge appen Borgertip, hvis de ser “fremmedlegemer i vores byrum”.

– Kanel er ikke noget, vi prioriterer særlig højt, men vi tager selvfølgelig ud, hvis vi får henvendelser fra borgerne. Så kommer vi ud og rydder op, siger driftschefen.

Carsten Reinholdt er langt fra imponeret over den indsats, kommunen gjorde, da der skulle kanel-ryddes på Falstersgade i forbindelse med billedet på Instagram.

– Det så ud til, at skiltet var blevet udskiftet i stedet for bare at vaske det ned. Selve standeren stod der stadig med kanel og gaffatape på, og nogen havde efterladt bolte og møtrikker på jorden. Jeg er gammel håndværker, og det er sindssygt dårlig stil, siger han.

Ifølge Carsten Reinholdt er de store mængder kanel i forbindelse med 25-års fødselsdage et eksempel på, at visse traditioner har taget overhånd.

– Førhen hed det, at man var pebersvend, når man var 30 år. Så fik man en peberkværn. Det er med årene blevet til, at man kan fylde en bil med peber og skrive: “Peter skal have fisse” på den, siger han til TV2 ØSTJYLLAND og fortsætter:
– Polterabend er også stukket af. I dag skal man ydmyges helt vildt. Vi gør det lige lidt vildere i stedet for at gøre det lidt federe.

Carsten Reinholdt ser gerne, at dem, der hælder kanel ud i bybilledet, påtager sig et ansvar.

– De bør rydde op efter sig selv. Man skal lige tænke over, hvad fanden man gør. Man må da vide, at man har svinet noget til, som andre i byen også skal gå at kigge på.

Kanel-traditionen skal være affødt af traditionen med at give ugifte peber, når de fylder 30 år.

En ugift, 25-årig kvinde betegnes ifølge traditionen som kanelmø, mens en mand bærer titlen kanelsvend.

https://www.tv2ostjylland.dk/aarhus/carstens-kanel-gate-en-bonderoevstradition-der-er-stukket-af

Redaktionel kontakt:
Anne Steen Troensegaard
tlf.: +4520897965
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF TV2 ØSTJYLLAND ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)