USA skræmmer Færøerne fra at købe 5G kinesiske Huawei

Tophistorien er skrevet og udgivet af Sosialurin. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Donald Trumps sendebud i Danmark, ambassadør Carla Sands, har skrevet en kronik i week-end udgaven af den færøske avis Sosialurin, hvor hun direkte prøver på at skræmme færingene fra at udbygge deres 5G netværk med teknologi fra den kinesiske telegigant Huawei. Det færøske 4G infrastruktur er fra Huawei, og man har nu konkrete planer om at udbygge til 5G teknologi fra kinesiske Huawei.

Carla Sands skriver bl. a. i avisen:
»Hvorfor bekymre sig over det? For det første er Færøerne afhængige af kinesisk teknologi gennem Huawei til deres 4G-netværk. Det er det samme firma, der står bag teknologien, som Kina bruger i Xinjiang-provinsen til at undertrykke Uighur-muslimer, og som bliver brugt af andre autoritære regimer i Iran, Venezuela og Nordkorea.

Sandheden er, at kinesisk teknologieksport kan have farlige konsekvenser for dets købere. Når lande udbyder deres kritiske infrastruktur til Huawei, ZTE og andre kinesiske firmaer, går de med til at arbejde under kinesiske kommunist-regler. Frafald, så som at støtte menneskerettigheds-demonstrationer i Hong Kong eller redaktører, der afslører korruption og bestikkelse i Folkerepublikken Kina, er så strafbart med trusler, repressalier og økonomiske sanktioner.

Hvis du udøver din ret til ytringsfrihed, vil din kinesiske server så virke, eller vil den kinesiske regering kunne bruge deres rettigheder under deres love til at lukke ned for den service?
Man kan bare se hvordan den kinesiske regering har truet og mobbet jeres naboer i Norge og Sverige, da de anerkendte kinesiske kunstnere, hvis budskab om at fremme frihed og menneskerettigheder ikke stemte overens med, hvad Kinas kommunistpart ville have dem til at sige.

Forsikring fra kinesiske firmaer om privatliv og ytringsfrihed har ingen værdi, når intet firma i virkeligheden er privatejet under kinesisk lov. Artikel 7 i Folkerepublikken Kinas nationale efterretningslov angiver delvist: Enhver organisation eller borger skal støtte, assistere og samarbejde med statsligt efterretningsarbejde i følge loven, og holde det nationale efterretningsarbejdes hemmeligheder, som er tilgængelige for offentligheden.

Med andre ord, kan ingen kinesiske borgere eller firmaer nægte en ordre om at udspionere på vegne af den kinesiske regering samt afsløre, at denne aktivitet er igangværende. Det er heller ikke muligt at nægte en ordre om at slukke for et system. I så indgribende et miljø er det umuligt for et kinesisk firma at operere uafhængigt af det kinesiske sikkerheds-apparat.

Færøerne bruger Huawei-teknologi til deres 4G-infrastruktur, men I er stadig ikke nået frem til en afgørelse angående 5G. Denne teknologi er et kvantespring og vil utvivlsomt have en transformerende effekt på vores samfund. Købere af kinesisk teknologi bør dog være opmærksomme på den reelle risiko, der er en del af pakken, og de bør ikke ignorere, hvordan Folkerepublikken Kina bruger lignende teknologi til at nægte deres egne borgere deres frihed.

Jeg opfordrer Færøernes teleoperatører til at overveje amerikanske eller europæiske firmaer til deres 5G netværk og til at beholde kontrollen med den infrastruktur, der kommer til at drive vores økonomi og vores fremtid i stedet for at overdrage den til firmaer, der ikke følger vores fælles regler og normer. Ultimativt er det det færøske folk, og ikke den kinesiske regering, der bør bestemme, hvordan denne livs-ændrende teknologi kommer til at påvirke jeres værdier og samfund«.

https://www.in.fo/news-detail/news/donald-trump-leggur-tryst-a-froeoya-tele/

Redaktionel kontakt:
Eirikur Lindenskov
tlf.: +298216409
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Sosialurin ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)