Børnehospice plaget af mobning og koks i ledelsen

Tophistorien er skrevet og udgivet af TV 2 LORRY. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Grov mobning, interne problemer i ledelsen og chefer, der finder fejl i stedet for at støtte.

Det er under de forhold, de ansatte ved Lukashuset – et hospice for børn og unge i Hellerup – har arbejdet og ydet pleje til døende eller alvorligt syge.

Det afslører de ansatte og ledelsen i en ny rapport fra Arbejdstilsynet, som TV 2 Lorry har fået aktindsigt i.

I rapporten beskrives det blandt andet, at medarbejdere har været udsat for mobning gennem flere måneder på en måde, der har været “nedværdigende, krænkende og sårende”. En ansat har været særligt udsat for mobning og har ifølge ansattes udtalelser været “udnyttet og brugt” som “kuli” – et stærkt nedsættende udtrykt for en stik-i-rend-dreng fra datidens Indien og Kina.

TV 2 Lorry har bedt professor i arbejdsmiljø Peter Hasle om at se tilsynsrapporten igennem, og han kalder arbejdsmiljøproblemerne for “veldokumenterede”.

– Det fremgår, at ledelsen er enig i, at det eksisterer. Det springer i øjnene, at ledelsen – indtil Arbejdstilsynets besøg – har forholdt sig passivt og ikke har gjort noget, siger Peter Hasle til TV 2 Lorry.

Arbejdstilsynet besøgte Lukashuset i juni og september 2019 og kvitterede den 5. november med en rød smiley og et påbud om at rette op på arbejdsmiljøproblemerne.

Det er Peter Hasles vurdering, at de problemer kan have haft konsekvenser for den daglige kontakt med Lukashusets fire beboere og deres familier.

– Beskrivelser af arbejdsmiljøet på stedet betyder, at kvaliteten af arbejdet bliver forringet. Beboerne på stedet bliver mødt af et personale, som i mindre grad er i stand til at hjælpe dem med de kriser, de står i, fordi de ansatte ikke har det personlige overskud, som er nødvendigt, siger Peter Hasle.

Ansatte oplyste også, at fortrolige snakke blev “videregivet til ledelsen bag deres ryg”, mens de ansatte også fortalte, at det ikke har “ændret situationen at kontakte ledelsen”.

I Arbejdstilsynets rapport “bekræfter og/eller tager ledelsen oplysningerne til efterretning,” ligesom de bekræfter mobbeproblemet.

I Dansk Sygeplejeråd kalder næstformand i Kreds Hovedstaden, Hanne Krogh, sagen for alvorlig.

– Mobning er så invaliderende. Det er rigtig ærgerligt, og jeg håber, at ledelsen tager det alvorligt, siger Hanne Krogh til TV 2 Lorry.

Arbejdstilsynet har givet Lukashuset et påbud, der tvinger institutionen til at rette op på mobbeproblemerne.

Foruden mobning fremgår det også i rapporten, at ansatte har ment, at der ikke har været klare ansvarsområder i det daglige arbejde, som er med til at skabe konflikter mellem de ansatte. Det har ført til, at ansatte “modtager beklagelser fra pårørende,” står der i rapporten.

De ansatte efterlyste i rapporten også et “støttende og respektfuldt samarbejde mellem ansatte og ledelse”. Ledelsen bakkede eksempelvis ikke op i svære situationer. Ansatte oplevede i stedet “at blive udsat for kritik og fejlfinding,” står der i rapporten.

Ledelsen i Lukashuset har efter Arbejdstilsynets besøg “nu igangsat tiltag for at løse problemerne med mobning” med blandt andet en mobbepolitik, temadag og en intern undersøgelse, skriver de i et høringssvar.

Hospicechef Thomas Feveile vil i dag ikke lade sig interviewe, men har fremsendt en skriftlig udtalelse til TV 2 Lorry, hvor han blandt andet forsikrer, at mobningsproblemerne er kommet til livs. Han oplyser samtidig, at Lukashuset har fået en ny daglig leder fra 1. januar 2020.

“I forbindelse med et besøg fra Arbejdstilsynet i 2019 blev ledelsen gjort opmærksom på at en eller flere medarbejdere havde været udsat for mobning fra en bestemt menig medarbejder”, skriver han til TV 2 Lorry.

Men i Arbejdstilsynets rapport står der, at “ledelsen oplyser, at de er bekendt med problematikken omkring mobning særligt fra en ansat til en anden.”
Lukashuset er lige nu det eneste børnehospice i Danmark og drives af Diakonissehuset Sankt Lukas Stiftelsen.

Det er en selvejende institution, der hvert år får milliontilskud af staten, og har før været evalueret i rosende vendinger i årsrapporter.

Lukashuset skal efterkomme kravene fra Arbejdstilsynet senest 15. april 2020.

https://www.tv2lorry.dk/gentofte/boernehospice-plaget-af-mobning-og-koks-i-ledelsen

Redaktionel kontakt:
Christian Steffens Nielsen Therkildsen
tlf.: +4523615607
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF TV 2 LORRY ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)