Ritzau morgenbrief

Topnyheder:
Pentagon: USA vil ikke trække sig ud af Irak
Udland: Ifølge USA’s forsvarsminister, Mark Esper, har USA ikke planer om at trække sig ud af Irak. Udtalelsen dementerer medierapporter om, at den amerikanskledede koalition i et brev har meddelt, at den vil trække sig ud af Irak. Danmarks udenrigsminister, Jeppe Kofod, vil holde fokus på målet med at være i Irak – nemlig at bekæmpe Islamisk Stat.

Link til artikel om USA’s forsvarsminister: https://ritzau.dk/-b75Q
Link til artikel om dansk udenrigsminister: https://ritzau.dk/-b75U

Komité kritiserer Danmark for fængselslignende migrantcentre
Indland: Migranter lever under kritisable og uacceptable forhold på danske udlændingecentre, lyder kritikken i en rapport fra Europarådets komité til forebyggelse af tortur, der offentliggøres tirsdag. Rapporten er baseret på besøg på blandt andet Udlændingecenter Ellebæk og Nykøbing Falster Arrest.

https://ritzau.dk/-b75S

Nyheder:
USA vil ikke føre Trumps trussel mod iransk kultur ud i livet
Udland: USA vil trods præsident Donald Trumps trusler ikke bryde international krigslov og angribe kulturelle mål i Iran. Det siger USA’s forsvarsminister, Mark Esper, mandag aften dansk tid.

https://ritzau.dk/-b75P

Nye tal: Kurven er knækket – færre børn er fattige
Politik: I de senere år har antallet af børn, der vokser op i fattigdom, været støt stigende. Men nu er antallet faldet. Det viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, skriver Kristeligt Dagblad. 61.200 børn var i 2018 fattige i Danmark ifølge den nye opgørelse.

https://ritzau.dk/-b75T

Skader fra australske brande når over tre milliarder kroner
Udland: Australske forsikringsselskaber oplyser, at skaderne for de omfattende naturbrande nu løber op i 700 millioner australske dollar, hvilket svarer til 3,2 milliarder danske kroner. Tallet forventes at stige en del i løbet af de kommende dage.

https://ritzau.dk/-b756

Iransk minister får nægtet visum i USA før FN-møde
Udland: USA afviser at give visum til Irans udenrigsminister, Mohammad Javad Zarif, før et møde i FN’s Sikkerhedsråd. Det oplyser en amerikansk embedsmand natten til tirsdag dansk tid. Kommentarerne falder på et tidspunkt, hvor forholdet mellem de to lande er højspændt.

https://ritzau.dk/-b751

USA’s største flyselskab får erstatning for 737 MAX-fly
Udland: Flyselskabet American Airlines har indgået en aftale med producenten Boeing om en kompensation for flyveforbuddet for 737 MAX-flyene. Kompensationen vil blive givet over en årrække, og det fulde beløb kendes ikke.

https://ritzau.dk/-b75R

Forskere kritiserer at toårige kan starte i børnehave
Indland: 41 af landets 98 kommuner havde i 2018 retningslinjer, som tillod, at børn kunne starte i børnehave, før de fyldte tre år. Det viser tal fra Danmarks Statistik. Men det er et mønster, der vækker bekymring hos eksperter, skriver Jyllands-Posten.

https://ritzau.dk/-b75V

Danskere melder sig til at bekæmpe australske brande
Indland: Hundredvis af danske frivillige har meldt sig til at tage til Australien og hjælpe til i kampen mod de australske brande. Det fortæller Søren Elkrog, der er deltidsbrandmand i Danmark, til Politiken. Han har oprettet Facebook-gruppen “Brandmand i Australien DK” for frivillige.

https://ritzau.dk/-b752

30 mennesker dræbt i eksplosion på befærdet bro i Nigeria
Udland: Mindst 30 mennesker er omkommet i Nigeria efter en eksplosion. Det oplyser vidner mandag. Derudover meldes der om mindst 35 sårede. Det var angiveligt en vejsidebombe, som detonerede på en bro i den nordøstlige nigerianske delstat Borno.

https://ritzau.dk/-b75O

Det sker i dag:

09:00 Trusler mod mand der dræbte ulv behandles i retten

Retten i Holstebro behandler en sag om omfattende hærværk mod Ulfborg Kirke og for trusler mod den mand, der blev landskendt for at have skudt en ulv. Mere
https://ritzau.dk/-b75u

13:30 Der ventes afgørelse i ETA-leders appelsag

Josu Ternera, tidligere leder af den baskiske separatistbevægelse, ETA, har appelleret en fængselsdom på fem år. Appeldomstolen ventes klar med sin afgørelse i dag. Mere
https://ritzau.dk/-b75x

14:00 Sundhedsminister skal redegøre for reformplaner
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) er kaldt i samråd om regeringens kommende sundhedsreform. Ministeren skal blandt andet oplyse om sine planer og ambitioner for reformen. Mere
https://ritzau.dk/-b75w

