Nye tal: Nu vokser færre børn op i fattigdom

Tophistorien er skrevet og udgivet af Kristeligt Dagblad. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Det har længe været et af de mest ømtålelige emner på Christiansborg, hvor S-regeringen har som erklæret mål at bekæmpe den: Børnefattigdommen i Danmark.

I de senere år har antallet af børn, der vokser op i fattigdom, været støt stigende. Men nu viser nye tal fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd, at kurven er knækket. 61.200 børn var i 2018 fattige i Danmark ifølge den nye opgørelse. Det er et fald fra det rekordhøje antal på 64.500 børn, der året forinden blev opgjort som fattige.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

”Det er glædeligt, at færre børn i dagens Danmark oplever de store udfordringer, der er forbundet med at vokse op i fattigdom,” siger Lars Andersen, direktør i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

”På grund af kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen blev markant flere børnefamilier fattige under den forrige regering. Højkonjunktur og økonomisk vækst ser ud til at have vendt udviklingen,” siger Lars Andersen.

Den nye analyse medregner ikke effekten af den saltvandsindsprøjtning – et nyt midlertidigt børnetilskud på en kvart milliard kroner – som S-regeringen sammen med støttepartierne har besluttet at give til børnefamilier ramt af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen.

Det trådte i kraft fra årsskiftet og giver familierne et ekstra månedligt beløb på mellem 550 og 700 kroner pr. barn.

”Det betyder et yderligere fald i antallet af børn i fattige familier. Men selv da er der for mange fattige børn i Danmark,” siger Lars Andersen fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

Tallene viser også, at visse kommuner er overordentlig hårdt ramt af børnefattigdom. På Lolland og Langeland vokser mere end hver tiende barn op i fattigdom. Også de københavnske vest-egnskommuner Brøndby, Ishøj og Høje-Taastrup er hårdt ramt. Omvendt er nordsjællandske kommuner som Allerød, Egedal, Gentofte og Rudersdal næsten forskånet for fænomenet.

”Den geografiske polarisering er meget bekymrende. Velstanden samles. Svage borgere presses ud af de store byer og til eksempelvis Lolland, hvor mulighederne for jobs og gode uddannelser kan være ringere,” siger Lars Andersen.

Debatten om fattigdom blandt samfundets mindste er betændt og præget af uenighed om, hvad reel fattigdom er. Hos Arbejderbevægelsens Erhvervsråd benytter man Danmarks Statistiks definition. Den er relativ, ikke absolut. Desuden er man fattig, hvis ens indkomst har været tilpas lav i ét år. Tidligere, eksempelvis under Helle Thorning-Schmidts S-ledede regeringer, var grænsen tre år.

Sådan bør det igen være, hvis man skal have en officiel fattigdomsgrænse, mener cheføkonom i den borgerlige tænketank Cepos, Mads Lundby Hansen:
”Børn vokser ikke op i fattigdom, fordi deres forældre har en lav indkomst i blot ét år. Hvis man bruger treårsgrænsen, falder antallet fra cirka 61.000 til 13.000 fattige børn. Det er langt mere retvisende.”
”Når det så er sagt, er analysen godt nyt. Den viser, at reformer og højkonjunktur er de bedste midler til at få børn ud af fattigdom. Kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen er gode tiltag, der øger mors og fars incitament til at få sig et arbejde,” siger han.

Cepos anbefaler, et en ny fattigdomsgrænse kun omfatter familier, der oplever tre år i træk med lav indkomst.

”Det vil gøre debatten langt mindre skinger og få den til passe ind i virkelighedens verden,” siger Mads Lundby Hansen.

Helle Christiansen, chef for Kirkens Korshær, kalder omvendt problemet med børnefattigdom reelt og alvorligt.

”Det er altid godt, når tingene går i den rigtige retning.”
”Men vi ser stadig alt for mange børn, der lider afsavn. Børn, som ikke får ordentlig ernæring eller oplever en mangel på muligheder, hvor skoleudflugter eller nissegaver til klassekammeraterne i juletiden bliver en udfordring i stedet for en glæde,” siger hun.

Læs hele historien i Kristeligt Dagblad eller på k.dk

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/i-flere-aar-er-tallet-steget-men-nu-vokser-faerre-danske-boern-op-i-fattigdom

Redaktionel kontakt:
Thomas Andreasen
tlf.: +4541741894
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Kristeligt Dagblad ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)