Millionbøde: Systematisk fusk med løn til udenlandske ansatte

Tophistorien er skrevet og udgivet af Fagbladet 3F. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Fup efter fup. En virksomhed udbetalte somme tider mere i skattefri kørselsgodtgørelse end i løn. Det fører nu til, at arbejdsgiveren ved Østre Landsret er dømt til at skulle betale en bøde på 1.120.000 kroner. Han får desuden 10 måneders betinget fængsel. Det skriver Fagbladet 3F.

Alle virksomhedens 35 løst ansatte var udlændinge. De fik konsekvent udbetalt overarbejde som skattefri kørselsgodtgørelse.

Derved skulle arbejdsgiveren af med et mindre beløb, end hvis medarbejderne blev beskattet af beløbet. Det er svig af særlig grov karakter, fastslår dommen.

– Det er i bund og grund det samme som at udbetale sorte penge. Det kan give nogle heftige straffe, siger statsautoriseret revisor Niels Sonne fra rådgivningsvirksomheden Deloitte.

Arbejdsgiveren blev i første omgang frikendt af byretten i Svendborg. Her fortalte virksomheden, at en medarbejder fra Skat havde vejledt dem om konstruktionen med ombytning. Det ville dommer og domsmænd ikke afvise.

Men den forklaring afviser Østre Landsret totalt.

Direktøren i den aktuelle sag fortalte i retten, at arbejdet var beskidt. Derfor mente han, at han var nødt til at bruge udenlandske ansatte.

Han gav formændene 130 kroner i timen, arbejderne 120 kroner. Dertil kom diæter på 700 kroner.

Han forklarede også, at ledelsen havde haft dagpenge i tankerne. Hvis ansatte fik udbetalt overarbejde, så skulle de afspadsere det, inden de ved arbejdsløshed kunne få dagpenge. Også derfor ombyttede de til kørselsgodtgørelse.

Der har tidligere været sager, hvor idrætsforeninger er kommet i vanskeligheder. De har udbetalt skattefri kørselsgodtgørelse til spillere og trænere, hvor det rettelig var skattepligtig løn.

– Reglerne er klare nok. Skattefri kørselsgodtgørelse er også noget af det, som Skat ofte kontrollerer, når de kommer på besøg på virksomheder, fortæller Niels Sonne.

Redaktionel kontakt:
Jesper Woldenhof
tlf.: +4560253409
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Fagbladet 3F ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)