Ritzau morgenbrief

København/ritzau/1IndlandI1Morgenbrief Topnyheder: Boris Johnsons parti står til at

Topnyheder:
Boris Johnsons parti står til at få absolut flertal
Udland: Det Konservative Parti står med 365 pladser til at få absolut flertal ved det britiske parlamentsvalg. Det viser en valgprognose, der blev offentliggjort klokken 04.44 tidligt fredag morgen ifølge BBC. Storsejren kommer til at lette partileder Boris Johnsons arbejde med at få briterne ud af EU, mener lektor Ole Helmersen.

https://ritzau.dk/-b5I2
https://ritzau.dk/-b5I6

Retsmøde i terrorsag fortsætter fredag

Kriminal: Grundlovsforhøret i sagen om forsøg på køb af våben til brug ved terror genoptages fredag morgen klokken 08.30 i Dommervagten ved Københavns Byret, besluttede dommer Lone Molsted torsdag.

https://ritzau.dk/-b5I7

Nyheder:

EU-landene enige om stort klimamål – uden Polen

Udland: Polen vil ikke – endnu – være med i EU’s klimamål for 2050. Resten af EU’s stats- og regeringschefer er dog enige om, at EU skal være klimaneutralt i 2050, meddeler EU-præsident Charles Michel på Twitter.

https://ritzau.dk/-b5I1

Corbyn vil ikke stå i spidsen for Labour ved fremtidigt valg

Udland: Labour-leder Jeremy Corbyn vil ikke stå i spidsen for partiet ved fremtidige valg efter “skuffende” valgresultat, siger han i en tale tidligt fredag morgen ifølge Reuters.

https://ritzau.dk/-b5JF

Politiet bjærger seks lig fra vulkanø i New Zealand
Udland: Det er lykkedes at bjærge seks lig efter vulkanudbruddet på White Island i New Zealand i en svær mission. Det officielle dødstal er fortsat otte, da de bjærgede lig fortsat klassificeres som savnede personer, indtil de er identificeret.

https://ritzau.dk/-b5I4

Bloomberg: USA og Kina er enige om handelsaftale
Udland: USA og Kina er “i princippet” nået til enighed om en handelsaftale, skriver nyhedsbureauet Bloomberg. USA har tilbudt at reducere eksisterende toldafgifter på kinesiske varer med helt op til 50 procent og suspendere nye toldafgifter for at få en fase-et handelsaftale til at træde i kraft søndag. En ny handelsaftale lover godt nyt for danske firmaer, mener Dansk Erhverv.

https://ritzau.dk/-b5I9
https://ritzau.dk/-b5I8

Nyfundne Michael Strunge-digte udgivet
Indland: Fem nyfundne Michael Strunge-digte er blevet udgivet i forbindelse med en ny udgave af “Samlede Strunge”, der derudover indeholder Strunges 11 digtsamlinger. Det skriver Kristeligt Dagblad.

https://ritzau.dk/-b5I5

Det sker i dag:

08:30 Retsmøde i terrorsag fortsætter
Grundlovsforhøret i sagen om forsøg på køb af våben til brug ved terror genoptages fredag morgen klokken 08.30 i Dommervagten ved Københavns Byret. Mere
https://ritzau.dk/-b5JA

09:00 Retten afslutter sag om falske vinetiketter

Retten i Glostrup ventes at fortsætte og afslutte behandlingen af en straffesag om falske etiketter på i alt 17.280 flasker vin. Mere
https://ritzau.dk/-b5IE

10:00 Der er møde i Folketingsssalen
En række lovforslag ventes at blive behandlet i Folketingssalen. Der er også to forespørgsler på programmet. Mere
https://ritzau.dk/-b5IF

11:00 Årets ord i 2019 bliver kåret
Dansk Sprognævn og Klog på Sprog på DR P1 har indsamlet forslag til årets ord 2019. En jury vil afgøre i en live-udsendelse af Klog på Sprog, hvilket ord der er årets ord 2019. Mere
https://ritzau.dk/-b5IH

13:00 Retten afsiger dom i injuriesag mod Mette Thiesen
Københavns Byret afsiger uden afholdelse af retsmøde klokken 13.00 dom i sag, hvor en fitnessinstruktør har sagsøgt folketingsmedlem Mette Thiesen (NB), som på Facebook omtalte ham som terroristsympatisør. Mere
https://ritzau.dk/-b5IJ

13:00 Retten afsiger dom i grov sag om mishandling og overgreb
Der ventes dom i sag om to mænd på henholdsvis 61 og 60 år, der er tiltalt for grov vold, mishandling og seksuelle overgreb begået mod en pige, der i dag er 22 år, men som på gerningstidspunkterne var helt ned til et år. Mere
https://ritzau.dk/-b5IK

