Ritzau morgenbrief

København/ritzau/1IndlandI1Morgenbrief Topnyheder: USA anser ikke længere Kina for a

Topnyheder:
USA anser ikke længere Kina for at være valutamanipulator
Udland: USA anser ikke længere Kina for at være en valutamanipulator. Det fremgår af en halvårlig rapport fra det amerikanske finansministerium til Kongressen.

https://ritzau.dk/-b9dR

Nyheder:

Langtfra alle børn høres i deres egen sag om anbringelse
Politik: En stor del af de børn, som bliver anbragt, bliver undervejs i forløbet ikke spurgt om deres egen mening eller får mulighed for at stille spørgsmål til det videre forløb. Det skriver Politiken.

https://ritzau.dk/-b9dU

Kritik efter Ellebæk-rapport: Fejl at personalet ikke blev hørt
Politik: Udlændingecenter Ellebæk har den seneste uge fået hård kritik af Europarådets komité til forebyggelse af tortur (CPT). Nu vender eksperter kritik mod komitéen og rapporten om udlændingecenteret, skriver Berlingske.

https://ritzau.dk/-b9dS

Forsvarsminister er åben for at styrke Nato-mission i Irak
Politik: Danmark er klar til at påtage sig et større ansvar i Irak i forbindelse med, at vi i slutningen af året overtager ledelsen af Natos træningsmission, der består af i alt 500 mand, som træner irakere til at stå for egen sikkerhed. Det siger forsvarsminister Trine Bramsen (S).

https://ritzau.dk/-b9en

Regeringen vil forbyde salg af lattergas i alle kiosker
Politik: Når Folketingets partier tirsdag fortsætter forhandlinger om at begrænse unges adgang til lattergas, bliver det med et nyt forslag på bordet. Det fortæller erhvervsminister Simon Kollerup (S).

https://ritzau.dk/-b9eo

Rumlende vulkan lukker Filippinernes hovedstad ned
Udland: En rumlende vulkan har lukket skoler og forretninger på tværs af Filippinernes hovedstad, Manila. Vulkanen Taal spyr aske ud over den store millionby, og seismologer advarer om, at et udbrud kan ske når som helst og potentielt udløse en tsunami.

https://ritzau.dk/-b9ef

Model kan blive udpeget til at fælde dom over Weinstein
Udland: Den amerikanske model Gigi Hadid bliver muligvis en af de 12 nævninge i en igangværende retssag i New York, hvor den tidligere filmproducent Harvey Weinstein er anklaget for seksuelle overgreb.

https://ritzau.dk/-b9dQ

Kriseramte Libanon har igen ret til at stemme i FN
Udland: Libanon har genvundet sin stemmeret i FN efter betaling af udestående gæld til organisationen.

https://ritzau.dk/-b9ee

Det sker i dag:
08:00 Bang & Olufsen kommer med halvårsregnskab
B&O kommer med halvårsregnskab. Selskabet nedjusterede i december, hvilket var den fjerde nedjustering på knapt et år. Mere
https://ritzau.dk/-b9dn

8:00 Danmarks Statistik udsender tal om nye biler

Danmarks Statistik udsender tal om blandt andet nyregistrerede motorkøretøjer i december 2019. Mere
https://ritzau.dk/-b9do

09:00 Plenarsamling i Europa-Parlamentet
Europa-Parlamentet holder plenarsamling i den franske by Strasbourg 13.-16. januar. Samlingen byder på en række debatter og afstemninger. Mere
https://ritzau.dk/-b9dp

11:00 SF og R holder gruppemøder
Socialistisk Folkeparti og Radikale Venstre afholder gruppemøder. Mere
https://ritzau.dk/-b9dr

12:00 Højesteret afsiger dom i sag om ulovlig streaming
Højesteret afsiger klokken 12.00 dom i en sag om ulovlig streaming. En mand fra Odense blev sidste år dømt først ved byretten og derefter landsretten. Mere
https://ritzau.dk/-b9ds

14:00 Pressemøde om World Economic Forum i Davos
Det årlige World Economic Forum, som holdes i Davos-Klosters i Schweiz, finder sted 21.-24. januar. Tirsdag er der pressemøde om forummet klokken 14.00. Mere
https://ritzau.dk/-b9dt

Pelosi og Demokrater mødes om rigsretssag
Nancy Pelosi, formand for Repræsentanternes Hus, mødes med sine demokratiske partifæller for at drøfte, hvornår den endelige afstemning om at sende to lovparagraffer om en rigsretssag mod præsident Donald Trump til Senatet skal finde sted. Mere
https://ritzau.dk/-b9du

