Nyt råd skal prioritere behandlinger

Tophistorien er skrevet og udgivet af Mandag Morgen. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Skal lægerne have grønt lys til at tage en ny smart robotteknologi i anvendelse inden for kræftbehandling? Skal de også kunne behandle eksem med ny fototerapi? Og skal de derudover kunne tilbyde patienter en ny avanceret type hofteimplantat?
Det er den slags komplekse spørgsmål, som et nyt behandlingsråd snart skal begynde at tage stilling for at sikre danskerne mest mulig sundhed for pengene. Der er tale om en helt ny form for vurderinger, som ikke tidligere har været foretaget i det danske sundhedsvæsen, skriver Mandag Morgen.

Danske Regioner er i disse uger ved at lægge sidste hånd på et stort udspil til, hvordan det nye råd skal skrues sammen, så der fremover kan ske en langt mere åben og koordineret prioritering af sundhedsvæsenets ressourcer.

”Der skal stadig tilføres flere ekstra ressourcer til sundhedsvæsenet. Men vi må vide, om nye teknologier koster mange penge uden at have den store effekt for patienterne. Hvis der ikke er en effekt eller kun en meget lille effekt i forhold til prisen, så må vi også prioritere,” siger formanden fort Danske Regioner, Stephanie Lose (V) til Mandag Morgen.

Et nyt behandlingsråd vil komme til at træffe kontroversielle beslutninger. Sådan har det i hvert fald været med det tilsvarende Medicinråd, der i nu tre år har foretaget lignende vurderinger af ny medicin.

Når Medicinrådet ikke kan anbefale ny medicin som mulig standardbehandling på sygehusene, forsvinder håbet for nogle af de patienter, der havde sat deres lid til, at den nye medicin, måske, kunne hjælpe dem.

På samme måde kan behandlingsrådets beslutninger ende med at skuffe mange patientgrupper og store dele af medico-industrien.

Det nye behandlingsråd bliver også væsentligt anderledes end det råd, som regeringen havde planer om at etablere. Regeringens tanker gik mere i retning af et råd, der skulle være med til at afdække uretfærdig forskelsbehandling af patientgrupper i sundhedsvæsenet.

Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) ser da også frem til at nærlæse regionernes nye plan om et behandlingsråd, når det er endelig vedtaget i bestyrelsen i næste måned.

”Det er positivt, at regionerne har grebet bolden. Det betyder også noget for os, når vi skal udmønte det behandlingsråd, der er beskrevet i vores forståelsespapir. Så må vi se, hvordan vi kan supplere det, som regionerne arbejder med. Men min konkrete vurdering af deres arbejde må vente til de er helt færdige,” siger Magnus Heunicke til Mandag Morgen.

https://www.mm.dk/artikel/16669-nyt-raad-skal-prioritere-behandlinger

Redaktionel kontakt:
Andreas Bay-Larsen
tlf.: +4561698302
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Mandag Morgen ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)