Nominerede til Cavlingprisen bliver offentliggjort
De nominerede til dette års Cavlingpris bliver offentliggjort. Det sker på kontoen Cavlingprisen på Twitter. Prisoverrækkelsen finder sted 3. januar. Mere
https://ritzau.dk/-b5IG

COP25 klimatopmøde i Madrid slutter
FN’s årlige ministerkonference om klimaet, COP25, slutter i dag i Madrid. Konferencen begyndte 2. december. Mere
https://ritzau.dk/-b5IL

Avisernes forsider

Avisen Danmark
I Københavns Byret blev omridset af en omfattende terrorsag tegnet torsdag. Her blev otte af de 21 anholdte fremstillet i grundlovsforhør.

https://www.berlingske.dk/samfund/21-sigtet-for-at-planlaegge-terror-ville-lave-bomber-og-kobe-pistoler

Berlingske
Berlingske bringer en udskrift af en samtale mellem den færøske miljø- og erhvervsminister og en højtstående embedsmand om forhandlinger med den kinesiske ambassadør i Danmark.

https://www.berlingske.dk/globalt/dokumentation-laes-udskriften-af-den-moerklagte-lydoptagelse

B.T.

Tre af de sigtede i terrorsagen ville angiveligt bruge pistoler og bomber til et angreb i Danmark eller i udlandet.

https://www.bt.dk/krimi/saadan-ville-de-angiveligt-skade-danmark-i-et-terrorangreb

Børsen
Hele direktionen samt formanden forlader nu Harboes Bryggeri efter strid om strategien. Bernhard Griese tager igen magten i selskabet og bliver ny formand.

https://borsen.dk/nyheder/avisen/artikel/11/238950/artikel.html?utm_source=forside & utm_campaign=nyhed_04 (låst)

E-avisen Finans
Pensionsopsparerne er blevet mere tilfredse med selskaberne. Det viser konsulenthuset Loyalty Groups årlige undersøgelse af kundetilfredsheden med omkring 4.000 deltagere.

Ekstra Bladet
To af de terrorsigtede mænd blev tidligere i år fængslet og senere løsladt igen i forbindelse med politiets undercover-efterforskning af ildspåsættelser i påsken.

https://ekstrabladet.dk/plus/krimi/mistanke-mod-terror-sigtede-bus-attentat-var-generalproeve/7915110 (låst)

Information
Når politikerne svigter i klimakampen, må de unge søge mod andre samfundsinstitutioner for at få indflydelse, siger Luisa Neubauer, der er frontfigur for den grønne ungdomsbevægelse Fridays For Future i Tyskland.

https://www.information.dk/indland/2019/12/fridays-futures-tyske-frontfigur-folk-siger-haabet-uden-handling-intet-haab (låst)

Jyllands-Posten
Flere af de fremstillede i terrorsagen er fra hovedstadsområdet, en er fra Aalborg, en anden fra Fyn. Den geografiske spredning siger noget om de udfordringer, sikkerhedstjenesterne står med i dag, vurderer eksperter.

https://jyllands-posten.dk/premium/indblik/Indland/ECE11820346/sigtede-fra-hele-landet-mistaenkes-for-at-ville-fremstille-bomber-og-indkoebe-vaaben/ (låst)

Kristeligt Dagblad
Når terrortrusler skal forklares, nævnes Muhammed-tegninger og burkaforbud ofte som årsager. Kristeligt Dagblad har spurgt eksperter med forstand på skyld, hvorfra behovet for at dele ansvaret for andres ugerninger stammer.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/derfor-tager-vi-ofte-skyld-paa-os-naar-terroren-rammer

Politiken
Grundlovsforhøret i terrorsagen gav nye oplysninger om to grupper, der forberedte alvorligt terroranslag.

https://politiken.dk/indland/art7556734/Nye-oplysninger-kom-frem-i-grundlovsforh%C3%B8ret-om-bombeholdet-pistolholdet-og-manden-fra-Fyn (låst)

Avisernes ledere

Berlingske: Islamistisk terror skal bekæmpes præcist
De aktuelle terrorsigtelser minder os om, at truslen fra islamistisk terror også herhjemme er stor og reel. Det nødvendiggør både et kraftigt modsvar og is i maven.

https://www.berlingske.dk/ledere/islamistisk-terror-skal-bekaempes-baade-kraftigt-og-praecist

B.T.: Vi skal ikke lade os kue men være på vagt

Vi skal ikke lade os kue af terror. Det er lettere sagt end gjort, men vi kan finde inspiration i de mennesker, der har stået imod. Politiet forhindrede en eventuel aktion denne gang, men truslen er latent, konstant og direkte.

