Ritzau morgenbrief

Topnyheder:

Rapport: Svag kontrol åbner for svindel i Skatteministeriet
Politik: Skatteministeriet får i en ny rapport fra Rigsrevisionen hård kritik for at føre mangelfuld og svag kontrol med statens største konto med 1000 milliarder kroner. Det fremgår af en endnu ikke offentliggjort rapport, som Berlingske har fået aktindsigt i.

https://ritzau.dk/-b9og

Nyheder:

Skattestyrelsen vinder ny sejr i sag om svindel med udbytteskat
Indland: Skattestyrelsen vandt tirsdag en ny sejr i sagen om formodet svindel med udbytteskat, skriver Politiken og TV2. Landsskatteretten gav således Skattestyrelsen medhold i en sag mod pensionsfonden KK Law Retirement Plan Trust, som var en af de pensionsfonde, der fik udbetalt flere millioner kroner i udbytte.

https://ritzau.dk/-b9oB

Trump tager Sanders’ side i kønsstrid med Elizabeth Warren
Udland: Donald Trump har givet sin støtte til demokraten Bernie Sanders i hans og rivalen Elizabeth Warrens strid om en gammel udtalelse. Under et vælgermøde natten til onsdag siger Trump således, at han ikke tror, at Sanders har sagt, at en kvinde ikke kan vinde præsidentvalget.

https://ritzau.dk/-b9oz

Rigsretssag mod Trump ventes onsdag at ryge til Senatet
Udland: Repræsentanternes Hus vil ifølge formand Nancy Pelosi onsdag stemme om at sende anklagepunkterne i rigsretssagen mod præsident Donald Trump videre til Senatet.

https://ritzau.dk/-b9oj

Raketter rammer nær militærbase med amerikanere i Irak
Udland: Raketter slog tirsdag aften ned nær militærbasen Taji nord for Iraks hovedstad, Bagdad. Der er ingen dræbte eller sårede i angrebet, oplyser Iraks militær. Basen huser amerikanske soldater samt omkring 70 svenske soldater.

https://ritzau.dk/-b9ok

Politiker kritiserer Danske Spil for rejser til gamblere

Indland: Danske Spil bliver kritiseret for at uddele VIP-rejser til blandt andet Las Vegas og Dubai som gaver til sine største gamblere. Det svarer til at give en alkoholiker fri bar, siger De Radikales skatteordfører, Kathrine Olldag, til Børsen.

https://ritzau.dk/-b9oo

Amerikansk fly taber brændstof ned over skolebørn
Udland: 17 skolebørn er kommet lettere til skade, efter at et fly tirsdag smed brændstof ned over en legeplads tæt på Los Angeles. På grund af motorproblemer måtte flyet vende om på vej mod Shanghai. Det var angiveligt her, at flyet smed brændstof.

https://ritzau.dk/-b9of

Politifolk og anklagere skal tjekkes for doping
Kriminal: Fra den 15. marts må politifolk og anklagere, der bruger politiets træningscentre, finde sig i at blive tjekket for, om de har taget doping. Det er resultatet af en aftale mellem Rigspolitiet og Anti Doping Danmark, oplyser Rigspolitiet.

https://ritzau.dk/-b9oi

Det sker i dag:

09:00 Europa-Parlamentet holder plenarsamling
Europa-Parlamentet holder plenarsamling i den franske by Strasbourg fra 13. til 16. januar. Samlingen byder på en række debatter og afstemninger. På dagens program er blandt andet en debat om misbrug af EU-midler og COP om biodiversitet.

https://ritzau.dk/-b9n7

09:30 Aftale om lønvilkår for udenlandske chauffører præsenteres

Regeringen er klar til “et opgør med løndumping på landevejene”. En aftale om udenlandske chauffører præsenteres klokken 9.30 i Beskæftigelsesministeriet.

https://ritzau.dk/-b9n8

10:00 Putin taler i parlamentet
Ruslands præsident, Vladimir Putin, holder sin årlige tale i parlamentet i Moskva.

https://ritzau.dk/-b9n9

13:00 Johnson holder spørgetime i Underhuset
Den britiske premierminister, Boris Johnson, holder sin ugentlige spørgetid til premierministeren i Underhuset.

https://ritzau.dk/-b9od

13:30 Goldman Sachs kommer med regnskab for 2019
Kapitalforvalteren Goldman Sachs kommer med regnskab for 2019. Regnskabet ventes først/midt på eftermiddagen dansk tid.

