FAKTA: De kompakte neutronstjerner

Der dannes tunge grundstoffer, når to neutronstjerner støder sammen. Det har et internationalt forskerhold under ledelse af astronomer fra Københavns Universitet netop påvist.

Opdagelsen tager afsæt i en kollision mellem to neutronstjerner i 2017. Sammenstødet skete i en galakse 140 millioner lysår fra Jorden. Forskerne præsenterer onsdag deres fund i det videnskabelige magasin Nature.

* En neutronstjerne er ekstremt kompakt og består overvejende af neutroner. Den er typisk kun omkring 20 kilometer i omfang, men kan veje 1,5-2 gange mere end solen.

* En kubikcentimeter materiale fra en neutronstjerne har en masse på flere hundrede millioner ton.

* Fundet af det tunge grundstof strontium efter sammenstød mellem to neutronstjerner beviser også for første gang, at neutronstjerner faktisk består af neutroner. Strontium kun kan dannes så hurtigt med hjælp af et ekstremt stort antal neutroner.

* Når to neutronstjerner kolliderer, opstår fænomenet en kilonova. I en gigantisk eksplosion udslynges store mængder stof, som lyser kraftigt op. Fænomenet blev observeret første gang i 2017.

* Når to neutronstjerner støder sammen og danner en kilonova, produceres en mængde strontium, der svarer til mindst 10 gange Jordens masse.

* Et atomspektrum kan sammenlignes med et fingeraftryk. Spektroskopi er den teknik, der bruges til at bestemme sammensætningen af grundstoffer i en stjerne.

* Metallet strontium er tungere end jern og det 38. grundstof i det periodiske system. Det anvendtes tidligere i produktion af billedrør.

* Den første neutronstjerne blev opdaget i 1967, og i dag kendes flere end 2000 neutronstjerner i Mælkevejen. Den nærmeste kendte er cirka 280 lysår borte.

Kilde: Niels Bohr Institutet, Københavns Universitet.

/ritzau/