Ritzau morgenbrief

København/ritzau/1IndlandI1Morgenbrief Topnyheder: Tusindvis af turister skal evak

Topnyheder:

Tusindvis af turister skal evakueres fra Australiens sydøstkyst
Udland: Titusindvis af turister er beordret evakueret fra Australiens sydøstkyst. I turistdestinationen Batesman Bay øst for landets hovedstad, Canberra, har turister fået 48 timer til at forlade kystbyen på grund af de massive brande i området.

https://ritzau.dk/-b7AL

Anbragte børn er skeptiske over for mål om at tvangsfjerne flere
Politik: Hvis udsatte børn skal have et bedre liv, er vejen dertil ikke at sætte et mål om, at flere skal anbringes eller tvangsadopteres. Det siger David Adrian Pedersen, der er formand for foreningen De Anbragtes Vilkår, som består af nuværende og tidligere anbragte børn og unge.

https://ritzau.dk/-b7A1

Nyheder:

Løfte om flere politikadetter er svært at indfri
Politik: Den tidligere regering satte for tre år siden et mål om, at der 1. september 2018 skulle være uddannet 345 politikadetter til at aflaste en hårdt presset politistyrke. Men i dag, seksten måneder senere, er målet stadig ikke nået, viser tal fra Rigspolitiet, skriver Berlingske.

https://ritzau.dk/-b7AO

61 tyrkere har søgt om familiesammenføring efter EU-dom
Politik: Det blev kaldt en potentiel vejsidebombe under den stramme danske udlændingepolitik, da Danmark i juli tabte en sag ved EU-Domstolen om tyrkiske statsborgere. Men kun 61 personer har søgt om familiesammenføring, viser en opgørelse ifølge Kristeligt Dagblad.

https://ritzau.dk/-b7AM

Ny østrigsk regering er klar efter stor skandalesag
Udland: Østrigs konservative parti, ÖVP, der ledes af Sebastian Kurz, og partiet De Grønne er nået til enighed om en regeringsaftale. Det sker efter måneders langstrakte politiske forhandlinger siden det østrigske valg i september sidste år.

https://ritzau.dk/-b7AN

21 personer er døde i oversvømmelser i Indonesiens hovedstad
Udland: I alt 21 er blevet dræbt af oversvømmelser og jordskred som følge af voldsom regn, der de seneste dage har plaget Indonesiens hovedstad, Jakarta. Samtidig lyder det, at der er mere voldsom regn på vej til området, som har været ramt af oversvømmelser siden nytår.

https://ritzau.dk/-b7A2

Medie: Spillerforeningen laver selv forskelsbehandling
Sport: Kvindelige fodboldspilleres rettigheder er en af Spillerforeningens mærkesager. Men nu viser det sig, at fagforeningen ikke selv tilbyder ligestilling og ens vilkår for kvinder og mænd. Det skriver Politiken. Landsholdsanfører Pernille Harder siger til avisen, at det ikke er fair.

https://ritzau.dk/-b7AP

Israels Netanyahu vil søge om immunitet i svindelsager
Udland: Israels premierminister, Benjamin Netanyahu, vil søge om parlamentarisk immunitet fra retsforfølgelse i tre svindelsager. Det meddeler premierministeren onsdag i en tv-transmitteret tale. Netanyahu blev i november tiltalt i tre sager om bestikkelse, mandatsvig og svindel.

https://ritzau.dk/-b7AQ

Det sker i dag:

09:30 Direktør er tiltalt for hvidvask af 166 millioner
Retten på Frederiksberg indleder en straffesag om påstået hvidvask af 166 millioner kroner. En kvinde på 46, hendes søn og en bogholder er under tiltale. Sagen strækker sig over flere dage. Mere
https://ritzau.dk/-b7Aq

09:50 Nytårskur i Christian VII’s Palæ
Kongehuset holder i dag nytårskur for Højesterets dommere, Den Kongelige Livgardes og Gardehusarregimentets officerskorps. Det finder sted i Christian VII’s Palæ på Amalienborg. Mere
https://ritzau.dk/-b7Ar

11:30 Nytårskur på Christiansborg Slot
Kongehuset holder i dag nytårskur for diplomatiet, hvor det herværende diplomatiske korps’ missionschefer med ægtefæller samt sideakkrediterede ambassadører med ægtefæller deltager. Mere
https://ritzau.dk/-b7As

Østrigske partier præsenterer aftale om ny regeringskoalition
Det konservative og det grønne parti er nået til enighed om en aftale om en regeringskoalition i Østrig. Aftalen vil blive præsenteret torsdag. Det præcise tidspunkt kendes endnu ikke. Mere
https://ritzau.dk/-b7Ao