https://ritzau.dk/-b9oa

17:30 Kina og USA ventes at underskrive handelsaftale

Onsdag ventes USA og Kina at underskrive en foreløbig handelsaftale. Indholdet i aftalen vil samtidig blive offentliggjort. Det oplyste USA’s finansminister, Steven Mnuchin, tirsdag.

https://ritzau.dk/-b9oc

18:00 Repræsentanternes Hus stemmer om rigsretssag
Repræsentanternes Hus ventes onsdag at stemme om at sende anklagepunkterne i rigsretssagen mod præsident Donald Trump videre til Senatet, som dermed kan indlede sagen inden for få dage.

https://ritzau.dk/-b9ob

Avisernes forsider

Avisen Danmark
12 procent af danskerne pjækker fra deres job, selv om de ikke er syge, viser en undersøgelse fra Dansk Erhverv. Chefkonsulent mener, at det er et tal, der bør tages alvorligt.

Berlingske
Skatteministeriet får i en ny rapport fra Rigsrevisionen hård kritik for at udføre mangelfuld og svag kontrol med statens største konto med 1000 milliarder kroner.

https://www.berlingske.dk/politik/rigsrevisionen-advarer-i-ny-rapport-statens-stoerste-milliardkonto-staar (låst)

B.T.

Socialt udsatte tyranniserer med vold, uro og narkosalg omkring Anker Jørgensens Plads i København. Kommunen lader stå til, mens beboere og en pølsemand må stå model til lidt af hvert.

Børsen
Danske Spil har givet selskabets største gamblere VIP-status, gaver og rejser til blandt andet Las Vegas og Dubai. Det svarer til fri bar til alkoholikere, mener politiker.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/240415/artikel.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

E-avisen Finans
Amerikansk økonomi står i en sårbar situation, og flere advarselslamper blinker. Væksten falder, virksomhederne investerer mindre, og forbrugerne har gældsproblemer. Recessionsfrygten er langt fra overstået.

Ekstra Bladet
Kronprinsparret scorer op til 86.000 kroner om ugen på udlejning af deres hidtil skjulte schweiziske skihytte. For de penge får Frede og Marys lejere 200 kvadratmeter udsøgt hyggeluksus for pengene.

https://ekstrabladet.dk/flash/kongelige/danskekongelige/frede-og-marys-skjulte-oekonomi-lejer-skihytte-ud/7957515

Information
Socialdemokratiets nye udlændinge- og integrationsordfører, Rasmus Stoklund, er træt af den asociale adfærd, som han ofte oplever, at folk med ikkevestlig baggrund udviser. Integrationen har slået fejl, mener han.

https://www.information.dk/indland/2020/01/socialdemokratiets-nye-hardliner-ikkevestlig-baggrund-opfoerer-daarligt?lst_frnt (låst)

Jyllands-Posten
Andelen af elbiler er højest i og omkring København. Flere ladestandere og ændrede afgifter er vejen frem, hvis elbilerne skal udbredes, mener eksperter.

https://jyllands-posten.dk/indland/ECE11874717/fordelingen-af-elbiler-er-geografisk-skaev/ (låst)

Kristeligt Dagblad
Tirsdag tabte to københavnske kirker en principiel retssag om deres brug af musik. Påfaldende, hvordan de kirkelige vidners forklaringer er blevet affejet, lyder det fra tidligere biskop.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/kirke-tro/nederlag-i-retten-indsnaevrer-rammer-gudstjenesten

Politiken
På opholdsstedet Aabrinken forsøger pædagogerne at forene hjemmets varme med den professionelle vedholdenhed. Her får børnene alt, undtagen familiens kærlighed.

Avisernes ledere

Berlingske: ATP-debat afslører dobbelt hykleri om cheflønninger
ATP og fagbevægelsen har smagt deres egen medicin. Deres moraliseren om cheflønninger og virksomhedernes interne forhold er årsagen til, at der er en historie. Stop hykleriet.

https://www.berlingske.dk/ledere/atp-debat-afsloerer-dobbelt-hykleri-om-chefloenninger

B.T.: Muslimsk lov er ikke over dansk lov
Der bør ikke findes muslimske love, der er over dansk lov. Hammeren skal falde hårdt og hurtigt. Det er i særlig grad nedslående at læse, at de danske imamer stort set ikke kan hjælpe med at opløse religiøse ægteskaber eller viger bort fra det.