EU fremlægger papir om lov om mindsteløn
EU-Kommissionen fremlægger et papir om høringsproces af forslag til lov om mindsteløn. Nogle EU-landes ønske om at få en lovfæstet mindsteløn på arbejdsmarkedet deles ikke af Danmark, der mener, at det kolliderer med den skandinaviske model, hvor spørgsmålet om løn ikke er lovstof, men klares af arbejdsmarkedets parter selv. Mere
https://ritzau.dk/-b9dq

Avisernes forsider

Avisen Danmark
Fire mænd og en kvinde er anklaget for at have indespærret, mishandlet og seksuelt forgrebet sig på en nu 24-årig kvinde, der har et barn med en af mændene.

https://jv.dk/artikel/grov-kvindemishandling-far-til-anklagede-slog-alarm

Berlingske
Politikere og eksperter er forundrede over en væsentlig del af kritikken i rapporten om Udlændingecenter Ellebæk, som Europarådets Torturkomité står bag.

https://www.berlingske.dk/samfund/international-rapport-om-dansk-udlaendingecenter-faar-haard-kritik-af

B.T.

Unge fyre kæmpet med psykiske problemer. Det siger en influencer, en ungdomsforsker, en x-gamer og en studenterrådgiver. Fyrene kæmper bare med udfordringerne på en anden måde – og som regel alene.

https://www.bt.dk/samfund/influencer-studenterraadgiver-ungdomsforsker-og-x-gamer-det-kaemper-unge-fyre-med

Børsen
Krav om højere mindsteløn i byggebranchen vil ramme job til flygtninge og ufaglærte. Byggeboss risikerer at måtte vinke farvel til sit firmas integrationsindsats.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/240344/artikel.html?utm_source=forside & utm_campaign=nyhed_01 (låst)

E-avisen Finans
Antallet af nystiftede selskaber er i frit fald og har sendt Danmark op blandt de dyreste lande i EU at etablere selskaber i. Det er et tab for iværksætteriet, lyder vurderingen fra flere parter.

https://finans.dk/erhverv/ECE11868840/antallet-af-nyetablerede-selskaber-styrtdykker/?ctxref=forside

Ekstra Bladet
Fravalg af gluten gjorde Aksel fri for psoriasis. Skanderborg-drengen er en af cirka 300.000 danskerne, der lider af en autoimmum sygdom, som er lidt af et lægeligt mysterium.

Information
Fortsatte protester spredt ud over hele Indien er den første store folkelige modstand rettet mod premierminister Narendra Modi og den hindunationale bevægelse, han repræsenterer.

https://www.information.dk/udland/2020/01/ved-stor-del-befolkningen-kaempe-imod-frygtelige-regering (låst)

Jyllands-Posten

Antallet af nystiftede selskaber er i frit fald og har sendt Danmark op blandt de dyreste lande i EU at etablere selskaber i. Det er et tab for iværksætteriet, lyder vurderingen fra flere parter.

https://finans.dk/erhverv/ECE11868840/antallet-af-nyetablerede-selskaber-styrtdykker/

Kristeligt Dagblad
Debatten om kronisk træthedssyndrom er blevet så skinger, at nogle videnskabsfolk trækker sig fra forskningen. Sociolog mener, at debatten på de sociale medier udfordrer fagpersoners autoritet.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/sygdomsaktivister-truer-forskere-til-tavshed

Politiken
Ny undersøgelse bekræfter, at børns egen mening langtfra altid inddrages, når de bliver anbragt. Direkte lovbrud, siger juraprofessor, som ikke tror, at ny lovgivning er løsningen.

https://politiken.dk/indland/art7591513/Sagsbehandlere-glemmer-at-lytte-til-b%C3%B8rnene-i-anbringelsessager

Avisernes ledere

Berlingske: Kamikaze-Jensen har en vigtig pointe

Som en selvmordspilot fløj Kristian Jensen direkte ind i en fratagelse af sine tillidsposter i Venstre. Sådan måtte det gå, men Venstres tidligere næstformand havde nogle rigtige pointer i sit forfejlede interview med Jyllands-Posten.

https://www.berlingske.dk/ledere/kamikaze-jensen-har-en-vigtig-pointe

B.T.: Middag og hyttekøb presser Kronprinsen
Kronprinsens udfordring er, at det tilsyneladende kommer bag på de fleste, at han og Mary ejede et chalet i Schweiz, og det burde hoffet have forudset noget tidligere. Det kom også frem, at Kronprinsen mødtes med forsvarschefen og militære ledere fra eksempelvis søværnet og flyvevåbnet. Danskerne vil ikke have nogen overraskelser.

https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-en-middag-og-et-hyttekoeb-presser-kronprinsen

Børsen: Forkast ikke indholdet af Jensens reformanalyse
Hvor fagbevægelsen denne gang har DF angående dagpenge, vil tiden vise. Men hvad angår konsistens i reformtilgangen, er det fornuftigt, at Venstre-folk – uanset Kristian Jensens taktiske brøler – overvejer at opdyrke flere allierede end det tidligere støtteparti.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/240317/artikel.html?utm_source=leder & utm_campaign=nyhed_01 (Låst).

