PRM / Sundhedsborgmester: Finansloven er god for sundheden men ikke ambitiøs nok

Pressemeddelelse fra Københavns kommune Sundheds- og Omsorgsforvaltningen
Finansloven for 2020 sætter markante aftryk på kommunernes indsats på sundhedsområdet, og det er både glædeligt og tiltrængt lyder reaktionen fra København.

Særligt den styrkede indsats overfor rygning bliver positivt modtaget. København har et stort fokus på rygning med indsatsen ‘Røgfrit København 2025’. Kommunen tilbyder gratis rygestopkurser og har i år indført Røgfri Skoletid på alle skolerne i kommunen.

“Det er fantastisk, at det endeligt er lykkedes at hæve prisen på cigaretterne. Vi kan ikke bare se til, mens 40 børn og unge hver eneste dag begynder at ryge. Og det er et tal som er i vækst”, siger stedfortrædende sundheds- og omsorgsborgmester Klaus Mygind (SF).

Kommunernes opgave er at forebygge, og der er det helt centralt at undgå at flere unge starter med at ryge, og der er højere priser et centralt værktøj:

“Unge er de mest prisfølsomme. Derfor er en højere pris på cigaretter sund fornuft, hvis vi skal forhindre vores unge mennesker i at starte med at ryge”, siger Klaus Mygind.

Ambitionsniveauet skal i vejret

De store ambitioner på rygning, og fokus på de unges misbrug burde dog også række ud over nikotinen mener Klaus Mygind:

“De unge er vilde med e-cigaretter, og det er godt at man med finansloven også øger prisen på dem. Men en anden tendens blandt unge, som desværre ikke er med i finansloven, er lattergaspatroner som i høj grad er skadeligt for de unge. Det misbrug er eksploderet, og som synligt bevis flyder gaspatronerne i gadebilledet. Det kunne jeg godt ønske at regeringen tager alvorligt, og giver os i kommunerne nogle redskaber til at løse”, siger han.

København viser vejen

Derudover er der en række andre sundhedsindsatser, hvor finansloven ser ud til at have hentet inspiration i København.

Der er blandt andet afsat 125 mio. årligt til at reducere unødige dokumentationskrav i ældreplejen. Det har man allerede haft fokus på i kommunen siden vedtagelsen af tillidsreformen i 2012.

“Vi har rigtig gode erfaringer med tillid til vores medarbejdere i ældreplejen i København i stedet for at bede dem registrere alt. Det giver mere nærvær og mere tid til borgeren. Det er der brug for og regeringen kan roligt kigge til København for yderligere inspiration”, siger Klaus Mygind.

Regeringen har også afsat penge til at sikre, at flere drenge og unge mænd får HPV-vaccine. Det er et fokus København deler, da kommunen netop har vedtaget at udbrede vaccination mod HPV som et tilbud ude på alle skoler fra 2020. Der er også afsat penge til at tilbyde gravide at se en jordemoder i arbejdstiden, også det tilbud har København netop sat i værk.

Kontakt:
Pressekonsulent Helene Marie Hassager: 31203160
Læs hele pressemeddelelsen på Via Ritzau her: https://via.ritzau.dk/pressemeddelelse/sundhedsborgmester-finansloven-er-god-for-sundheden-men-ikke-ambitios-nok?releaseId=13584368