https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-muslimsk-lov-er-ikke-over-dansk-lov

Børsen: Hold fast i de finanspolitiske tøjler
Trods højkonjunktur og stik mod sund økonomisk logik lempes finanspolitikken i år. Selv om det pakkes ind i budgetlovsteknik, presses der på for at gå længere i den retning. Men det er som at tisse i bukserne. Fleksibilitet varmer her og nu, men det bliver hurtigt koldt og klamt – tænk bare på årene 2009-2012.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/240389/artikel.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Frederiksen og Krag er børnenes pr-venner
Statsminister Mette Frederiksen (S) og indenrigsminister Astrid Krag (S) udtaler, at de har “lagt et spor ud”, når det gælder børnene. Forude venter det egentlige arbejde med inddragelse af fagfolk og børn. Så finder de måske også ud af, at noget af det allerede står i loven.

Information: De unge stemmer som aldrig før
Historien om de unges valgdeltagelse er også historien om et samfund, der bliver bedre uddannet – seks ud af ti får i dag en videregående uddannelse. Og om et samfund, hvor uddannelse er blevet den definerende skillelinje, socialt, politisk og geografisk.

https://www.information.dk/udland/leder/2020/01/unge-stemmer-aldrig-foer-ved-opstaa-nye-farlige-kloefter-vores-demokrati (låst)

Jyllands-Posten: Iran kan have fået sit Tjernobyl
En tysk Iran-kender mener, at nedskydningen af et passagerfly kan blive Irans Tjernobyl. Som med atomkatastrofen i Sovjetunionen valgte man først at sige usandheden for siden at måtte erkende den fatale virkelighed. Få år efter var Sovjetunionen nedlagt. Man kunne ønske Iran mere menneskelige tilstande.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11872818/irans-forbryderregime-kan-have-faaet-sit-tjernobyl/

Kristeligt Dagblad: Hvad er en gudstjeneste?
Gårsdagens dom, der slår fast, at kirkearrangementer med musik ikke er fritaget for Koda-afgifter, er en god anledning for folkekirken til at overveje, hvad der skal til, for at en begivenhed i eller uden for det kirkelige rum faktisk i luthersk forstand driver på Kristus.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/hvad-er-en-gudstjeneste (låst)

Politiken: Få skiftet de oliefyr
Det er ikke nok at satse på, at den enkelte boligejer ud fra en blanding af klimaskam og håb om økonomisk vinding energirenoverer sin bolig. Det kræver overordnet styring med både tvang og tilskud. Derfor bør energirenovering af private hjem være en vigtig del af forårets klimahandlingsplaner.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7600734/Energirenoveringen-g%C3%A5r-alt-for-langsomt (låst)

Populære søgeord på Google:

Bali
https://ritzau.dk/-bUVi

Me
https://ritzau.dk/-b9nH

Meru
https://ritzau.dk/-b9nI

Kaia Gerber
https://ritzau.dk/-b9nJ

Gigi Hadid
https://ritzau.dk/-b9nK

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Rapper vil bygge sin egen by i Afrika – og bruge sin egen valuta til det (dr.dk)

https://ritzau.dk/-b9nO

16-årige Freja oplevede at blive fyret, fordi hun er ordblind: Jeg brød fuldstændig sammen (bt.dk)

https://ritzau.dk/-b9nP

Manden bag “Blinkende lygter” vender tilbage med ny stjernespækket film (dr.dk)

https://ritzau.dk/-b9nQ

Østjysk grillbar laver Danmarks bedste bøfsandwich (nyheder.tv2.dk)

https://ritzau.dk/-b9nR

Som sendt fra himlen: Fra i dag bringer McDonalds ud i Aalborg og Nørresundby (migogaalborg.dk)

https://ritzau.dk/-b9nS

USA bærer en del af skylden for flystyrtet i Iran, siger Trudeau (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-b9ow

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

#PortfolioDay
https://ritzau.dk/-buD1

lego
https://ritzau.dk/-b9nM

#dktrp
https://ritzau.dk/-baSk

#arbejde
https://ritzau.dk/-9IZ

ungarn
https://ritzau.dk/-b9dJ

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Onsdag: Mest skyet og stedvis regn, men i løbet af dagen opholdsvejr i de sydøstlige egne og mulighed for lidt sol. Temperaturer omkring ti grader og frisk vind til kuling omkring sydvest med kraftige vindstød.

Kilde: http://www.dmi.dk/vejr