Ritzau morgenbrief

København/ritzau/1IndlandI1Morgenbrief Topnyheder: Irakisk militær: To raketter har

Topnyheder:
Irakisk militær: To raketter har ramt Bagdads Grønne Zone
Udland: To raketter er slået ned i Den Grønne Zone i Bagdad. Det oplyser irakisk militær onsdag aften. Natten til onsdag angreb Iran en luftbase i Irak. Ifølge amerikansk general med den hensigt at skade amerikanske soldater.

grøn zone https://ritzau.dk/-b8uR
general https://ritzau.dk/-b8uU

Kommuner får rekordmange underretninger om børn og unge
Indland: Kommunerne har aldrig ført skullet forholde sig til så mange underretninger om børn og unge, som de gør i dag. Det fremgår af Social- og Indenrigsministeriets Socialpolitisk Redegørelse 2019, skriver Kristeligt Dagblad.

https://ritzau.dk/-b8uQ

Nyheder:

Kæmpebrand får militæret til at evakuere australsk turistø
Udland: De australske myndigheder udsender natten til torsdag dansk tid nye advarsler om brande og evakuerer igen, da ekstrem varme er vendt tilbage. Efter flere dages køligere vejr er temperaturen igen nået over 40 grader i det sydlige Australien, hvilket har forstærket de mange kæmpestore brande.

https://ritzau.dk/-b8u6

Verdensbanken forudser moderat økonomisk vækst i år

Erhverv: Verdensbanken sænker sine forventninger til den globale vækst i både 2019 og 2020 en smule. Det sker, fordi den forventede fremgang inden for handel og investering sker langsommere end ventet.

https://ritzau.dk/-b8uP

Trump planlægger at deltage i World Economic Forum i Davos
Udland: USA’s præsident, Donald Trump, planlægger at deltage i World Economic Forum i Schweiz senere i januar. Dermed kompenserer præsidenten for sit fravær sidste år. Det skriver avisen The Washington Post.

https://ritzau.dk/-b8vb

SF vil sætte karakterloft på optag på studier
Politik: Det skal være slut med adgangskrav, der sprænger karakterskalaen, når unge fremover søger ind på en videregående uddannelse. Det mener SF, skriver Jyllands-Posten.

https://ritzau.dk/-b8uS

Boris Johnson klar til at udskyde dele af aftale med EU
Udland: Den britiske premierminister, Boris Johnson, havde onsdag “et positivt møde” med EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen. Den britiske regering kan gå efter at få en delvis handelsaftale med EU i første omgang, oplyser Johnsons kontor.

https://ritzau.dk/-b8uT

Efterretningskilder afviser spekulation om flystyrt i Iran
Udland: Vestlige efterretningstjenester vurderer på baggrund af de første foreløbige undersøgelser, at det ukrainske fly, som onsdag styrtede ned i Iran med 176 om bord, ikke blev skudt ned af et missil.

https://ritzau.dk/-b8uV

Californien vil købe telte til hjemløse for fem milliarder
Udland: Som reaktion på en voksende krise i gaderne i Californiens byer vil guvernør Gavin Newsom søge fondsmidler for 750 millioner dollar til hjemløse.

https://ritzau.dk/-b8uO

Det sker i dag:
08:00 Handelstal for november bliver offentliggjort
Danmarks Statistik har opgjort handlen med udlandet i november. Derudover offentliggøres betalingsbalancen. Mere

https://ritzau.dk/-b8uq

09:00 Fængsling af mand i terroraktion udløber
Varetægtsfængslingen af den mand, der 12. december blev fremstillet for dobbeltlukkede døre, udløber. Anholdelsen af manden udsprang af den store antiterroraktion. Mere
https://ritzau.dk/-b8us

10:00 Folketinget behandler lovforslag

Der er møde i Folketingssalen, hvor en række lovforslag bliver behandlet. Mere

https://ritzau.dk/-b8ut

10:30 Underhuset drøfter brexit

Parlamentarikerne i Underhuset i Storbritanniens parlament drøfter igen i dag premierminister Boris Johnsons brexit-aftale. Det sker fra klokken 09.30 lokal tid (10.30 dansk tid). Mere
https://ritzau.dk/-b8uu