15:30 Underhuset drøfter brexit-aftale
Parlamentarikerne i Underhuset i Storbritanniens parlament drøfter for første gang i det nye år premierminister Boris Johnsons brexit-aftale. Aftalen kom igennem den første afstemning inden jul. Mere
https://ritzau.dk/-b75v

Facebook fremlægger forretningsmål

Selskabet bag det sociale medie Facebook fremlægger sine forretningsmål for 2020. Mere
https://ritzau.dk/-b75r

Britisk filmpris offentliggør nominerede
Den britiske filmpris Bafta offentliggør de nominerede til den prestigefulde pris. Selve uddelingen finder sted 2. februar i Royal Albert Hall i London. I år vil der for første gang ved Bafta blive uddelt en pris for bedste casting. Mere
https://ritzau.dk/-b75s

Femårsdagen for angrebet på Charlie Hebdo
Den 7. januar 2015 fandt terrorangrebet mod det franske satiremagasin Charlie Hebdo sted. To svært bevæbnede mænd angreb redaktionslokaler tilhørende satiremagasinet i Paris og dræbte 12. Mere
https://ritzau.dk/-b75t

Avisernes forsider

Avisen Danmark
USA’s drab på generalen og Irans næstkommanderende Soleimani trækker tråde tilbage til gidselkrigen i 1979. Læs hvorfor og hvordan forholdet mellem de to lande har ulmet på kanten af krig i 40 år.

Berlingske
Fem års bestræbelser på at etablere et nyt system, der skal behandle patienters klager over det danske sundhedssystem, er endt i noget, der ligner kaos. 12.000 venter nu på svar, og ventetiden stiger.

https://www.berlingske.dk/danmark/foerst-gik-det-galt-saa-gik-det-galt-igen-nu-kommer-regningen-paa-136 (låst)

B.T.

Henrik Berg var på besøg i Iran med sin iranske kone, da den højtstående general blev dræbt af USA. Berg valgte i går at trodse de danske myndigheders advarsler og rejse til Irans hovedstad, Teheran.

https://www.bt.dk/udland/henrik-sidder-i-en-bus-paa-vej-til-teheran-vi-er-klar-til-at-tage-hjem-hvis-der

Børsen
Danske virksomheders drøm om et eksporteventyr i Iran er slukket efter optrapningen af konflikten mellem USA og Iran. Det er et minefyldt farvand at bevæge sig ind i nu, mener Peter Thagesen, underdirektør i DI.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/239959/artikel.html?utm_source=forside&utm_campaign=nyhed_01 (låst)

E-avisen Finans
Erhvervsminister Simon Kollerup (S) opfordrer til at skabe en langt mere bæredygtig dansk e-handel ved at mindske emballagespild, der vurderes at koste dansk erhvervsliv et tocifret milliardbeløb om året.

https://finans.dk/erhverv/ECE11826396/opgoer-med-dyrt-fraadseri-derfor-har-du-snart-hentet-din-sidste-snydepakke/?ctxref=forside (låst)

Ekstra Bladet
Bernd Griese, mangeårig topchef for det børsnoterede Harboes Bryggeri, har ifølge Ekstra Bladets afsløring solgt flere private ejendomme til bryggeriet, og blandet sin egen økonomi sammen med bryggeriets.

Information
Vi er langt fra første generation i historien, der føler dårlig samvittighed over vores useriøse læsevaner. Allerede i det 18. århundrede – længe før smartphones – syntes folk, at de læste for lidt og for overfladisk.

https://www.information.dk/kultur/2020/01/helt-tilbage-1700-tallet-syntes-folk-laeste-lidt (låst)

Jyllands-Posten
En opgørelse viser, at over en tredjedel af landets kommuner tillader, at børn starter i børnehave, før de fylder tre år. Eksperter advarer mod tidlig børnehavestart. SF vil nu indføre minimumsalder.

https://jyllands-posten.dk/premium/indblik/Indland/ECE11816210/boern-i-boernehave-jo-foer-jo-billigere-men-ogsaa-jo-bedre/ (låst)

Kristeligt Dagblad
Opgørelse viser et fald i antallet af børn, der vokser op i fattige familier. Ifølge Kirkens Korshær er børnefattigdom stadig udbredt. Socialminister Astrid Kragh (S) tøver med at vurdere omfanget.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/i-flere-aar-er-tallet-steget-men-nu-v

Politiken
Andelen af gravide, der kæmper med psyken og eksempelvis har angst, depression og stress, er i kraftig stigning, og der skal en skærpet indsats til for at hjælpe mødre og børn, vurderer overlæge.

https://politiken.dk/forbrugogliv/sundhedogmotion/art7586953/Tusindvis-af-gravide-k%C3%A6mper-med-psykisk-sygdom

Avisernes ledere

Berlingske: Kinas forfulgte kristne har brug for vores hjælp
Mens verdens øjne er rettet mod interneringslejre for muslimer i Kinas Xinjiang-provins, intensiverer det kommunistiske styre også forfølgelsen af kristne og andre religiøse mindretal. Der er brug for at vi markerer støtte til dem, eksempelvis ved at rejse sagen i FN’s Menneskerettighedsråd eller indføre sanktioner.

