Partier tøver med holdning til omskæringsforslag

Tophistorien er skrevet og udgivet af Kristeligt Dagblad. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

For mindre end to år siden afviste et stort flertal i Folketinget at forbyde omskæring af drengebørn, men nu skal ­politikerne atter tage stilling til spørgsmålet. Bare ikke onsdag i næste uge, som ­ellers var planlagt. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Foreningen mod omskæring af børn, Intact Denmark, har fået 50.000 underskrifter til et forslag om en mindste­alder for omskæring på 18 år, bortset fra omskæring af helbredsmæssige årsager. Denne gang er det sværere at få et klart svar på, hvad partierne mener, og udvalgssekretær i Sundheds- og Ældreudvalget Pernille Olesen Mønnike oplyser, at ”et stort flertal” af sundhedsordførerne har bedt om at få udskudt behandlingen. Det vides endnu ikke, hvornår forslaget, der vil hindre muslimske og jødiske drengebørn i at blive omskåret rituelt, tages op. Men skulle det få flertal, bliver det dog uden regeringens og Socialdemokratiets stemmer, lyder det fra partiets sundhedsordfører Rasmus Horn Langhoff.

”Socialdemokratiet støtter ikke et forbud mod omskæring af drenge. Der er ingen tvivl om, at det er en kompleks diskussion med rigtig mange følelser. Og jeg vil også gerne slå fast, at vi bestemt ikke vil opfordre nogen til at få deres børn omskåret uden en medicinsk begrundelse. Men for os er det afgørende hensynet til drengene, og her tror vi ikke på, at et forbud ville stille drengene bedre,” skriver han i en mail til Kristeligt Dagblad.

”Tværtimod risikerer vi, at børnene i stedet vil blive omskåret i det skjulte, eller at forældre vil få børnene omskåret i udlandet. Dermed risikerer flere børn at blive fejlbehandlet og få komplikationer. For os er det afgørende at sikre, at omskæring foregår under ordnede forhold og sikre, at der eksempelvis er en læge til stede under indgrebet,” forklarer han.

Hos Dansk Folkeparti oplyser sundhedsordfører Liselott Blixt, at hun forventer, at partiet vil have den indstilling, at man er imod et decideret forbud, men samtidig imod omskæring af drengebørn, som de vil arbejde på at forhindre. Alligevel har partiet fortsat ikke drøftet, præcist hvad udmeldingen bliver, når forslaget skal behandles.

Det samme gør sig gældende hos De Konservative, hvor sundhedsordfører Per Larsen dog understreger, at han regner med at stemme for indførelsen af mindstealderen på 18 år. I en sms til Kristeligt Dagblad skriver Martin Geertsen, der er sundhedsordfører for Venstre, at de mangler at drøfte sagen i gruppen. Sundhedsordfører for Alternativet Susanne Zimmer oplyser, at partiet har fritstillet sine medlemmer.

Hos SF siger sundhedsordfører Kirsten Normann ­Andersen, at et manglende notat fra Sundhedsstyrelsen er skyld i, at man har bedt om at få behandlingen udskudt.

”Det er rigtigt, at der findes meget viden på området, men vi skal være helt sikre på, hvad der er viden, og hvad der er rygter og myter,” siger hun.

Alligevel understreger hun, at SF vil arbejde for, at forslaget bliver til virkelighed. Dog med den præcisering, at 18-årsmindstealderen udelukkende skal gælde drenge, da det allerede er strafbart at omskære piger i Danmark.

”Det er ikke sådan, at man afskærer sig sin religiøse tradition, fordi man venter, til man bliver 18, og i flere jødiske og muslimske samfund har jeg lyttet mig frem til, at det godt kan fungere, at det er noget, man træffer beslutning om senere hen,” tilføjer hun.

Lena Nyhus, der er forkvinde for Intact Denmark, som har udformet borgerforslaget, understreger, at man vil fortsætte med at arbejde for en aldersgrænse for omskæring, selvom forslaget skulle blive nedstemt, når det på et tidspunkt bliver drøftet.

”Vi stopper ikke, før børnene er beskyttet. For os er det ligegyldigt, hvilket køn børnene har, eller hvilken kulturel baggrund de har. For os handler det bare om, at man ikke skal skære i raske børn,” siger hun.

https://www.kristeligt-dagblad.dk/danmark/partier-toever-om-omskaeringsforslag

Redaktionel kontakt:
Michael Sørensen
tlf.: +4541741893
e-mail: so[email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Kristeligt Dagblad ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)