Talfinte fordoblede antallet, der slipper for udsigt til elmaster

Tophistorien er skrevet og udgivet af Jyllands-Posten. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

En storstilet redningsplan, der skulle afmontere kritikken af en 170 km lang højspændingslinje gennem Vestjylland, bliver nu kritiseret for at være manipulation og kreativ bogføring, skriver Morgenavisen Jyllands-Posten.

Efter massive borgerprotester lovede daværende energiminister Lars Christian Lilleholt (V) i december sidste år at nedgrave alle nuværende 150 kilovolt-ledninger i de kommuner, hvor den nye 400 kilovolt-forbindelse skal hænge på master.

»Flere tusinde danskere slipper for udsigt til højspændingsmaster og luftledninger,« lød det fra ministeriet, som tog udgangspunkt i, at 8.000 boliger i dag ligger inden for 500 meter af de eksisterende master, mens blot 900 boliger vil ligge inden for 500 meter af de kommende master.

Men det er manipulation at bruge 500 meter som afstandsmål, lyder kritikken i dag. For i sager om højspændingsledninger opereres normalt med en grænse på 280 meter. Det er skillelinjen, der afgør, om man kan få erstatning, når der anlægges nye forbindelser tæt på boliger.

Ca. 3.000 boliger ligger i dag inden for 280 meter fra en 150 kilovolt-ledning i de seks berørte kommuner. Effekten af ministerens plan kom altså til at fremstå mere end dobbelt så stor med 500 meter-grænsen.

EU-parlamentariker Søren Gade (V) mener, at der er tale om »kreativ bogføring«.

»Det er usympatisk, for det er borgere, man generer. Det kan man ikke gøre kønt ved at manipulere med tallene,« siger han.

Peter Munk Christiansen, der er professor i statskundskab ved Aarhus Universitet, konstaterer, at ministeriet har ageret »kreativt«.

DF-energiordfører Morten Messerschmidt kalder planen for et »hold kæft-bolsje« og efterlyser en forklaring.

Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet svarer, at grænsen blev sat ved 500 meter for også at tælle de naboer med, der »kan have udsigt til« luftledninger, selv om de ikke nødvendigvis er berettigede til erstatning.

Lizette Tornby bor i Esbjerg og har ca. 400 meter fra sin bolig til en 150 kilovolt-forbindelse. Hun er altså en af dem, der angiveligt slipper for udsigten til ledningerne.

»Hvor er de henne? Jeg ved ikke engang, hvor de er,« siger hun.

Lars Christian Lilleholt henviser til ministeriet.

Redaktionel kontakt:
Asger Dyrberg Holm
tlf.: +4523251761
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Jyllands-Posten ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)