Rumænsk stuepige på københavnske hoteller: Chefer presser os hårdt og snyder med løn

Videoen “Rumænsk stuepige på københavnske hoteller: Chefer presser os hårdt og snyder med løn” udsendt af “TV2/Lorry” kan downloades på Ritzaus Videoweb www.videoweb.dk

Anvendelse af Ritzaus tjeneste for citatvideo og materiale herfra forudsætter accept af vilkårene. Følg linket nederst på siden.

Stuepigen Maria fra Rumænien kender alt til at være billig arbejdskraft på danske hoteller.

– De presser folk hårdt for at få dem til at arbejde hurtigere og bedre – og hvis muligt, når som helst, de bliver ringet op. Og så er tidspunktet på ugen lige meget, siger Maria, da TV 2 Lorry møder hende til en kop kaffe.

Maria har indvilliget i at fortælle om forholdene som stuepige i København.

Anonymt, da hun ellers frygter at miste sit job.

– At være stuepige er ikke som i de franske film – med kønne stuepiger, som banker på døren. Det er faktisk rigtigt hårdt arbejde, siger Maria.

Igennem otte år har hun arbejdet som stuepige på københavnske hoteller. Og stuepiger er bare en af de faggrupper, som der de kommende år bliver stor efterspørgsel efter.

Behov for mere arbejdskraft Ifølge hotel- og restaurationernes brancheforening, HORESTA, vil der i løbet af de kommende fire til fem år blive bygget cirka 50 procent flere københavnske hotelværelser – eller op mod 30.000 sammenlignet med 20.000 i dag.

Og den vækst vil betyde en efterspørgsel på flere tusinde nye ansigter i branchen. 
Mange af de store københavnske hoteller og kæder har udliciteret opgaven med rengøring af værelser og skift af sengetøj. Det betyder, at stuepigerne i stedet for at være ansat af hotellet er ansat af et andet firma – en underleverandør.

Forsøger at snyde TV 2 Lorry har talt med flere af de stuepiger. Ligesom Maria fra Rumænien bekræfter de, at disse firmaer ofte forsøger at snyde med overtidsbetaling, aften- og weekendtillæg og løn under sygdom:
– Lige meget hvad – så forsøger de altid at snyde de ansatte for en eller anden form for betaling.

De har afsat et antal værelser, som du skal ordne indenfor et bestemt tidsrum. Hvis ikke du når det, er det overarbejde – uden betaling, siger Maria.

Overholder overenskomster Med hensyn til hotelservice og ansættelse af stuepiger er firmaerne BH Hotelservice og De Fem Stjerner nogle af de største på markedet.

De ønsker ikke at lade sig interviewe, men siger begge, at de overholder overenskomsterne til punkt og prikke.

Der er dog også en række andre aktører på området, ligesom en række stuepiger er ansat direkte af hotellerne.

Bliver forfulgt Ifølge Maria fra Rumænien må mange stuepiger på trods af aftaler og overenskomster fortsat finde sig i at blive hundset rundt med:
– Hvis du ikke adlyder, så er der mange måder, hvor det kan få indflydelse på din ansættelse. Du kan også risikere, at der bliver holdt øje med dig – eller du bliver forfulgt, hvis du laver fejl. Mere end de normalt ville gøre, siger Maria. 
Fagforbundet 3F kritiserer hotellerne for at løbe fra ansvaret.

Hotellerne har et stort ansvar for at sikre ordnede forhold hos deres underleverandører, da eksempelvis stuepiger udgør en kæmpe gruppe af dem, som arbejder på hotellerne, mener 3F.

Skal ikke kontrollere Men den kritik afviser Horesta:
– Jeg mener ikke, at hotellerne decideret skal kontrollere deres underleverandører. Det er klart, at hvis man i en kontrakt har sikret sig, at der stilles visse krav til underleverandøren – og underleverandøreren så ikke lever op til de krav, ja, så er man jo berettiget til at hæve kontrakten, siger administrerende direktør i HORESTA, Katia. K. Østergaard.

Bør man ikke gøre det obligatorisk at have den slags med i kontrakterne?
– Jeg vil ikke gøre mig til dommer over, hvad der skal med i kontrakterne, siger Katia K. Østergaard.

Ovenstående citatvideo er videreformidlet af Ritzau på vegne af tredjepart. Ritzau er derfor ikke ansvarlig for indholdet.

Læs de fulde vilkår her: videoweb.ritzau.dk/vilkaar