Højteknologisk byggeri forsinket på Riget: Gulvet kunne ikke holde til robotter

Videoen “Højteknologisk byggeri forsinket på Riget: Gulvet kunne ikke holde til robotter” udsendt af “TV 2 Lorry” kan downloades på Ritzaus Videoweb www.videoweb.dk

Anvendelse af Ritzaus tjeneste for citatvideo og materiale herfra forudsætter accept af vilkårene. Følg linket nederst på siden.

Nyanlagte lofter gik i stykker og måtte derfor pilles ned og erstattes af nye. Gulvet slog pludselig revner og måtte derfor lægges om, da det ikke kunne holde til de robotter det var designet til. Og så er en del af inventaret også blevet indkøbt flere gange, da det, endnu inden det rigtigt var kommet i brug, blev ramt af en vandskade.

Problemer har der været nok af under byggeriet af den omkring 600 millioner kroner dyre sterilcentral ved Rigshospitalet, der ifølge Rigshospitalet selv bliver verdens mest højteknologiske og avancerede sterilcentral. Derfor er sterilcentralen ikke en del af det nybyggeri, som Dronning Margrethe indvier i dag på Rigshospitalet, selvom det længe var planen.

– Det er da en udfordring for Rigshospitalet, at sterilcentralen ikke når at blive klar som planlagt sammen med åbningen af den nye Nordfløj, siger hospitalsdirektør Per Christiansen.

Da det i 2012 blev vedtaget, at der skulle bygges en ny sterilcentral, så var det oprindeligt planen, at den skulle stå færdig i 2017. Siden er indvielsen blev rykket flere gange, og håbet lige nu er, at den langsomt kan tages i brug fra sommeren 2020. For præcis et år siden var planen, at sterilcentralen skulle tages i brug i sommeren 2019.

Sterilcentralen er dog ikke det eneste af Rigshospitalets byggerier der er forsinket. Nordfløjen, som altså bliver indviet i dag, skulle oprindeligt have stået klar i 2018. Derudover er byggeriet af Rigshospitalets nye børnehospital Børneriget også forsinket med indtil videre halvandet år. Børneriget skal nemlig ligge, hvor Rockefeller komplekset ligger i dag, og komplekset kan først blive revet ned, når afdelingerne derfra flytter ind i Nordfløjen.

Gulv i højteknologisk byggeri kunne ikke holde til robotter Robotter og automatisering er tænkt ind i stort set alle arbejdsgange, når sterilcentralen står klar til brug. Alligevel, så måtte hospitalet sidste år sande, at det gulv, der var blevet lagt, ikke kunne holde til, at der kørte robotter på det.

– Da jeg hørte det, der tænkte jeg, at det da var helt vanvittigt. Vi havde jo specificeret, hvad det var for et gulv, vi skulle have, så derfor troede vi jo, at det også var det gulv, vi havde fået. Men det var det så bare ikke helt alligevel, siger hospitalsdirektør Per Christiansen ærgerligt.

Gulvet skulle derfor lægges om, hvilket viste sig at være lettere sagt end gjort. Det kunne nemlig ikke brækkes op, som man normalt ville gøre, så håndværkerne måtte i stedet skrabe gulvet af, mens alt udstyr i bygningen var pakket nænsomt ind. Gulvet blev på den måde forvandlet til 13 tons støv, som håndværkerne støvsugede op.

Vaskemaskine skabte ødelæggende oversvømmelser Endnu mere forsinket blev projektet sidste påske, da en kapsel på en af de højteknologiske vaskemaskiner ikke var blevet fæstnet ordentligt, og 25 kubikmeter vand fossede ud og oversvømmede områder på både 1.sal, stueetagen og kælderen.

Udover at flere taktvaskemaskiner blev beskadiget, så gik det også udover alt fra kabelrør til rullebaner i pakkeområdet, og loftet i både stueetagen og kælderen måtte flere steder tages ned og skiftes ud.

– Det var da lidt træls, men vi har selvfølgelig fundet en løsning på de problemer, siger hospitalsdirektør Per Christiansen.

Derudover har sterilcentralen også kæmpet med rust i de nye vaskemaskiner, at det varme brugsvand har været grønt, og at det bløde vand havde et for højt partikelindhold efter at det har været i sterilcentralens vandbehandlingsanlæg.

Forsinkelser rammer de ansatte De mange udfordringer har naturligvis været kilde til irritation på Rigshospitalet. Både blandt medarbejder og i ledelsen, der længe har set frem til åbningen af sterilcentralen.

– Når sterilcentralen åbner, så kommer vi til at slippe for rigtig mange tunge løft, skub og træk, som er noget af det, der typisk har været skyld i langtidssygemeldinger af sterilassistenter, siger sygeplejerske og projektleder Trine Frederiksen.

– Så jeg er da ked af alle forsinkelserne, og tænker, ånej, hvorfor havde vi ikke opdaget det gulv var forkert noget tidligere, siger Trine Frederiksen.

Samme ærgrelse har hospitalsledelsen, der dog ikke er synderligt overrasket over, at byggeriet ligesom mange andre offentlige byggerier ender med at være flere år forsinket.

– Man kan jo bare tænke på den forsinkelse man typisk får, hvis man skal have nyt køkken eller en carport til 200.000 kroner. Det her byggeri, det er altså et 6.000 gange større byggeri, så måske er det ikke så underligt, at der på de store byggerier komme små bump på vejen, siger hospitalsdirektør Per Christiansen.

De mange forsinkelser gør, at han ikke tør sætte en præcis dato på idriftsættelsen af den nye sterilcentral. Der er nemlig stadig en del test, der skal laves, før de første hospitalsafdelinger kan kobles af den gamle sterilcentral og over på den nye og langt mere højteknologiske version.

– Men til sommer så kører vi, det tror jeg helt sikkert, at vi gør, slutter hospitalsdirektøren.

Ovenstående citatvideo er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet.

Læs de fulde vilkår her: videoweb.ritzau.dk/vilkaar