Ekstra Bladet: Partistøtten belønner eneherskerne
Offentlig partistøtte er så generøs, at den er blevet en attraktion i sig selv. Ikke mindst blandt nye partier, domineret af en “enehersker” som Rasmus Paludan og Klaus Riskær. Dér var man helt klar på, hvordan pengene vælter ind hvert år frem til næste valg. Uanset om man bliver valgt ind eller ej.

Information: De Grønne fylder 40
De Grønne i Tyskland har sejret ad helvede til på deres 40-årige vej fra kapitalismekritisk antiparti til borgerligt miljøparti. Men med regeringsansvaret inden for rækkevidde er det åbent, om De Grønne tør redde klimaet og gennemtvinge et bæredygtigt landbrug.

https://www.information.dk/udland/leder/2020/01/groenne-fylder-40-kurs-magten-aabent-virkelig-toer-vaere-groenne (låst)

Jyllands-Posten: To gange Jensen har tabt

Kristian Jensens forsøg på at udfylde Venstres politiske tomrum faldt mildest talt uheldigt ud. Og man kan undre sig over Jakob Ellemann-Jensens hurtige og håndfaste reaktion. Sådan agerer kun en usikker leder.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11866689/to-gange-jensen-har-tabt-paa-venstres-seneste-slag/

Kristeligt Dagblad: V-opgør viser behov for politisk holdsport
Forløbet omkring Kristian Jensen rører ved et presserende dilemma i dansk politik: Hvordan skal de stadigt mere topstyrede partier kunne udvikle sig, uden at menige folketingsmedlemmer politisk talt får kappet hovedet af, hvis de markerer et ikke-autoriseret standpunkt?
https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/kristian-jensens-skaeve-boldoeje (låst)

Politiken: Jensen er taktisk tonedøv, men lyt til ham
Med sit selviscenesatte soloridt mod sin politiske karrieres sidste solnedgang illustrerer Kristian Jensen ikke alene, hvorfor han aldrig selv blev Venstre-formand. Han udstiller også den nuværende formand, Jakob Ellemann-Jensen, som en underskudspræget og presset politisk leder.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7596513/Kristian-Jensen-er-uden-tvivl-taktisk-toned%C3%B8v-men-lyt-til-ham (låst)

Populære søgeord på Google:

NikkieTutorials
https://ritzau.dk/-b9dL

The Cave
https://ritzau.dk/-b9dM

Morbius
https://ritzau.dk/-b9dN

Simon Kjær
https://ritzau.dk/-b9dO

Diamond Bay
https://ritzau.dk/-b9dP

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Chef giver ikke-rygere fire ekstra feriedage (eb.dk)

https://ritzau.dk/-b9dv

Skagen og Sæby har landets gladeste gæster (nordjyske.dk)

https://ritzau.dk/-b9dx

Stjernen Justin Chambers har meldt ud: Jeg skal ikke være med i “Greys hvide verden” mere (bt.dk)

https://ritzau.dk/-b9dz

Årsløn på 3.688.115 kroner rakte ikke: DRs generaldirektør scorede også stor lønforhøjelse i 2019 (Journalista.dk)
https://ritzau.dk/-b9dD

Borgerlige politikere: Fortællingen om, at unge er presset af præstationssamfundet er “forsimplet” og “en myte” (b.dk)

https://ritzau.dk/-b9dF

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

Setien
https://ritzau.dk/-b9dH

Barcelona
https://ritzau.dk/-b9dI

Oscar
https://ritzau.dk/-bzdH

Ungarn
https://ritzau.dk/-b9dJ

#ehfeuro2020
https://ritzau.dk/-b9dK

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Tirsdag: Lidt eller nogen sol, men enkelte lokale byger. Temperaturer mellem seks og otte grader med jævn ti hård vind fra syd og sydvest. I aften og i nat forsat overskyet og byger.

Kilde: http://www.dmi.dk/vejr