Kæmpe møllepark ved Bornholm kan blive et grønt gennembrud

Tophistorien er skrevet og udgivet af Politiken. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Ideen om at bygge en kunstig ’energiø’ i Nordsøen, omgivet af hundredvis eller endda tusindvis af havvindmøller, der kan levere el til de omkringliggende kystlande, er fascinerende. Så fascinerende, at regeringen og dens tre støttepartier har skrevet det ind i sit forståelsespapir for de kommende års politik.

Der er bare et problem: Det er så teknisk svært og dyrt, at det næppe kan lade sig gøre i tide til at nå regeringens klimamål for 2030. Derfor foreslår verdens største havvindmølleejer, Ørsted, at man i stedet retter blikket mod Bornholm og opfører en gigantisk møllepark ud for Rønne. Det skriver Politiken mandag.

En møllepark så stor, at den kunne levere strøm til ikke bare hele Sjælland og Bornholm, men også dele af Polen og måske Tyskland og Sverige. For Ørsteds havvindmøllechef, Martin Neubert, synes, det er mærkeligt at være forhippet på at bygge en kunstig ø, når Danmark allerede har en granitø i Østersøen.

»Her behøver man ikke at bygge og dræne som i Nordsøen. Så man kan bruge den infrastruktur, der allerede er på plads, og længe før 2030«, siger Martin Neubert til Politiken.

Havmøllerne skal forbindes med en omformerstation på Bornholm, der igen kan forbindes med kabler til Sjælland og Polen, der i øjeblikket er afhængig af kulenergi – og på sigt med Tyskland og Sverige, hvis der er interesse for det.

Hvis regeringen går med på Ørsteds planer, er det et projekt uden fortilfælde i Danmark.

Klima- og energiminister Dan Jørgensen (S) er forsigtig i en skriftlig kommentar til Politiken. »Det er absolut et meget spændende projekt, som jeg ser frem til at høre mere om. Det er godt at se, at de private aktører er med helt fremme i den grønne frontlinje«, skriver han.

Bornholms borgmester, Winni Grosbøll (S), er derimod entusiastisk.

»I det hele taget vil sådan et byggeri smitte af med arbejdspladser og aktivitet på hele øen. Desuden positionerer sådan en havvindmøllepark Bornholm som en energiø midt ude i Østersøen, det er en kæmpe chance for os«, siger hun til Politiken.

Redaktionel kontakt:
Allan Graubæk
tlf.: +4520485211
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Politiken ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)