Årsdag for togulykke på Storebæltsbroen
I dag er det et år siden, en togulykke på Storebæltsbroen dræbte otte og kvæstede 16 personer. Ulykken skete, da et godstog og et passagertog krydsede hinanden på broen i kraftigt blæsevejr. Mere
https://ritzau.dk/-b7Ap

Avisernes forsider
Avisen Danmark

Statsministerens nytårstale var fattig på overraskelser, den indeholdt regeringens politiske dosmerseddel for 2020 – og så bemærkede man en skelen mod højre, skriver avisens politiske redaktør i en analyse.

https://jv.dk/artikel/funding-disse-tre-ting-skal-du-bem%C3%A6rke-ved-statsministerens-nyt%C3%A5rstale

Berlingske
Statsminister Mette Frederiksen (S) erklærede i sin nytårstale, at flere udsatte børn skal anbringes og bortadopteres. Blandt regeringens støttepartier får budskabet dog en loren modtagelse.

https://www.berlingske.dk/politik/en-central-del-af-mette-frederiksens-nytaarstale-bliver-moedt-med-skepsis (låst)

B.T.

Holmbladsgade på Amager er en af Københavns livlige gader med caféer og butikker. Men hver nytårsaften forvandles gaden til en krigszone, hvor grupper af unge skyder efter hinanden med bomberør.

https://www.bt.dk/krimi/gade-forvandlet-til-kampzone-boernefamilier-holder-sig-vaek

Børsen
Han blev som 19-årig kaldt Skibsrederen af sine gymnasievenner. Det blev han udnævnt til 24 år senere, inden han i 2016 nåede til tops i Mærsk. Børsen tegner et portræt af personen og topchefen Søren Skou.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/239730/artikel.html?hl=YToxOntpOjA7czo1OiJT-HJlbiI7fQ , (låst)

E-avisen Finans
Salling Group med Netto, Føtex og Bilka tjener gode penge – og chefen for det hele, Per Bank, er gået på jagt efter flere opkøb i dansk detailhandel. Samtidig skal han håndtere øget fokus på ansvarlighed.

https://finans.dk/indsigt/ECE11832880/supermarkedschefen-skal-paa-samme-tid-haandtere-koebmandskab-profit-og-oeget-fokus-paa-ansvarlighed/?ctxref=forside (låst)

Ekstra Bladet
Pengene strømmer ind til Lars Løkke Rasmussen (V), mens han modtager eftervederlag, hvor indtægter skal modregnes. Han har udsigt til statsministerløn frem til sommeren 2021 og tjener godt på sidegesjæfter.

Information
Et magtmiddel, som politiet må anvende for at berolige udlændinge under tvangsudsendelser med fly, må kun vare sekunder, vurderer læge. Men den oplysning er ikke med i vejledningen til betjentene.

https://www.information.dk/indland/2020/01/udeladt-vejledning-livsfarligt-politigreb-maa-kun-bruges-sekunder (låst)

Jyllands-Posten
2020 indvarsler begyndelsen på den store virkelighedstest af statsminister Mette Frederiksen og S-regeringens afgørende løfter. Nytårstalen var dog meget ukonkret, skriver avisen i politisk analyse.

https://jyllands-posten.dk/premium/indland/marchen/ECE11831226/nu-moeder-mette-frederiksens-loefter-virkeligheden-for-foerste-gang/ (låst)

Kristeligt Dagblad
EU-dom om tyrkiske familiesammenføringer får langt mindre betydning, end det var frygtet. Kun 61 har søgt om familiesammenføring. Udlændingeminister Mattias Tesfaye (S) kalder det ”en god nyhed”.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/politikere-frygtede-en-vejsidebombe-men-kun-61-har-soegt-om-familiesammenfoering

Politiken
Statsministerens største styrke er også hendes største akilleshæl. For når man skaber store fortællinger, skabes også store forventninger. Og det kan føre til store skuffelser i 2020, skriver avisen politiske redaktør.

https://politiken.dk/indland/art7585690/Store-fort%C3%A6llinger-skaber-store-forventninger.-Og-det-kan-f%C3%B8re-til-stor-skuffelse-i-2020 (låst)

Avisernes ledere

Berlingske: Statsministeren taler stadig mest i brede vendinger
Statsminister Mette Frederiksen (S) var i sin nytårstale lige så ukonkret som hidtil. Men det står efterhånden klart, at hun på godt og ondt er en anden type socialdemokrat end sine forgængere. Hun er ikke bange for at bruge kontrol og magt over for borgerne, eksempelvis ved at bruge tvangsfjernelser.

https://www.berlingske.dk/ledere/tvangsfjernelsernes-statsminister-taler-stadig-mest-i-brede-vendinger