11:00 SAS kommer med trafiktal
SAS kommer med trafiktal for december 2019. Tallene viser blandt andet, hvor mange passagerer, der tog et SAS-fly, og hvor mange sæder, der stod tomme. Mere

https://ritzau.dk/-b8uv

11:30 Minister præsenterer vækstplan for handel og logistik
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) præsenterer regeringens vækstplan for handels- og logistikerhvervet. Det sker på et pressemøde hos Dansk Erhverv på Børsen. Mere

https://ritzau.dk/-b8u0

Protester mod pensionsreform i Frankrig fortsætter

Franske fagforeninger har indkaldt til nye stormøder og protester mod præsident Macrons planer om en reform af de franske pensionsordninger. Mere
https://ritzau.dk/-b8uY

Avisernes forsider

Avisen Danmark

Størstedelen af de danske soldater i Irak bliver nu trukket ud, efter at Iran sendte missiler mod den amerikanskledede base, hvor de holder til.

Berlingske
Danske iranere, der er kritiske over for præstestyret i Teheran, fortæller om en stribe episoder, hvor de hævder, at det iranske styre enten har overvåget dem eller forsøgt at skræmme dem til tavshed.

https://www.berlingske.dk/samfund/de-holder-oeje-med-mig-danske-iranere-frygter-overvaagning-fra-det-iranske låst

B.T.

Med dødstrusler, råb, kanonslag og æggekast har en mand chikaneret borgerne i den jyske by Troldhede. En mor og hendes femårige datter er blandt ofrene for mandens trusler, men politiet kan ikke gøre noget.

Børsen
Mens erhvervslivet har sat samfundsansvar og klima øverst på dagsordenen, har Mærsk-topchef Søren Skou af sparehensyn valgt at nedlægge afdelingen for bæredygtighed og dens respekterede direktør.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/240098/artikel.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01

E-avisen Finans
Det kundeejede pensionsselskab Velliv tilbyder som det eneste selskab herhjemme en billig indeksfond. Og den har givet et bedre afkast end konkurrenternes aktivt forvaltede produkter.

https://jpfinans.e-pages.pub/titles/finans/10087/publications/354/articles/1064618/1/1 låst

Ekstra Bladet
En mand, der er sigtet for bestikkelse gennem sit job i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, har ifølge naboer tømt sit hus for en række “lækre” effekter. Det er uvist, om de er relevante for efterforskningen.

Information
USA’s præsident, Donald Trump, og den iranske ledelse har bragt deres historiske fjendskab på kanten af krig. Men efter Trumps afdæmpede reaktion på onsdagens missilangreb kan omverdenen indtil videre ånde lettet op.

https://www.information.dk/udland/2020/01/trump-nedtrappede-konflikten-iran-slog-dermed-paa-tidligere-praesidenters-spor

Jyllands-Posten
Et karakterloft på 10 skal gøre op med præstationskulturen blandt unge, mener SF. Mens direktøren i Danske Universiteter er skeptisk, er flere partier villige til at drøfte udspillet.

https://jyllands-posten.dk/politik/ECE11819524/sf-vil-saette-karakterloft-paa-studier/ låst

Kristeligt Dagblad
Års kamp mod terrororganisationen Islamisk Stat risikerer alvorlige tilbageslag på grund af konflikten mellem USA og Iran. Træningsmission, der skulle udruste den irakiske hær til at nedkæmpe IS, er sat på pause.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/islamisk-stat-faar-ny-luft-med-iran-krisen låst

Politiken
USA’s præsident Trump trådte ind i rollen som en mere afdæmpet statsmand, da han onsdag reagerede på et iransk missilangreb. I stedet for at true med hævnaktioner konstaterede han, at Iran syntes at have bøjet af.

Avisernes ledere

Berlingske
Berlingske: Spaniens regering gør ret i forhandle med separatister

Den nye socialistiske koalitionsregering i Spanien kan kritiseres for sin håbløse økonomiske politik og andre ting, men ikke for at ville forhandle med de catalanske separatister. Det er den eneste farbare vej ud af det politiske kaos, Spanien befinder sig i.

https://www.berlingske.dk/ledere/ny-spansk-regering-goer-ret-i-at-forhandle-med-de-catalanske-separatister låst

B.T. : Indefrysning af feriepenge er forkasteligt

I overgangen til den nye ferielov kommer folk i arbejde til at stå med et overskud af feriepenge, som først bliver udbetalt i forbindelse med pension. Men der findes ikke et moralsk argument for at indefryse pengene. Hvis en privat virksomhed gjorde det samme, ville der være tale om et kriminelt forhold.