Børsen: Udflytning af vismænd er symbolpolitik
Det er dybt bekymrende, at udflytningen af Det Økonomiske Råd til Horsens får direkte konsekvenser for den økonomiske debat herhjemme. Der er ingen tvivl om, at vismændene hæver det faglige niveau i debatten.

https://borsen.dk/nyheder/opinion/artikel/11/238940/artikel.html?utm_source=leder & utm_campaign=nyhed_01 (låst)

Ekstra Bladet: Der er en skræk for glade børn
Befolkningen er træt af at høre om Sjælsmark-børnenes lidelser og en stokkemetode, der ikke virker. Nu vil man gerne give dem en slags familieliv – ikke starten på en ny tilværelse i Danmark. Her er alt ved det gamle: De skal hjem.

Information: Weinstein slipper for ansvaret
Harvey Weinsteins advokater har lavet et foreløbigt forlig med 30 skuespillere og ansatte, som han er beskyldt for at have chikaneret og voldtaget. Resultat: Han skal ikke selv betale noget, og han skal ikke tage noget ansvar.

https://www.information.dk/udland/leder/2019/12/opgoeret-weinstein-slipper-igen-omkostningerne-ansvaret?lst_tag (låst)

Jyllands-Posten: Selv Morten Østergaard må kunne se truslen

Situationens alvor i terrorsagen burde få selv De Radikale til at vågne op til den virkelighed, som det nye Danmark, som ikke mindst dette parti har et stort medansvar for, befinder sig i.

https://jyllands-posten.dk/debat/leder/ECE11809765/selv-morten-oestergaard-maa-snart-kunne-se-truslen-fra-dem-der-bekriger-danmark/

Kristeligt Dagblad: Islamisters vilje til handling er intakt
Vi har brug for et effektivt politi, en dygtig efterretningstjeneste og en målrettet overvågning, som de fleste i et liberalt samfund dybest set ikke bryder sig om. De mange sigtelser i denne uge har med al tydelighed vist det. Terrortruslen er reel.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/leder/islamisters-vilje-til-handling-intakt (låst)

Politiken: Hvis overvågning skaber frihed burde Østeuropa være slaraffenland

Det er det rene sludder, når justitsministeren påstår, at overvågning øger vores frihed. Når både stats- og justitsministeren bruger onsdagens anholdelser som decideret argumentation for øget overvågningen i samfundet, er der grund til at bekymre sig på frihedens vegne.

https://politiken.dk/debat/ledere/art7552197/Hvis-overv%C3%A5gning-skaber-frihed-skulle-de-kommunistiske-overv%C3%A5gningsstater-i-%C3%98steuropa-have-v%C3%A6ret-et-slaraffenland-for-frihedselskere (låst)

Populære søgeord på Google:

Boris Johnson
https://ritzau.dk/-bQu8

Bbc
https://ritzau.dk/-bsu7

Minamino
https://ritzau.dk/-b5IZ

Supreme
https://ritzau.dk/-bFgg

PureGym
https://ritzau.dk/-b5I0

Kilde: Google Trends – mest anvendte søgninger på Google i Danmark i dag.

https://trends.google.dk/trends

Udvalgte nyheder fra Facebook:

Mand anholdt for terrorplaner har tæt relation til flere danske syrienkrigere (dr.dk)

https://ritzau.dk/-b5IN

Ny edderkoppeart opdaget: Får din hud til at rådne (eb.dk)

https://ritzau.dk/-b5IO

Børnefamilier fra Sjælsmark skal flytte (tv2.dk)

https://ritzau.dk/-b5IQ

Kommuner hyrer konsulenter til at spare på handicappede (information.dk)

https://ritzau.dk/-b5IR

Rammer du snart 30’erne? Din krop ældes ekstra hurtigt i bestemte perioder (dr.dk)

https://ritzau.dk/-b5IT

Kilde: deviralenyheder.dk – nyheder med flest likes, kommentarer og delinger seneste 12 timer. Nyheder uden redaktionel relevans kan fravælges af Ritzau.

https://deviralenyheder.dk

Udvalgte twitter trends:

Brexit
https://ritzau.dk/-bcTL

Labour
https://ritzau.dk/-b5IW

#FineLine
https://ritzau.dk/-b021

#exitpoll
https://ritzau.dk/-b5IX

#ge2019
https://ritzau.dk/-b5IY

Kilde: Twitter
https://twitter.com/

Dagens vejr:
Fredag: Først på dagen stedvis lidt sol, men ellers skyet og i de sydvestlige egne kommer der i løbet af dagen nedbør, mest som regn. Temperaturer mellem to og fem grader. Jævn til hård vind fra sydøst, ved kysterne stedvis op til kuling.

Kilde: http://www.dmi.dk/vejr