B.T.: Mette glemte de gamle
Statsminister Mette Frederiksen (S) stod på de svageste børns side i sin nytårstale, hvilket er sympatisk. Men vores velfærdsstat kræver mere end det. Den store opgave bliver at skaffe reel velfærd for de svageste, og her er den største udfordring de mange gamle, der behandles for ringe. Glem ikke dem, Mette.

https://www.bt.dk/debat/b.t.-mener-du-glemmer-de-gamle-mette

Børsen: 20’erne kan blive erhvervslivets årti
Dansk erhvervsliv står ved indgangen til et nyt årti overfor meget grundlæggende udfordringer med krav til grøn omstilling og øget samfundsansvar. Forsøget på at håndtere de nye rammevilkår åbner muligheden for ægte forandring. Hvis ikke erhvervslivet går forrest, bliver udfordringerne ikke løst – men forværret.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/239704/artikel.html?utm_source=forside & utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Skal der lig på bordet?
Uskylden er ved at blive skudt væk under vores tradition for nytårsskyderi. Hvin og begejstring er erstattet af skrig om hjælp og flugt. Skal der lig på bordet, før Danmark får styr på situationen? Samtidig må man i disse klimatider undre sig over, at folk giver den så meget gas med fyrværkeriet til nytår.

Information: Vi har ikke verdens grønneste statsledere
Mette Frederiksen brugte ikke sin nytårstale på at forberede befolkningen på den grønne omstilling, men til at præsentere sig selv og sine mærkesager. Hendes kamp for børnene er ikke mod klimaforandringerne, men mod de værste forældre. Vi har en af de grønneste regering, men ikke en af de grønneste statsledere.

https://www.information.dk/indland/leder/2020/01/nytaarstale-mette-frederiksens-kamp-boernene-klimaforandring-vaerste-foraeldre (låst)

Jyllands-Posten: Statsministeren taler udenom
Mette Frederiksen må føle sig meget sikker på sin parlamentariske situation. Hendes metode ved magten har været at sparke tunge beslutninger til hjørne. Og nytårstalen blev brugt med et snævert fokus på udsatte børn. Men hun er alle danskeres statsminister, ikke kun børnenes. Vi har lov at forvente os mere.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11831114/valgkampen-er-faktisk-slut-mette-frederiksen-tag-nu-fat-paa-problemerne/ (låst)

Kristeligt Dagblad: Politiet skal både ses og høres
Politikerne vil nok i 2020 indgå et nyt flerårigt forlig om politiet, og her bruger nogle fyrværkeriangreb til at argumentere for, at politiet skal tættere på borgerne. Og ja, politiet skal kunne ses og høres rundt om i landet. Men løsningen er en kulturændring, hvor skoler, lokalmiljø og familier i høj grad selv må tage fat.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/politiet-skal-baade-ses-og-hoeres (låst)

Politiken: Nytårstalen boblede af social indignation
Mette Frederiksens første nytårstale vil gå over i historien som en af de mest socialt indignerede og solidariske med samfundets svageste. Selv om magtmidlet bortadaption får alle alarmklokker til at ringe, så var det befriende at mærke den sociale indignation boble fra talepapiret på en ægte og autentisk måde.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7575599/Hvor-er-det-betryggende-og-befriende-at-m%C3%A6rke-en-statsministers-sociale-indignation-boble-fra-talepapiret (låst)

Populære søgeord på Google:

Inferno

https://ritzau.dk/-byvQ

Leonardo DiCaprio

https://ritzau.dk/-bErF

Aladdin

https://ritzau.dk/-bxY0

Friends

https://ritzau.dk/-b7AJ

McDonald’s

https://ritzau.dk/-b7AK

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Blev afvist af Blachman: Nu har Michael 250.000 fans på Facebook (bt.dk)

https://ritzau.dk/-b7At

Mette Frederiksen i nytårstale: Nogle forældre får for mange chancer (dr.dk)

https://ritzau.dk/-b7Au

Næsten 500 millioner dyr er døde som følge af australske naturbrande (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-b7Aw

Har ryddet op på Rådhuspladsen ni år i træk: – Vi var hurtigere færdige end normalt (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-b7Ax

60 dages fængsel for at skyde mod andre med fyrværkeri (dr.dk)

https://ritzau.dk/-b7Ay

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

#arsmun

https://ritzau.dk/-b7AF

happy new year

https://ritzau.dk/-b7AG

#nytårstale

https://ritzau.dk/-b7AH

mette frederiksen

https://ritzau.dk/-blq8

Godt Nytår

https://ritzau.dk/-b7AI

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Torsdag: Tørt og mest skyet. Temperaturer mellem 3 og 8 grader med jævn til hård vind fra sydvest. I aften og i nat overskyet med regn fra vest. Temperaturer mellem 2 og 7 grader med frisk vind til kuling fra sydvest.

Kilde: DMI
http://www.dmi.dk/vejr