Frem eller tilbage? EU har endnu ikke fået styr på sommertiden

Tophistorien er skrevet og udgivet af Kristeligt Dagblad. Ritzau må ikke krediteres.

INFO: Anvendelse forudsætter accept af vilkårene i bunden.

**** RITZAUS TOPHISTORIETJENESTE ****

Natten til søndag skal vi endnu en gang stille urene en time tilbage, fordi det er slut på sommertiden for i år, og nej – det bliver ikke sidste gang, selvom mange måske havde troet eller ligefrem håbet det, skriver Kristeligt Dagblad.

EU-Kommissionen kom sidste år med et forslag, der vil stoppe de årlige skift og give de enkelte lande lov til selv at vælge, om de vil have permanent sommer- eller vintertid. Den sidste kaldes officielt standardtid. Diskussionen for og imod er livlig, men foretagendet er tilsyneladende gået lidt død i EU-
systemet, til trods for at Bruxelles her ser ud til at have en vindersag. Kommissionen spurgte sidste år unionens borgere til råds og fik 4,6 millioner svar, det største antal nogensinde i sådan en
internetkonsultation. 84 procent sagde ja.

En anden afstemning på internettet i juni i Frankrig gav samme resultat. Europa­udvalget i Nationalforsamlingen spurgte franskmændene, om de gerne ville slippe for at skulle stille urene frem og tilbage to gange om året. Ifølge netmediet Politico deltog 2,1 million mennesker i afstemningen, og 84 procent sagde ja. 59 procent foretrak permanent sommertid, 37 procent permanent vintertid.

Europa-Parlamentet vedtog i marts i år forslaget til en ændring af direktivet, der skal træde i kraft fra 2021, men der er uenighed og bekymring i EU-landene for, hvad det vil betyde.

”Det nytter ikke noget, at vi risikerer, at man skal sætte uret en time tilbage for at rejse til for eksempel Sverige, for så at sætte uret to timer frem, når man skal videre til Finland,” lød det i marts i et læserbrev i Fyens Stiftstidende om en af de store indvendinger.

Og Brexit ser ud til at kunne give forhindringer også her. Ifølge avisen The Irish
Times har den irske regering for nylig erklæret, at den er imod og vil arbejde for at lægge forslaget ned. Irerne er bange for at ende på en anden tid end Nordirland. Østrigerne har før sagt, at det vil tage tid at forberede en reform, som vil få indflydelse på alt fra malkning til tog-
trafik.

”Vi kan roligt indstille os på, at vi også skal sætte uret frem sammen med havestolene til næste år. For selvom vi har vedtaget forslaget i Parlamentet, så skal medlems-
landene også godkende det, og det er de ikke så hurtige til,” konstaterer Christel Schaldemose, socialdemokratisk medlem af Europa-Parlamentet, hvor hun stemte ja til forslaget i foråret.

Læs mere i Kristeligt Dagblad eller på k.dk
https://www.kristeligt-dagblad.dk/udland/endnu-engang-tilbage-til-vintertid-og-ind-med-havemoeblerne

Redaktionel kontakt:
Hannibal Erngaard
tlf.: +4521717341
e-mail: [email protected]

**** DENNE ARTIKEL OG BILLEDMATERIALE ER VIDEREFORMIDLET AF RITZAUS BUREAU PÅ VEGNE AF Kristeligt Dagblad ****

Betingelser for brug af materiale fra Ritzaus Tophistorietjeneste:

– Forkortelser kan foretages i overensstemmelse med god citatskik.

– En artikel må forkortes, men ikke tilføjes stramninger eller udtryk, som afsenderen ikke kan stå inde for.

– Det skal tydeligt fremgå, hvilket medie artiklen kommer fra. Ansvaret herfor ligger hos mediet, der videreudnytter indholdet – også hvor afsenderen måtte have glemt at inkludere kildehenvisning ved udsendelse.

– Ritzau må ikke krediteres for artiklen eller angives som kilde.

– Materialet må ikke videreudnyttes kommercielt andet end i egne udgivelser.

– Hvis afsenderen har indsat link i artiklen, opfordres der til altid at publicere dette ved videreudnyttelse.

VIGTIGT VEDR. BRUG AF BILLEDE:

– Hvis der er tilknyttet billedmateriale til artiklen må dette anvendes i forbindelse med publicering.

– Rettigheden til anvendelse af billedet er dog udelukkende til brug i sammenhæng med nærværende tophistorie, og må således ikke arkiveres med henblik på genanvendelse i andre sammenhænge.

– Anvendelse skal altid ske med angivelse af den oplyste billedbyline (fotograf og medie)