https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-stik-os-vores-feriepenge

Børsen: Drop kampagne om højere dagpengesats
Hvis fagbevægelsen reelt kerede sig om den økonomiske udvikling og forholdene for de med færrest kvalifikationer, ville den droppe kampagnen for højere dagpenge, som enten vil kræve højere skatter eller lavere offentlig velfærd. I stedet burde vi have en reel diskussion om fremtidens arbejdsmarked.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/240105/artikel.html låst

Ekstra Bladet: I tilfældet Iran opfører Trump sig fornuftigt
Onsdag fastslog USA’s præsident Trump, at han ikke ønsker krig med Iran. Efter den melding skal man være tykhovedet for fortsat at problematisere Trump og ikke iranerne i konflikten. Han kan såmænd udmærket være utilregnelig, men er det tydeligvis bare ikke i dette tilfælde.

Information: Konflikt mellem USA og Iran vil fortsætte
Både Iran og USA ligner tabere i den verserende konflikt. Det økonomiske kvælertag på Iran vil blive strammet, og USA er så uønsket i Irak, at det kan betyde en tilbagetrækning, hvilket vil være en strategisk gevinst for Iran. Onsdagens nedtrapning er således langtfra ensbetydende med dialog, forsoning og fred.

https://www.information.dk/debat/leder/2020/01/verden-kan-indtil-videre-aande-lettet-konflikten-mellem-iran-usa-fortsaetter

Jyllands-Posten: Australiens premierminister svigter

Ingen kan sige, om brandene i Australien virkelig har forbindelse til klimaforandringer. Ikke alt, hvad alle siger, er nødvendigvis rigtigt, men der er brug for en person i toppen, som på forsvarlig vis kan tage vare på landet. Den person har premierminister Scott Morrison indtil nu ikke vist sig at være.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11858248/hvor-var-regeringschefen-mens-store-dele-af-hans-land-braendte-ned-til-grunden/ låst

Kristeligt Dagblad: Tryghedsstaten kan være Ellemans mulighed
Statsminister Mette Frederiksens centralisering af statsmagten er Venstre-formand Jakob Ellemann-Jensens mulighed for at tegne en klar, borgerlig profil for frihed og mennesket først. Alternativet er, at billedet fra De Radikales nyhedsstævne af den nikkende Ellemann ved Frederiksens fødder sætter sig fast.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/tryghedsstaten-er-ellemanns-mulighed

Politiken: Den moralske bundgrænse er nået

Rapport fra Europarådets torturkomité om forholdene på Udlændingecenter Ellebæk er rystende læsning, og kritikken er beskæmmende for Danmark. Kritik af andre lande klinger hult, hvis vi selv sidder sådanne rapporter overhørig. Hvis ikke regeringen kan indse det, bør dets støttepartier presse den til det.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7592916/Torturkomiteens-kritik-af-Elleb%C3%A6k-er-besk%C3%A6mmende-for-os låst

Populære søgeord på Google:

David Bowie
https://ritzau.dk/-b8uK

Iran
https://ritzau.dk/-b8uL

CNN
https://ritzau.dk/-bUwM

Lyme disease
https://ritzau.dk/-b8uM

Kitty Spencer
https://ritzau.dk/-b8uN

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

41-årig har tabt sig 200 kilo – før var han en af Danmarks tungeste (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-b8uy

Klavs Bruun færdig som landstræner (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-b8uz

Slut med dyre studieture: Regeringen vil have loft over egenbetaling (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-b8uA

Dansk superstjerne giver millioner til Australien (bt.dk)

https://ritzau.dk/-b8uB

Undersøgelse viser: Mænd tager 8,5 kg på det første år efter, at de bliver fædre (dagens.dk)

https://ritzau.dk/-b8uC

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

#iheartawards
https://ritzau.dk/-b8uw

#7iscoming
https://ritzau.dk/-b8h7

ellebæk
https://ritzau.dk/-b8h9

first bts mv
https://ritzau.dk/-b8ux

Iran
https://ritzau.dk/-bn3w

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Torsdag: Skyer og regn breder sig langsomt op over landet sydfra. Temperaturer mellem fem og otte grader, og svag til jævn sydlig vind, der drejer mod øst. I aften og i nat skyet med regn eller byger flere steder.

Kilde: http://www.dmi.dk/vejr