https://www.berlingske.dk/ledere/kinas-forfulgte-kristne-har-brug-for-vores-hjaelp

B.T.: Vi er ikke effektive nok
Danmarks Statistik er udkommet med tal om ”virksomheden Danmark”, og det tegner et bekymrende billede af os som nation. Vi har ikke fået mere travlt, selv om vi føler det, og vi er ikke specielt effektive. Der er kommet flere danskere i arbejde, men det har ikke medført mere økonomisk vækst.

https://www.bt.dk/debat/b.t-mener-vi-er-ikke-effektive-nok

Børsen: Pas på aktiveringscirkusset
Der er grund til at rose regeringens budskaber om fuldtidsaktivering af udlændinge i Danmark. Regeringens bestræbelser på at sende signaler om håndfast tilgang til borgere, der ikke bidrager aktivt, bør dog ikke føre til hovedløs iværksættelse af et nyt og dyrt aktiveringscirkus. Ikke alle tiltag giver positiv økonomisk effekt.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/239941/artikel.html?hl=YToxOntpOjA7czoxMDoiYWt0aXZlcmluZyI7fQ ,, (låst)

Ekstra Bladet: Irak-krigen tåler ikke gentagelse
Problemet er, at vi ikke ved, om vi kan stole på Trumps forklaring om, at likvideringen af iransk general var nødvendig. Vi har pt. ikke andre muligheder end at bakke USA op, hvis alliancen skal have værdi. Men vi skal på sigt ikke bare blåstemple enhver beslutning fra USA. Bare tænk på Irak-krigen, som ikke tåler gentagelse.

Information: Ja tak til en grøn skattereform
Den grønne omstilling kræver en historisk omvæltning af vores samfund. Hvis det skal nytte noget, kommer det også til at gælde vores private forbrug. Derfor er det befriende, at De Radikale nu foreslår et nyt, grønt skattesystem, der belønner den klimabevidste forbruger.

https://www.information.dk/indland/leder/2020/01/ja-tak-groen-skattereform-beloenner-klimabevidste-forbruger (låst)

Jyllands-Posten: USA er i en helt anden moralsk liga end Iran
I den eskalerende konflikt mellem USA og Iran er det vigtigt også at holde sig den moralske dimension for øje. Uanset hvad man mener om Trump, så er USA leder af den frie verden, mens Iran repræsenterer det islamiske diktatur. Eksploderer konflikten, må Vesten stå sammen og minde hinanden om fælles værdier.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11858228/usa-er-i-en-helt-anden-moralsk-liga-end-iran/ (låst)

Kristeligt Dagblad: Hvor er planen mod Iran?
Ifølge USA skulle drabet på den iranske general Qassem Soleimani forhindre planer om fremtidige angreb på USA’s diplomater i Irak og sende et stærkt signal. Men USA har på ingen måde signaleret at have en mere langsigtet strategisk idé med drabet, hvorfor det næppe har den store afskrækkende effekt på Iran.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/hvor-er-planen-mod-iran (låst)

Politiken: Effekten af #MeToo er synlig og opløftende
#MeToo har fået flere til at anmelde de overgreb, de er blevet udsat for, hvilket er ualmindeligt opløftende. Seksuelle overgreb og chikane er forbrydelser, som gerningsmænd skal straffes for. For flere dømte kan være et middel til, at færre udsættes for overgreb, da det gør det klart, hvad overgreb rent faktisk er.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7590140/Effekten-af-MeToo-er-synlig-%E2%80%93-og-opl%C3%B8ftende (låst)

Populære søgeord på Google:

TikTok

https://ritzau.dk/-b75K

Lauren Goodger

https://ritzau.dk/-b75L

Bipolar

https://ritzau.dk/-bY8P

Maps

https://ritzau.dk/-bt0H

LinkedIn

https://ritzau.dk/-bt0J

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Eksperter advarer mod tidlig børnehavestart: SF vil indføre minimumsalder på tre år (jyllands-posten.dk)

https://ritzau.dk/-b75y

50.000 har skrevet under: Hit med vores feriepenge (bt.dk)

https://ritzau.dk/-b75z

Mediekommentar: Farvel til DR K – nu bliver vi (endnu) dummere (berlingske.dk)

https://ritzau.dk/-b75C

Partier er uenige om 37 timers beskæftigelse til indvandrere på offentlig forsørgelse (dr.dk)

https://ritzau.dk/-b75H

På direkte tv: 536.000.000 for hans hoved (ekstrabladet.dk)

https://ritzau.dk/-b75I

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

leeds

https://ritzau.dk/-bJZP

#arslee

https://ritzau.dk/-b75M

arteta

https://ritzau.dk/-b7A0

#armyselcaday

https://ritzau.dk/-b75N

Iran

https://ritzau.dk/-bn3w

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Tirsdag: Tirsdag mest skyet, måske med lidt finregn, men i den vestlige del af landet kommer der en overgang lidt eller nogen sol, og sidst på dagen klarer det også noget op østpå. Let til frisk vind fra sydvest.

Kilde: DMI
http://www.dmi.dk/vejr